FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Igiena buco-dentară
Profilaxia cariei dentare

O caracteristică deosebit de importantă a afecțiunilor stomatologice este frecvența crescută pe care acestea o au în rândul populației. Dovadă elocventă este procentul de peste 95 din incidență a cariei dentare la nivel populațional.

Morbiditatea mare a bolii carioase în populație și multiplele complicații locale și generale pe care le produce, pe de o parte, și, pe de altă parte, reducerea nesemnificativă a morbidității, cu toate eforturile depuse de rețeaua de stomatologie, prin mijloace de terapie curativă, reclamă luarea de măsuri de ordin profilactic, care urmăresc asigurarea stării de sănătate a dentiției.

Mijloacele de profilaxie a cariei pot fi împărțite în trei categorii:

I mijloace cu acțiune generală (o alimentație rațională și menținerea unui echilibru neuro-psihic);

II mijloace cu acțiune locală de combatere a factorilor cariogeni (periajul dentar, mijloace secundare de igienă bucală, îndepărtarea factorilor predispozanți locali);

III mijloace speciale de mărire a rezistenței anticarioase (fluorizarea generală și locală).

În continuare, vom accentua importanța igienei buco-dentare în prevenirea apariției cariei, evidențiind câteva dintre principalele măsuri de igienă orală.

Deoarece dintre factorii cariogeni alimentari glucidele s-au dovedit a fi cele mai cariogene și eliminarea lor din alimentație nu este posibilă, este bine ca acestea să fie administrate sub formă de sucuri, limonade, fructe. Se recomandă ca mesele principale să se termine cu fructe, ce stimulează masticația și salivația, favorizând autocurățirea.

Curățirea artificială este obligatorie, ea completează autocurățirea și realizează igiena cavității bucale, urmărind îndepărtarea cât mai rapidă a resturilor alimentare depozitate pe suprafața dinților, prin folosirea unor mijloace fizice și chimice, utilizate corect și frecvent.

O dată cu realizarea igienei bucale se stimulează și circulația sângelui la nivelul gingiei, crescând rezistența acestora la acțiunea agenților iritanți.

Periajul dentar este principalul mijloc de realizare a curățirii artificiale, singurul care poate îndepărta resturile alimentare depozitate pe suprafața dinților. Peria de dinți este un obiect indispensabil fiecărei persoane după vârsta de 3 ani și fără de care nu poate fi concepută o igienă orală. Peria de dinți se compune dintr-o parte activă - capul periei și o parte de susținere - mânerul. Perii pot fi din păr natural sau sintetic; cei sintetici este bine să aibă o duritate mijlocie.

Pentru a avea efectul urmărit, periajul trebuie să fie executat și corect, nu numai frecvent.

Periajul orizontal utilizat în mod spontan de pacienții neavizați este dăunător pentru că resturile alimentare nu sunt îndepărtate din spațiile interdentare și nu se masează suprafața gingivală.

În continuare, vom expune metoda periajului comun, vertical, ușor de însușit de pacienți.

După aplicarea pastei de dinți pe capul periei, se introduce periuța în gură și se începe masarea gingiei și a dinților prin mișcări de rotație, pornind de la nivelul molarilor spre linia mediană. Periuța se coboară începând de la nivelul gingiei spre dinte, menținând o presiune constantă. Fiecare pereche de dinți trebuie periată prin 6-8 mișcări.

Periajul trebuie efectuat de trei ori pe zi, o importanță deosebită trebuind acordată periajului de seară, deoarece, în timpul nopții resturile alimentare se descompun și fermentează mai ușor datorită secreției salivare reduse.

Pentru a da rezultate, periajul efectuat corect trebuie să dureze 3-5 minute

Mijloacele secundare de igienă orală sunt mai puțin folosite, cu o eficacitate igienică mai redusă și numai în completarea periajului dentar..

Scobitorile se utilizează pentru îndepărtarea resturilor alimentare din spațiile interdentare. Folosirea lor timp îndelungat, produce lezarea gingiei, urmată de complicații inflamatorii.

Firul interdentar este superior scobitorii, atât ca efect de curățire a spațiilor interdentare, cât și datorită faptului că nu produce leziuni la nivel gingival.

Pentru realizarea profilaxiei anticarioase, sunt necesare măsuri complexe, a căror eficiență rezultă dintr-o asociere corectă a măsurilor locale, cu cele generale, pe perioade lungi de timp. Acestea vizează, pe lângă o alimentație rațională, o viață cât mai igienică, care să contribuie la reducerea morbidității carioase și implicit la o stare de sănătate mai bună a populației.

Acțiunile profilactice au o eficiență maximă în urma controalelor ce trebuie efectuate la o perioadă de 6 luni și care urmăresc atât evidențierea rezultatului măsurilor profilactice, cât și surprinderea oricăror afecțiuni în stadii incipiente, urmate de tratamentele corespunzătoare preventive efectuate de medicul stomatolog.

Dr. Adrian Teodoru
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire