FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins Ce trebuie să știm despre psoriazis?

Este o afecțiune cu manifestări ce se produc în urma acțiunii unor factori de risc ca: stres, infecții, modificări hormonale, consum de alcool, condimente, alimentație cu grăsimi și proteine în exces, alimentație săracă în fibre vegetale, folosirea unor medicații antiinflamatoare (Ibuprofen), anti-malarice (Chinina), antibiotice (Peniciline, Tetracicline, salicilați, iodură de potasiu).

Aspectul caracteristic al bolii (tabloul clinic), ce este o dermatita atopică, se refera la piele, care de la cap până la tălpi poate fi acoperită cu pete mari roșii și scuame albe uscate. Apariția acestora este însoțită de prurit intens. Unghiile au aspect pătat și prezintă depresiuni. La cei cu psoriazis, pielea se reînnoiește în doar trei zile.

Afecțiunea poate apărea încă de la vârstă fragedă (copiii în primele luni de viață pot prezenta boala) și poate fi întâlnită la orice grupă de vârstă. Sunt afectate ambele sexe, în proporții egale. La copii, petele roșii sunt prezente la nivelul coatelor și genunchilor, mai des, în timp ce la adulți acestea apar și la pielea mâinii, gâtului, frunții și chiar a feței. Extrem de neplăcută, mai ales la femei, rămâne localizarea la nivelul pleoapelor.

Boala este întâlnită aproape pretutindeni pe glob.

Ca sezonalitate, psoriazisul apare cu frecvență mai crescută la noi în țară în lunile de iarnă, când variațiile de temperatură, împreună cu îmbrăcămintea adecvată anotimpului rece, stimulează prin frecare, umezeală și frig apariția petelor roșii și a pruritului, ce dau diverse inconveniente bolnavului. Afecțiunea are o evoluție benignă, dar pot exista și forme agravante în lipsa unui tratament adecvat.

Tratamentul psoriazisului este îndelungat și duce la ameliorări, care sunt numai de durată scurtă. Medicația se diferențiază după forma de boală, care poate fi ușoară sau severă.

Astfel, pentru formele ușoare se recomandă din partea specialistului dermatolog radiații cu ultraviolete (UV de tip A și B), pe perioade scurte. Pentru prurit se încearcă combaterea lui cu diverse simptomatice ca: băi cu făină de ovăz, pansamente umede și șampoane cu gudroane. Expunerea la climă uscată s-a dovedit, de asemenea, a avea un efect calmant.

Medicația de elecție rămâne corticoterapia, ce o recomandă dermatologii pe durată diferită (atenție, dacă se dă timp îndelungat pot apărea adesea efecte cumulative nedorite). Bolnavii vor primi și unguente pe baza de: gudroane de cărbune, acid salicilic 6%, anthralin 1%, extracte marine, extract de isop, șampoane pe bază de plante de rozmarin și salvie, decoct de pulbere de tătăneasă, unguente cu Tacrolimus, Pimerolimus (toate însă înainte de expunerea la UV și cu efect de a preîntâmpina noi pusee).

În formele severe ale psoriazisului, specialiștii dermatologi recomandă: Metotrexat, PUVA terapie (psocalm + UV), UV + retinoizi aromatici. Combinația dintre ultraviolete și laser excinerator terapie se folosește, de asemenea, cu succes în terapia psoriazisului.

Dr. Liana-Monica Deac
medic primar epidemiologic

Viața Creștină, martie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire