FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Artroza, boala cartilajului

Artroza face parte din grupa maladiilor reumatismale. Ea distruge cartilajul articular ducând în timp la anchilozarea articulațiilor afectate. Cartilajul este țesutul elastic ce acoperă extremitățile oaselor din articulații, iar suprafața netedă a acestuia facilitează mobilitatea și atenuează șocurile. O persoană din șase are această afecțiune.

Artroza determină apariția unor excrescențe pe suprafața cartilajului, ducând la rigiditatea articulațiilor însoțită, de cele mai multe ori, de durere. Cele mai afectate sunt: articulația umărului, cotului, încheietura pumnului, articulația genunchiului și a gleznei.

Uzura cartilajului

Fiziologic, țesutul cartilaginos este supus unei regenerări permanente, dar și unor procese de distrugere care devin predominante o dată cu înaintarea în vârstă și sub acțiunea radicalilor liberi.

Simptomele artrozei

Durerea, uneori ascuțită, este primul simptom al artrozei. Ea apare la efort sau după o perioadă de repaus fizic (de exemplu, dimineața, la trezire). Există și cazuri (mai rare) în care durerea nu apare în faza incipientă.

Rigiditatea apare în special dimineața și dispare după câteva minute de mișcare. Artroza determină în cazurile grave, pierderea completă a libertății de mișcare.

Inflamația poate să apară din cauza suprasolicitării articulației.

Depistarea bolii

Pentru depistarea ei sunt necesare analiza sângelui și examenul radiologic. Uneori, este necesară efectuarea unor examene ceva mai performante, în care se folosește scannerul. În cazul în care articulația este inflamată, medicul poate efectua și o puncție, lichidul urmând a fi analizat în laborator.

Metoda termografică de diagnostic este folosită și în cazul afecțiunilor articulațiilor. Creșterea temperaturii reprezintă primul semn al unei boli. Această metodă permite medicului să observe, pe monitorul unui computer, "imaginea termică" a pacientului, să analizeze porțiunile cu temperatură anormală și, în baza acestor date, starea de sănătate.

Pregătirea pacientului pentru examinarea termografică este deosebit de simplă: un interval de 20 de minute pentru adaptarea la temperatura camerei și dezgolirea porțiunii corpului cu 5 minute înainte de examinare. Prin metoda termografică se depistează imediat artroza: în cazul acestei afecțiuni, articulația este mai rece decât țesuturile apropiate, reflectând procesul de scădere a circulației. Iar acest lucru apare pe monitor, într-o imagine color, asemănătoare unei fotografii obișnuite.

Tratarea bolii

Medicamentele nu vindecă boala, ci atenuează simptomele, dar au efecte secundare, motiv pentru care trebuie folosite cu prudență.

Antiinflamatorii nesteroidiene (AINS): reduc durerea și inflamația, dar trebuie administrate în doze mari și au efecte secundare neplăcute. De exemplu, sunt necesare 12 tablete de aspirină pe zi, iar pe termen lung, acest fapt duce la apariția unor afecțiuni gastro-intestinale.

Unguentele antireumatice se aplică pe zonele dureroase de câteva ori pe zi.

Condoprotectoarele sunt medicamente mai noi, care au capacitatea de a influența boala în sine.

Respectarea unui regim dietetic este obligatorie în cazul artrozei combinată cu greutate excesivă.

Alte metode folosite sunt kinetoterapia sau gimnastica medicală și curele balneare. Un remediu clasic îl constituie aplicarea de comprese. Compresele reci se aplică timp de 10 minute pentru a reduce durerea, după care vor fi aplicate compresele calde pentru relaxarea mușchilor din jurul articulației dureroase.

În unele cazuri este nevoie de înlocuirea articulației cu o proteză articulară.

Suplimentele nutritive reprezintă, și în cazul artrozei, o soluție care câștigă teren; ele combat durerea, reduc inflamația și, foarte important, nu provoacă afecțiuni gastrice. Deosebit de eficient este suplimentul de seleniu combinat cu zinc.

Uleiul de pește conține acizi grași de tip omega3 care au proprietăți antiinflamatoare. Din acest motiv, atenuează inflamația și durerea specifice artrozei.

Factori de risc

Principalii factorii de risc sunt: vârsta, traumatismele, ereditatea și excesul de greutate. Acestora li se adaugă sportul de performanță, baletul și munca fizică în condiții grele. Fumatul determină consumarea seleniului din organism, reprezentând, din acest motiv, un factor de risc deosebit de important în cazul artrozei.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie

Lumina creștinului, martie 2005
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire