Tu întrebi 


 

Carmen S. din București întreabă:

Urmează să fiu nașă la un copil al unor prieteni. Ce îmi puteți spune despre acest rol de "naș" și de asemenea concret, care e rolul meu la botez (mai exact ce obiecte trebuie sa duc)?

Răspunde pr. Alois Moraru:

Întâi de toate, nașul trebuie să fie ales de către părinții copilului sau chiar de candidatul la Botez, dacă acesta este destul de mare și capabil de o asemenea decizie. În lipsa unei asemenea alegeri, deci a ignorării părinților sau a unui caz de urgență, nașul trebuie să fie ales de cel care administrează această taină. Dar probabil acesta nu este cazul Dvs, și ați fost aleasă de părinții copilului.

Nașul trebuie să aibă în primul rând intenția de a exercita acest rol, adică de a-i ajuta pe părinți ca odrasla lor să devină un bun creștin, așa cum mărturisește și în timpul celebrării sacramentului. În mod obișnuit, nașul la Botez trebuie să fii împlinit vârsta de 16 ani și trebuie să fie o persoană botezată în religia catolică, primind deja și celelalte două sacramente ale inițierii creștine: Mirul și Euharistia. Trebuie reținut, că nu pot fi nași tatăl sau mama copilului. Întrucât de multe ori se preferă ca să fie nași la Botez și persoane necatolice, e bine de știut că acestea au rol doar de martori, fiind obligatorie prezența unui naș catolic, care nu este excomunicat sau oprit de la o asemenea misiune.

În ceea ce priveste obiectele pe care nașii de Botez trebuie să le prezinte în timpul celebrării sacramentului, acestea diferă de la o parohie la alta. În mod normal nașii trebuie să aducă doar o lumânare și o hăinuță albă, înlocuită în multe locuri de o simplă bucată de pânză. În multe dieceze, conform prescriptiilor bisericești, părinții sau nașii copilului trebuie să ofere și ceva pentru biserică, o taxă stolară care diferă de la o dieceză la alta. Cel mai indicat este să vorbiți cu preotul parohiei unde va avea loc botezul.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire