FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins Secretul cifrat al E-urilor

Înainte de 1989 în majoritatea țărilor comuniste existau cam 8000 de sortimente alimentare. Azi s-a ajuns la 50 000. De ce?

 

Nu de mult au apărut în librării câteva cărți și o emi­siune la TV, în care au fost analizate problemele în legătură cu substanțele contrafăcute adăugate la alimente în număr de zeci de mii și despre care, în general, nu se știe nimic Unii sunt de părere că le putem consuma fără grijă, având în vedere că Ministe­rul Sănătății veghează ca nu cumva să ingerăm o cantitate mai mare decât aprobă baremul și că avem nevoie de aceste adaosuri fiindcă între prepa­rarea industrială a alimentelor și consu­mul lor s-a produs un decalaj în timp și spațiu.

Din cauza consumului neeconomic s-a ajuns la o supraproducție, țelul este extraprofitul, din care cauză alimentele trebuiesc conservate. În supermar­keturi ai la dispoziție, pe lungimi de km, alimente contrafăcute, împachetate în plastic. Smântâna de azi nu mai este sub­stanța aceea grasă de deasupra lap­telui, ci se face din lapte degresat, praf de lapte degresat, grăsimi vegetale stabilizate cu gelatină, pectină și amidon pentru a nu se lichefia.

Să vedem din ce se pregătesc cren­vur­stii de pasăre pe care gastro-enteo­rologul îl recomandă copiilor alergici. Se face din: carne tocată de pasăre, gră­si­me de pasăre, soia, albumină, emulgator E460, amidon de mazăre, ou, lactalbu­mină, amestec de condi­mente stabili­zatoare E 621, dextroză, antioxidant E 300, substanțe care mențin echilibrul acido-bazic E 262 și conser­vant E 250.

Să luăm ca exemplu o tânără după terminarea serviciului, în drum spre casă își face cumpărăturile și servește următorul meniu familiei: supă de pasăre cu tăiței (din bulion concentrat, cub) cartofi piure din cartofi fulgi, deshi­dratați, crenvurști de pasăre cu muștar. Desert: tort rusesc cu frișcă și ne­lipsita Cola ca băutură sau orice alt suc, căci sănătatea e impor­tan­tă! Dacă mai ser­vim și răcoritoare care conțin aspar­tam despre a căror efec­te încă nici acum nu s-au ter­mi­nat con­tro­versele, și dacă ne uităm din ce s-a preparat fie­ca­re aliment, la o masă mo­destă înghițim 20-25 E-uri di­ferite.

Și dacă la recomandarea dentiștilor mestecăm o gumă de mestecat fără zahăr, mai înghițim în plus 11 E-uri. Și asta numai la o singură masă.

Prin ingerarea zilnică a aces­tor chi­micale, de-a lungul anilor ce efecte vor avea asu­pra bietului organism uman? Cum reacționează la moleculele de albu­mină produse prin manipulare genetică? Sau la conservantele experimentate în eprubete? Răspunsul ni-l dau cabinetele medicale în urma cazurilor consultate. Alergia, care în ultimul timp a devenit atât de frec­ventă, are printre alte cauze și o tulbu­rare de metabolism. Inginerii chimiști combat energic această acuza­ție, și anume că nu s-a documentat până acum că s-ar datora acțiunii conser­van­tului E 250. Dar să ne răs­pundă d-na Margit Wallstróm, membră în domeniul apărării și conservării me­diului înconjurător din U.E.: "Locuiesc pe un morman de chi­micale. De-a lungul a 50 de ani de viață mi-am into­xicat corpul cu aceste chi­micale. Rochia pe care o port, mobila pe care o am în casă și la serviciu, com­pu­­terul meu, mașina, mâncarea pe care o consum, toate sunt pli­ne de chimicale. Cele mai multe sunt inofensive, dar unele sunt foarte pericu­loase. Chiar înainte de a activa în apăra­rea și con­ser­varea mediului în UE știam de­spre chimicalele cu care am zilnic con­­tact că se integrează în organismul meu, dar nu am realizat că unele dintre ele rămân toată viața.

Acum câțiva ani am aflat de la un medic că un adult obișnut are câteva sute de chimicale în organism. Deci, chi­mi­cale care nu fac parte din elemen­te­le constituante ale organis­mului care pro­­duc boli grave și daune pe toată via­ța." - va urma - (Dr. Petrovan Melania, medic specialist laborator clinic)

Vita Catholica Banatus, noiembrie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire