În apărarea sănătății
Secretul cifrat al E-urilor
Înainte de 1989 în majoritatea țărilor comuniste existau cam 8000 de sortimente alimentare. Azi s-a ajuns la 50 000. De ce?
Nu de mult au apărut în librării câteva cărți și o emisiune la TV, în care au fost analizate problemele în legătură cu substanțele contrafăcute adăugate la alimente în număr de zeci de mii și despre care, în general, nu se știe nimic Unii sunt de părere că le putem consuma fără grijă, având în vedere că Ministerul Sănătății veghează ca nu cumva să ingerăm o cantitate mai mare decât aprobă baremul și că avem nevoie de aceste adaosuri fiindcă între prepararea industrială a alimentelor și consumul lor s-a produs un decalaj în timp și spațiu.
Din cauza consumului neeconomic s-a ajuns la o supraproducție, țelul este extraprofitul, din care cauză alimentele trebuiesc conservate. În supermarketuri ai la dispoziție, pe lungimi de km, alimente contrafăcute, împachetate în plastic. Smântâna de azi nu mai este substanța aceea grasă de deasupra laptelui, ci se face din lapte degresat, praf de lapte degresat, grăsimi vegetale stabilizate cu gelatină, pectină și amidon pentru a nu se lichefia.
Să vedem din ce se pregătesc crenvurstii de pasăre pe care gastro-enteorologul îl recomandă copiilor alergici. Se face din: carne tocată de pasăre, grăsime de pasăre, soia, albumină, emulgator E460, amidon de mazăre, ou, lactalbumină, amestec de condimente stabilizatoare E 621, dextroză, antioxidant E 300, substanțe care mențin echilibrul acido-bazic E 262 și conservant E 250.
Să luăm ca exemplu o tânără după terminarea serviciului, în drum spre casă își face cumpărăturile și servește următorul meniu familiei: supă de pasăre cu tăiței (din bulion concentrat, cub) cartofi piure din cartofi fulgi, deshidratați, crenvurști de pasăre cu muștar. Desert: tort rusesc cu frișcă și nelipsita Cola ca băutură sau orice alt suc, căci sănătatea e importantă! Dacă mai servim și răcoritoare care conțin aspartam despre a căror efecte încă nici acum nu s-au terminat controversele, și dacă ne uităm din ce s-a preparat fiecare aliment, la o masă modestă înghițim 20-25 E-uri diferite.
Și dacă la recomandarea dentiștilor mestecăm o gumă de mestecat fără zahăr, mai înghițim în plus 11 E-uri. Și asta numai la o singură masă.
Prin ingerarea zilnică a acestor chimicale, de-a lungul anilor ce efecte vor avea asupra bietului organism uman? Cum reacționează la moleculele de albumină produse prin manipulare genetică? Sau la conservantele experimentate în eprubete? Răspunsul ni-l dau cabinetele medicale în urma cazurilor consultate. Alergia, care în ultimul timp a devenit atât de frecventă, are printre alte cauze și o tulburare de metabolism. Inginerii chimiști combat energic această acuzație, și anume că nu s-a documentat până acum că s-ar datora acțiunii conservantului E 250. Dar să ne răspundă d-na Margit Wallstróm, membră în domeniul apărării și conservării mediului înconjurător din U.E.: "Locuiesc pe un morman de chimicale. De-a lungul a 50 de ani de viață mi-am intoxicat corpul cu aceste chimicale. Rochia pe care o port, mobila pe care o am în casă și la serviciu, computerul meu, mașina, mâncarea pe care o consum, toate sunt pline de chimicale. Cele mai multe sunt inofensive, dar unele sunt foarte periculoase. Chiar înainte de a activa în apărarea și conservarea mediului în UE știam despre chimicalele cu care am zilnic contact că se integrează în organismul meu, dar nu am realizat că unele dintre ele rămân toată viața.
Acum câțiva ani am aflat de la un medic că un adult obișnut are câteva sute de chimicale în organism. Deci, chimicale care nu fac parte din elementele constituante ale organismului care produc boli grave și daune pe toată viața." - va urma - (Dr. Petrovan Melania, medic specialist laborator clinic)
Vita Catholica Banatus, noiembrie 2004