FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Laptele, medicament natural

Nutriționiștii spun că fiecare dintre noi ar trebui să bea, zilnic, cel puțin un pahar cu lapte.

Consumul zilnic al acestui aliment aduce o sumedenie de beneficii sănătății noastre: ajută la menținerea tensiunii arteriale între valori normale și la refacerea vaselor de sânge, reduce riscul accidentelor vasculare și al unor boli cardiovasculare majore, previne osteoporoza, litiaza renală și unele tipuri de cancer. Laptele este de neînlocuit în regimurile dietetice ale unor boli, deoarece acționează chiar ca un medicament. În scarlatină, pojar, hepatită, difterie, oreion, hipertensiune arterială se recomandă până la un litru pe zi, iar în bolile digestive (ulcer, gastrită, colecistite) între 500 ml și un litru pe zi.

Iaurtul

Peste 30% din populația lumii consumă iaurt în mod regulat, iar consumul anual mondial pe cap de locuitor este estimat la două kilograme. Cu sau fără fructe, dietetic sau nu, iaurtul rămâne unul dintre produsele alimentare esențiale pentru sănătatea noastră. El conține vitaminele din grupa B-urilor, indispensabile bunei funcționări a sistemului nervos și refacerii țesuturilor îmbătrânite sau afectate de boală, vitamina PP, care ajută la creștere, vitamina A, cea care conferă pielii strălucire și suplețe, precum și numeroase minerale (calciu, potasiu, sodiu, zinc etc.).

Iaurtul rezultă din fermentația laptelui, proces care se realizează cu ajutorul unor bacterii lactice. Acestea împiedică înmulțirea germenilor toxici în intestin (de mare ajutor în cazul gastroenteritei) și îmbunătățesc tranzitul. Dacă ai urmat un tratament cu antibiotice, ar fi bine să mănânci zilnic, pentru o perioadă, câte un iaurt ce conține fermenți vii, pentru a-ți reface flora intestinală. Poți afla dacă iaurtul tău preferat conține fermenți vii citind ambalajul. Alte avantaje ale iaurtului: întărește sistemul imunitar, curăță organismul de toxine, reduce colesterolul, previne apariția cancerului de colon.

Este un aliat important pentru siluetă, fiind sărac în calorii, dar bogat în elemente nutritive. Iaurtul obișnuit conține doar 49 de calorii la 100 gr, cel degresat 38 de calorii, în timp ce iaurtul produs din lapte integral, considerat cel mai caloric, are doar 64 de calorii la 100 gr.

Așadar, puteți mânca iaurt, chiar dacă urmați un regim de slăbire. Alegeți un iaurt simplu sau degresat și evitați-le pe cele cu fructe (acestea au circa 85 de calorii la 100 gr). Iaurtul poate fi consumat și de persoanele care nu tolerează laptele.

O cutiuță de 100 gr iaurt conține între 170 și 210 mg de calciu, deci asigură 1/3 din necesarul zilnic de calciu al unui copil de 1-3 ani și 1/5 din necesarul unui adult.

Brânzeturile

Gustul, aroma și consistența lor, extrem de variate, ne permit să le folosim la toate mesele zilei, de la antreuri și salate, până la supe și deserturi sofisticate. Rețineți că, dintre toate produsele lactate, brânzeturile aduc cel mai mult calciu organismului. De aceea, ele nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Aproape toate brânzeturile sunt mai bogate în grăsimi decât laptele. De aceea, dacă urmați un regim de slăbire, ar trebui să alegeți un produs cu un conținut scăzut de grăsimi. Cu cât brânza este mai grasă, cu atât are mai multe calorii: între 200 și 400 de calorii la 100 gr. Brânza tare (de genul cașcaval, parmezan) este mai grasă decât o brânză moale (Camembert), iar brânzeturile proaspete, cu consistență cremoasă conțin mai multă apă și mai puține calorii. Cele care conțin mai puțin de 30% grăsimi sunt nu doar mai puțin gustoase (au mai puțină cremă de lapte), ci oferă și mai puține vitamine A și D, proteine și calciu.

Nu uitați! Copiii trebuie să mănânce în fiecare zi brânză și le puteți da, în funcție de ceea ce le place, cașcaval, brânză topită, brânză proaspătă de vaci sau creme de brânză.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie

Lumina creștinului, iulie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire