FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins Durerile cronice de cap

Cefaleele cronice sunt puse pe seama ochilor, stomacului, rinichilor, ficatului, sinusurilor. Există mai multe feluri de dureri cronice de cap. Unele sunt asociate cu boli organice, cum sunt bolile de rinichi. Altele sunt cunoscute sub denumirea de boli psihogenice, dureri de cap cauzate de stări de tensiune. Acestea sunt provocate de stări emoționale, cum sunt ura, teama, neliniștea. Cea mai supărătoare dintre toate este migrena.

Migrenele se moștenesc și afectează persoanele aparținând unui anumit tip fizic. Ele apar la indivizii cu multă energie și inteligență. Aceștia sunt sensibili și simpatici, dar și nervoși, pretențioși, agresivi și ambițioși. În legătură cu migrenele am întâlnit folosită expresia: "ambițiile se plătesc!".

Chiar printre medici există tendința de a clasifica majoritatea cazurilor derutante de dureri de cap drept migrene. Simptomele reale sau clasice sunt totuși specifice. Bolnavul simte o "radiație", o "aura", sau o pre-durere care-l avertizează încă dinainte de durerea propriu-zisă. Are licăriri de lumină înaintea ochilor și durerea este localizată într-o singură parte a capului; de altfel, cuvântul migrenă înseamnă durere în "jumătate de cap" - și este însoțită deseori de greață sau alte tulburări digestive.

Emoțiile, teama și neliniștea declanșează procesul cefaleei de forma migrenă. Pe măsură ce individul înaintează în vârstă, crizele de migrenă scad. Migrenele după vârsta de 60 ani sunt ceva neobișnuit. Aceasta se explică, probabil, prin faptul că pe măsură ce îmbătrânește, individul devine mai calm și mai bine adaptat condițiilor de mediu.

De multe ori, migrenele sunt înlăturate prin folosirea constantă a mierii. Două lingurițe de miere luate la fiecare masă pot preveni reapariția durerii de cap. Dacă aceasta reapare, se sporește doza, la o lingură de miere la fiecare masă. Deoarece aceasta nu necesită nici un proces de digestie și ajunge repede în circuitul sângelui, deseori după o jumătate de oră durerea începe să scadă în intensitate. Dacă, totuși, nu se simte o ameliorare, se ia încă o lingură de miere. Având în vedere felul în care se manifestă acest soi de dureri de cap, efectul calmant al mierii este tocmai ce trebuie.

Pentru tratarea migrenelor, medicina populară dispune și de o altă metodă: administrarea oțetului de mere sub formă de vapori. Într-un vas se pune oțet și apă în părți egale; vasul se pune pe sobă și se lasă să fiarbă încet. Când din vas încep să se ridice vapori, se ține capul deasupra vasului atâta timp cât vaporii sunt suficient de puternici. Se inhalează vaporii în 75 de respirații. În general se va constata că durerea dispare. Dacă se reinstalează, intensitate a ei va fi redusă pe jumătate. Folosirea pilulelor contra durerilor de cap poate fi evitată dacă se aplică aceste metode.

D.J.

Viața Creștină, februarie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire