Tu întrebi 


 

Daniel din Bacău întreabă:

Dacă primii oameni au fost doar doi, o familie, noi cum ne-am născut? Ne-am născut "prin" incest?

Răspunde pr. Tiberiu Sîrbu:

Daniel,

Primii oameni creați de Dumnezeu au fost doar doi: Adam si Eva - așa ne învață Biblia (cf. Gen. 1,26-27) și Magisteriul Bisericii. Ei au primit acea poruncă: "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul" (Gen. 1,28). Și ei au ascultat de această poruncă! Dar problema gravă nu este aceasta ci faptul că ei înainte de a asculta de această poruncă a înmulțirii omenirii nu au ascultat de o altă poruncă divină care le cerea să nu mănânce din pomul oprit. Păcătuind ei împotriva acelei porunci Adam și Eva au transmis fiilor și fiicelor lor (și implicit întregii umanități) o natură umană coruptă, le-au transmis păcatul originar și consecințele negative ale acestui păcat care ne afectează pe toți: concupiscență, slăbiciuni și patimi de tot felul, suferințe, moarte.

Chiar și Biblia păstrează un fel de mister față de modul în care a avut loc multiplicarea omenirii după Adam și Eva. Dacă citești capitolul 4 al Genezei (sau Facerii) vezi că imediat după episodul care relatează uciderea lui Abel de către Cain fratele său, se spune la versetul 17 că: "Cain s-a unit cu femeia lui care a conceput și l-a născut pe Enoh". Nu ne explică Biblia nici de unde era această soție a lui Cain, nici cum se numea sau vârsta ei. Nu se dă nici un detaliu. Se pot face doar presupuneri, însă nu vom ști exact cine a fost. La fel a fost și pentru restul copiilor lui Adam și Eva care au mai avut fii și fiice (cf. Gen. 5,4) și a urmașilor acestora descriși pe larg în capitolul 5 al Genezei. La fel nu se spune cum au fost căsătoriile între copiii lui Noe și ai soției lui (Sem, Ham și Iafet cu soțiile lor) scăpați de potop doar ei (și animalele alese de ei), dar Biblia ne spune că: "din aceștia s-au înmulțit oamenii pe pământ" (Gen. 9,18).

Atât Noe cât și fii săi au primit și ei ca și Adam și Eva porunca: "Nașteți și vă înmulțiți și umpleți pământul" (Gen. 9,1). Deci și ei au primit o poruncă divină ce trebuia îndeplinită. Pentru vremurile de atunci nu se punea problema de "incest"! Nu trebuie să te scandalizeze acest lucru, căci ei de fapt îndeplineau o poruncă divină și nu doreau să păcătuiască. Pe atunci era "normal" să ai mai multe soții și să ai cât mai mulți copii. Nu uita de promisiunea făcută de Dumnezeu lui Avram: "Voi face pe urmașii tăi mulți ca pulberea pământului; de va putea cineva număra pulberea pământului, va putea număra și urmașii tăi" (Gen. 13,16), sau cum zice Gen. 15,5: "Privește la cer și numără stelele, de le poți număra! ...Atât de mulți vor fi urmașii tăi". Și Avram este considerat tatăl celor credincioși căci El a crezut în îndeplinirea acestei promisiuni a lui Dumnezeu (cf. Gen. 15,6). Și Avram a avut copii și cu Agar (pe Ismail) și cu Sara (pe Isaac). Atunci ar trebui să îl considerăm un bigam? Un adulter? Nu!

La fel și alte nume mari și importante pentru istoria mântuirii au avut mai multe soții de la care au avut copii, ca de exemplu Iacob (chemat mai apoi Israel) cu soțiile Lia și Rahila (soții "legitime") și cu sclavele lor Bila și Zilpa de la care a avut 12 copii. Ce sa spunem de David împăratul sau chiar Solomon, recunoscut pentru înțelepciunea lui, care si ei au avut mai multe soții sau concubine? Și exemplele ar putea continua.

Dar important de reținut este faptul ca dacă Dumnezeu a putut permite unele lucruri într-un anumit timp și în anumite condiții (mai ales legate de începuturile omenirii), tot Dumnezeu a dat și legea prin care apoi au fost oprite relațiile pe care le considerăm noi ca incest. Dacă citești capitolul 18 din cartea Leviticului vei vedea ce reguli au fost date în legătură cu relațiile între consanguini sau alte reguli legate de comportamentul sexual. De asemenea acesta a fost reglementat și de poruncile Decalogului, după ce Moise le-a primit pe muntele Sinai (cf. Ex. 20, 2-17), și acesta este și valabil și astăzi chiar dacă mulți oameni vor să arate contrarul.

Ceea ce ne cere Dumnezeu este mai important de făcut decât ceea ce ne prezintă alții ca fiind un lucru normal sau "la modă". Să păcătuiești este ușor în ziua de astăzi. Să devii un creștin bun este mai dificil, căci presupune un comportament bun, pe care îl dobândești dacă te rogi, postești și faci fapte bune. Este de fapt ceea ce ne cere Isus, și noi pe El trebuie să îl ascultăm!

În concluzie, noi cei de acum nu ne-am născut "prin" incest, iar ceea ce s-a întâmplat la începuturi a fost voia lui Dumnezeu. Dar noi trebuie să ne naștem cu adevărat la viața creștină primită prin botez, prin unirea tot mai profundă cu Isus, prin trăirea vieții spirituale, luminați de Spiritul Sfânt.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire