Tu întrebi 


 

Liana T. întreabă:

Doresc să știu în ce condiții două persoane botezate în religia ortodoxă se pot căsători în Biserica Catolică.

Răspunde fr. Cornel Gabor sdb:

Dragă Liana,

Condiția principală pentru ca două persoane să se căsătorească în Biserica Catolică este ca aceste persoane să facă parte din Biserica Catolică. Referitor la noua apartenență poți vedea și răspunsul dat la întrebarea pusă de Alexandru Zeciu. Deși nu ai precizat dorința persoanelor de a se căsători în Biserica Romano-Catolică sau Greco-Catolică, specific faptul că este de preferat faptul de a face parte dintr-o comunitate greco-catolică. O altă condiție este aceea ca persoanele să aibă un bun și întemeiat motiv pentru care trecerea la catolici și succesiv căsătoria să aibă loc.

Dialogul cu preoții locului nu este doar un lucru oficial, dar și o călăuzire a sufletului și în acest caz, poți găsi indicații precise asupra modalității, practicii concrete, ce trebuie făcut în acest caz. Este important ca orice persoană ce trece de la ortodocși la catolici să aibă un raport de transparență împărtășit cu preoții din parohia din care face parte și din cea din care urmează a face parte. Este bine ca perioada de timp dinaintea căsătoriei să nu fie scurtă, pentru a da posibilitatea persoanelor de a discerne bine voința lui Dumnezeu și a înțelege tot mai mult faptul că orice sacrament are ca scop principal mântuirea sufletului nostru.

Este de la sine înțeles că acest răspuns nu este exhaustiv, complet, datorită faptului că aceste lucruri trebuie văzute în situațiile concrete, văzând efectul lor nu numai asupra persoanelor interesate, dar și asupra comunității acelui loc. Dumnezeu să ne călăuzească pașii!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire