FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins Nevroza respiratorie

Nevroza respiratorie este o modificare a funcției respiratorii ca urmare a tulburării centrilor respiratori subcorticali (alternanța dintre hipo și hiperventilație), apărută în urma dereglării dinamicii nervoase superioare, asociată cu o componentă astenică, care modifică dinamica toracică și cu tulburarea adaptării respiratorii la efort. Apare în special la tineri (20-25 de ani) și mai ales la femei.

Etiologie. Factorii determinanți sunt reprezentați de excitațiile psihogene de natură afectiv-emoțională, cu fond anxios, care apar ca urmare a unui conflict cu mediul extern (supra-încordare, teamă, preocupări cu privire la sănătate și diverse traume psihice). Ca factori favorizanți sunt de menționat: infecțiile de focar, fumatul, diverse toxiinfecții, boli pulmonare, tulburări endocrine (sarcina) și diverse afecțiuni cardiace și abdominale. Ca factor predispozant ar fi de menționat terenul nevrotic.

Patogenie. Nevroza respiratorie apare ca urmare a unei tulburări a dinamicii scoarței cerebrale și a raportului dintre scoarța și centrii vegetativi subcorticali. Mecanismul intim constă dintr-o tulburare a automatismului și sincronismului contracțiilor mușchilor respiratori, care funcționează disarmonic și dintr-un dissincronism între contracțiile diafragmului și a mușchilor toracici. Patogenia nevrozelor respiratorii nu este încă total elucidată, presupunându-se un factor declanșant psihic sau organic și o întreținere reflex-condiționată.

Simptomatologie. Semnul principal al nevrozei constă în transformarea respirației dintr-un act automat într-unul conștient și dificil. Semnele subiective sunt foarte variate și confuze, constând din senzația de lipsă de aer - descrisă sub forma unui "nod" în gât - sufocare, respirații scurte, senzația unei presiuni toracice, cu inspirație dificilă.

Se observă modificări ale ritmului respirator. De menționat că aceste modificări dispar dacă atenția bolnavului este distrasă; la fel, și în timpul somnului. Aceste modificări ale ritmului duc la simptomul principal al nevrozelor respiratorii și anume, hiperventilația, ce determină o hipercapnie cronică care explică o parte din semnele secundare precum, paresteziile periorale și periferice, fibrilațiile musculare, tremurăturile mergând până la crizele de hipertonie (normocalcemice). Majoritatea bolnavilor se plâng de dureri supra și subclaviculară în partea stângă, constatându-se și variații ale tensiunii arteriale, ale pulsului. Alte semne generale sunt astenia fizică și psihică, insomnia sau modificări ale afectivității. Examenele complementare precum radiografia pulmonară, bronhografia, brohoscopia, sunt normale.

Diagnosticare. Diagnosticul pozitiv se pune pe baza anamneziei și a examenelor de laborator. Examenele de laborator, în marea lor majoritate normale, sprijină diagnosticul prin negativitatea lor. La fel și spirografia. Diagnosticul diferențial se face cu astmul, bronșita spastică, tetania hipocalcemică. Nevrozele respiratorii de obicei nu dau complicații, iar prognosticul este favorabil.

Medicație. Tratamentul profilactic, prin raționalizarea muncii, evitarea surmenajului fizic și intelectual, cultura fizică și sport, evitarea fumatului și a atmosferei viciate, cel curativ, prin respectarea orelor de somn, cura balneo-climaterică, psihoterapia și cel medicamentos prin administrarea de vitamine, preparate din fier, fosfor, medicație sedativă constând din luminal, bromoval, meprobamat.

dr. Francisc Coșa

Mesagerul Sfântului Anton, mai-iun 2002
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire