FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Prevenirea unor intoxicații accidentale

Intoxicațiile accidentale ocupă un loc important între cazurile de mortalitate, practic în toate țările lumii, inclusiv în cele cu un standard ridicat de civilizație.

Căile de pătrundere a toxicelor, în ordinea frecvenței sunt: prin înghițire, prin piele, respirație sau pe cale oftalmică. Moartea este cel mai des asociată cu ingestia de medicamente în cantități mari (antidepresive, analgezice, hipnotice-sedative) și cu monoxid de carbon.

Un număr foarte mare de intoxicații accidentale se produc la copii, în special sub vârsta de 5 ani. Se apreciază că expunerea la toxice a copiilor între 5 și 9 ani reflectă stresul intrafamilial sau intenția de suicid.

Cele mai frecvente cazuri de intoxicații acute se datorează substanțelor înscrise în următorul tabel:

Substanțe medicamentoase Substanțe nemedicamentoase
Analgezice
Paracetamol
Aspirină
Multivitamine asociate cu fier
Sedativ-hipnotice
Barbiturice
Neuroleptice
Antimicrobiene
Hormoni și antihormonale
Detergenți și alte subst. de curățire
Plante
Ciuperci
Cosmetice
Chimicale
Hidrocarburi
Insecticide

Intoxicații cu monoxid de carbon

În gospodării, monoxidul de carbon rezultă din arderea incompletă a cărbunelui, gazului de încălzit, mai ales în sobe defecte, cu tiraj mic, plasate în încăperi mici.

Cei intoxicați prezintă la început vâjâieli în urechi și licăriri în ochi. Pe măsură ce intoxicația avansează, bolnavii pierd orice capacitate de a raționa și de a hotărî. Ei nu-și dau seama de pericolul în care se află și nu părăsesc atmosfera impurificată cu monoxid de carbon. Treptat, ei își pierd cunoștința.

Numai formele ușoare beneficiază un tratament la locul accidentului. Prima măsură este scoaterea bolnavului din mediul toxic și inspirarea de aer curat. Formele severe ale intoxicației se tratează la spital, prin administrarea de oxigen.

Intoxicația cu derivați de petrol: benzină, petrol lampant, motorină.

Intoxicația cu benzină este mai frecventă decât cea cu petrol lampant și motorină. Inhalarea masivă de vapori de benzină determină brusc pierderea cunoștinței, comă profundă, convulsii și moarte rapidă.

Ingestia accidentală de benzină este urmată imediat de grețuri și vărsături, cu miros de benzină.

Tratamentul în intoxicația prin inhalare, constă în scoaterea pacientului din atmosfera toxică și administrarea de oxigen de către cadre specializate. În intoxicația prin ingestie se administrează imediat ulei de parafină.

Intoxicația accidentală cu substanțe corosive

Substanțele corosive sunt compuși chimici care au proprietatea de a produce leziuni severe la contactul cu diferite țesuturi și de a reacționa chimic și cu alte materiale: lemn, metale.

Acidul acetic este un lichid incolor, cu miros înțepător, asemănător mirosului oțetului. Se găsește sub formă de oțet și esență de oțet.

Se consideră letală doza de 10-20 g esență de oțet și 200-300 ml oțet.

Contactul esenței de oțet cu pielea produce întâi eritem, apoi arsuri chimice și vezicule. Ingestia provoacă leziuni ulcero-necrotice ale tractului digestiv, cu vărsături hemoragice, diaree.

Tratamentul, în caz de ingestie: înghițirea de apă potabilă și provocarea vărsăturii (imediat de către bolnavul însuși). Pielea se spală cu apă din abundență, arsurile vor fi tratate la spital.

Carbonatul de sodiu (soda de rufe)

Provoacă, la contactul cu pielea și mucoasele, leziuni corosive superficiale. Intoxicațiile se produc, de regulă, prin ingestie. Ingerat în cantități mici sau în soluții diluate, provoacă: senzație de arsură retrosternală, dureri epigastrice, vărsături. În cantități mari, produc dureri (la nivel buco-faringian, retrosternal), vărsături.

Tratamentul: spălături gastrice efectuate de personal calificat.

Soda caustică

Produce arsuri grave prin contactul cu pielea și ochii. Ingestia de sodă caustică este gravă. Mucoasa gurii și buzele sunt edematiate și dureroase. Bolnavii prezintă arsuri sau dureri retrosternale sau epigastrice, salivație abundentă, vărsături, colici abdominale intense și, uneori, scaune sanghinolente.

Tratamentul trebuie aplicat de urgență la spital. O măsură care poate fi luată la locul intoxicației este ingestia de apă potabilă imediat după înghițirea sodei și provocarea de vărsături.

Intoxicația cu pesticide

Pesticidele sunt substanțe chimice care se folosesc pentru combaterea dăunătorilor.

Pesticide organofosforice (Paration, Malation) pot fi inhalate sau înghițite. După gradul de intoxicație, există mai multe forme:

- Forme ușoare: bolnavul este conștient, este obosit, are senzație de oboseală, dureri de cap, îi curge nasul, este micșorată pupila. Evoluția este favorabilă, chiar fără tratament.

- Forme medii: bolnavul este conștient, astenia este pronunțată, cefalee intensă. Prezintă constricție toracică, greutate în respirație, ca într-o criză de astm. Ochii lăcrimează, pupila este micșorată. Tratamentul la spital.

- Forma gravă: bolnav confuz, comatos, incontinență de fecale și urină, contracții musculare, apoi paralizii musculare. Fără tratament de urgență în spital, un asemenea bolnav moare.

Pesticide organoclorurate - insecticide (DDT, Lindan)

Intoxicația cu DDT are loc prin ingestie, după 2-3 ore de la ingestia unei doze toxice de DDT.

Apar semne de iritație gastrică - grețuri, vărsături, mai târziu diaree. La doze mari de DDT apar convulsii și comă.

Tratamentul constă în spălătură gastrică, dacă intoxicația a avut loc prin ingestie și bolnavul nu este în pericol de convulsii.

Majoritatea cazurilor de intoxicații acute necesită un personal medical calificat, chiar pentru măsurile de prim ajutor. Există însă posibilitatea ca un intoxicat să poată fi ajutat de către cei din jur, ținând seama de regulile cuprinse în tabelul următor.

Măsuri de prim ajutor într-o posibilă intoxicație

Dacă o persoană s-a intoxicat accidental:

- Păstrați-vă calmul, nu așteptați apariția simptomelor, cereți ajutor de urgență.

- Verificați dacă substanța este cu adevărat toxică. Păstrați recipientul cu eticheta în care se găsea și comunicați aceasta celor pe care îi chemați în ajutor.

DACĂ SUBSTANȚA TOXICĂ A AJUNS PE PIELE: - Îndepărtați imediat îmbrăcămintea care a venit în contact cu substanța toxică.

Spălați suprafața atinsă cu apă și săpun sau detergent, clătiți și uscați prin tamponare cu un prosop moale.

DACĂ SUBSTANȚA TOXICĂ A AJUNS ÎN OCHI: - se spală imediat ochii cu apă potabilă, în jet, sub presiune mică, timp de 10-15 minute.

În cazul acizilor și al sodei caustice care au ajuns în ochi, spălarea imediată cu cantități mari de apă poate salva corneea. Pentru ca spălarea să fie eficace, este necesar să se îndepărteze pleoapele de pe globul ocular tot timpul spălării.

DACĂ SUBSTANȚA TOXICĂ A FOST INHALATĂ:

- Se scoate imediat persoana la aer curat.

- Se face respirație gură la gură, dacă este nevoie.

DACĂ TOXICUL A FOST ÎNGHIȚIT: Nu se indică voma în următoarele cazuri:

- dacă victima este inconștientă, în comă; dacă victima are convulsii; dacă victima a înghițit substanțe caustice sau corosive. Pentru producerea vomei, dacă este indicat, nu se folosește apă sărată în nici un caz.

Dr. farm. Ioana Matei
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire