FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins Hipertensiunea arterială

Puține probleme sunt mai importante decât tratarea hipertensiunii arteriale. Este o stare pe cât de frecventă, pe atât de serioasă. Între tensiunea arterială și adaptarea la mediu a individului, există aproape sigur o relație.

Câtă vreme individul are reacții bune la cerințele mediului, el duce o viață intensă, plină de succese și de perspective. Când mediul îl suprasolicită, iar individul nu reușește să se adapteze, mecanismul organismului său se dezechilibrează; în acest caz, unul din simptomele clare îl poate constitui tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială, ca problemă a sănătății, devine din ce în ce mai importantă, deoarece constituie un factor asociat cu cca. 3/4 din decesurile provocate anual de bolile de inimă și de rinichi. Se pune însă întrebarea dacă hipertensiunea arterială este o boală sau un simptom. Iată o problemă mult discutată. De regulă, când cunoaștem cauza stării clinice, considerăm hipertensiunea arterială drept simptom; când nu cunoaștem această cauză, ea este considerată ca boală.

Indivizii cu hipertensiune arterială se pot împărți în două categorii. Atunci când cauza nu poate fi atribuită unei boli cunoscute, se folosește termenul hipertensiune esențială și starea clinică este deseori denumită hipertensiune arterială primară. Atunci când se poate identifica o cauză organică, se folosește termenul de hipertensiune arterială secundară.

După literatura de specialitate, mecanismul prin care tensiunea arterială se transformă în hipertensiune arterială esențială pare a fi clar. Fluxul sangvin întâlnește în corp peste tot o rezistență sporită de-a lungul micilor vase denumite arteriole. În stadiul incipient al bolii hipertensive, constricția acestor arteriole este ușor reversibilă, iar în timpul somnului tensiunea arterială revine la normal, ceea ce indică relaxarea arteriolelor.

Totuși, în majoritatea cazurilor această reversibilitate se pierde cu timpul, iar odihna nu mai readuce presiunea sângelui la normal.

Ce recomandă medicina tradițională în acest caz?

  1. Se urmărește sporirea rației zilnice de acid organic. Aceasta se poate face prin consumarea de mere, struguri, afine sau sucul acestora. În fiecare zi, omul trebuie să înghită echivalentul a patru pahare de suc, fie în timpul meselor, fie independent de acestea. În cazul că se administrează oțetul de mere ca sursă de acid, doza este de două lingurițe într-un pahar cu apă.

  2. Trebuie revizuită alimentația zilnică sub aspectul raportului hidrați de carbon-proteine. În cazul că acestea din urmă predomină, trebuie să se încerce echilibrarea lor.

  3. Făina de grâu trebuie înlocuită cu cea de porumb. Deoarece rinichii sunt organe de filtrare a lichidului suplimentar, reacția alcalină a urinei provocată de un consum mărit de produse făinoase, zahăr și carne, este un indiciu că sângele trebuie să-și reducă conținutul alcalin.

  4. Sarea de bucătărie atrage și reține lichidul din corp; de aceea persoanele cu hipertensiune arterială trebuie să renunțe la alimentele sărate. Oricine știe că după o mâncare sărată apare nevoia de a bea apă. O parte din lichidul suplimentar cerut de sare este reținut în sânge până ce poate fi eliminat din organism, iar acest surplus de lichid în fluxul sangvin provoacă ridicarea tensiunii. Dacă se renunță la sare și la alimente sărate, sângele elimină surplusul de lichid și tensiunea scade în măsura în care a fost provocată de sarea ingerată. Efectul mierii este exact contrariu. Mierea este pentru apă un magnet. Dacă este luată la fiecare masă, mierea atrage surplusul de lichid din sânge, contribuind astfel la scăderea tensiunii; fiind și un calmant, ea ușurează tulburările nervoase provocate de tensiune.

D.J.

Viața Creștină, ianuarie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire