FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Ateroscleroza

Este o boală cronică datorată unei infiltrări în tunica internă a arterelor, de calibru mare sau mijlociu, formându-se depozite constituite din lipide (grăsimi), colesterol și uneori de calciu, la care se asociază un proces de scleroză a acestei tunici. Se constituie și se accentuează o dată cu înaintarea în vârstă. Cauzele aterosclerozei sunt numai în parte cunoscute. Există o strânsă legătură între alimentația bogată în grăsimi de origine animală și apariția acestei boli.

Bolnavii acuză dureri de cap, oboseală, scăderea memoriei, agitație sau depresie, răcirea extremităților, dureri ce apar la mers, sub formă de cârcei.

Ateroscleroza, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, hemoragia și tromboza cerebrală depășesc, în zilele noastre, ravagiile pe care, în trecut, le făceau ciuma și holera, la un loc.

Oamenii de știință le încadrează, și pe bună dreptate, în categoria așa-numitelor "boli ale civilizației".

Măsuri profilactice (de prevenire): evitarea surmenajului, sedentarismului, supraalimentației, enervările și surescitările. Se va merge pe jos cel puțin o oră pe zi, iar pe bicicletă cel puțin 30 minute zilnic; drumeția la sfârșit de săptămână, sporturi: canotaj și înot fără excese. Pescuitul cu undița este un sport deosebit prin calmul și echilibrul nervos ce-l produce. Se indică din când în când regim dietetic, cura cu sucuri, ceaiuri, apiterapie (oțetul de mere cu miere, miere de albine de floarea soarelui, lăptișor de matcă, polenul etc.).

În cadrul regimului dietetic sunt permise: supe de bulion degresat sau de legume, carne fiartă slabă sau la grătar, lapte smântânit, brânză de vaci, pește (șalău, știucă, biban, păstrăv, scrumbie), 2-3 ouă întregi pe săptămână și legume la discreție, preparate "á la grec". Restricție la fasole, mazăre, bob, linte. Fructele de toate felurile, împreună cu legumele, vor reprezenta baza alimentației. Cerealele sunt permise toate. Se vor exclude grăsimile prăjite, dându-se preferință modului de preparare "á la grec". 2/3 din grăsimi (lipide) trebuie să fie de tip uleiuri vegetale, și 1/3 (30-40g) să fie grăsimi animale, provenind din carne, lapte, brânză, pește, ouă. Grăsimile să nu depășească 30% din nevoia calorică permisă. Untul va fi înlocuit cu margarina.

Dieta în ateroscleroză trebuie să respecte următoarele principii:

- să conțină dulciuri (glucide) în cantități moderate. Se va combate tendința vârstnicilor de a mări treptat conținutul în dulciuri al hranei;

- un regim predominant cerealiero-vegetarian (pâine neagră de secară, fulgi de porumb etc.). S-a ajuns la concluzia ca făina să aibă cât mai multe tărâțe, deoarece tărâțele conțin fibre ce au însușirea de a preveni bolile vasculare;

- se vor consuma alimente bogate în vitamine, mai ales: B, E, D, B6.

Cercetătorii britanici au arătat că un regim bogat în ceapă, fluidifică sângele, micșorând tromboza și infarctul.

Sucul de ceapă. Se aleg bulbi de ceapă sănătoși și se îndepărtează foile externe, ca și discul cu rădăcini. După ce se spală, se mărunțesc (trecându-se prin ochiurile răzătoarei și se dă de două ori prin mașina de tocat sau cu alte metode tehnice, pentru a se extrage sucul). Se iau câte 15-30 picături, în apă sau mâncare, timp de o lună. Se folosește și pentru prevenirea aterosclerozei.

Sucul de ceapă cu miere de albine. Se amestecă o jumătate de pahar de suc de ceapă roșie cu 2-3 linguri de miere, din flora montană. Se ia câte o treime din preparat, înaintea sau după cele trei mese principale ale unei zile. Întreaga cantitate se consumă în ziua preparării. Cura durează 3-4 luni, cu o pauză de o lună. Este indicată în congestia cerebrală și în combaterea aterosclerozei.

Se recomandă ceaiuri de cătină albă, măceș, coacăz negru, flori, frunze și fructe de păducel, frunze de vâsc.

Ateroscleroza ar fi, după unii cercetători, generată de carența de vitamina C, deci se recomandă un regim dietetic foarte bogat în această vitamină.

Dr. Doina Lucia Amza, medic de familie

Lumina creștinului, martie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire