Tu întrebi 


 

Alina întreabă:

Sunt căsătorită și folosim prezervativul în relațiile sexuale. Este păcat? Trebuie să spun la spovadă?

Răspunde dr. Florin Ardelean:

Alina,

Motivația sexuală și teologică în același timp a actului sexual se manifestă pe trei planuri:

  • transmiterea vieții;

  • plăcerea sexuală;

  • sentimentul soților de apartenență unul altuia.

Îndeplinind un rol fundamental - transmiterea vieții, perpetuarea generațiilor -, Providența a rânduit ca aceasta să producă plăcere (orice lucru îndeplinit fără să fie plăcut duce la limitele saturației). Pentru că pe planul uman (al ființei cu conștiință), viața sexuală se manifestă prin iubirea-dăruire de sine (nu simpla sexualitate), actul sexual dacă nu cuprinde aceste trei dimensiuni nu este complet.

Prezervativul și orice măsură contraceptivă (pilule, sterilet, avort) elimină una dintre aceste dimensiuni, și anume transmiterea vieții. Dacă soții consideră că spre binele copiilor ce se vor naște este nevoie de o perioadă de așteptare până la aducerea lor pe lume, atunci ei au la îndemână mijloace naturale, pe care Biserica Catolică le acceptă. Pentru aceasta vă recomandăm să consultați chiar pe acest sit lucrarea Autocontrolul fertilității pe cale naturală.

Cele spuse mai sus sunt susținute și de Catehismul Bisericii Catolice, care la nr. 2370 afirmă: "Înfrânarea periodică, metodele de reglementare a nașterilor bazate pe auto-observație și recurgerea la perioadele nefertile sunt conforme cu criteriile obiective ale moralității. Aceste metode respectă trupul soților, încurajează afecțiunea dintre ei și favorizează educarea unei libertăți autentice. Dimpotrivă, este în mod intrinsec rea orice acțiune care, fie în vederea actului conjugal, fie în desfășurarea lui, fie în desfășurarea consecințelor lui naturale, și-ar propune ca scop sau ca mijloc să facă imposibilă procreerea."

Deci folosirea prezervativului este un păcat și trebuie mărturisit la spovadă.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire