În apărarea sănătății
Regimul alimentar în bolile aparatului digestiv
Cele mai frecvente boli ale aparatului digestiv sunt: colecistopatia, ulcerul duodenal, hepatita cronică, pancreatita. Ce este bine și ce nu este bine să consumați, dacă suferiți de una din aceste afecțiuni?
Carnea
Se recomandă: carnea slabă de vițel, vacă, pasăre, miel, iepure de casă, porumbel, preparată la grătar sau fiartă.
Nu se recomandă: carnea grasă de porc, oaie, gâscă, găină și carnea foarte sărată, condimentată, arsă, prăjită în grăsime (untură) sau pane (șnițel).
Produse din carne
Se recomandă: șunca fără grăsime, mezeluri din carne de pasăre, carne de pasăre sau vițel în aspic.
Nu se recomandă: produsele afumate și condimentate, cârnații, micii etc.
Supe, ciorbe
Se recomandă: supe și ciorbe din carne slabă, deloc sau foarte ușor condimentate.
Nu se recomandă: supe și ciorbe grase, supe de oase.
Grăsimile
Se recomandă: ulei de floarea soarelui, măsline, porumb sau soia, margarină moale (ambalată în cutii), unt.
Nu se recomandă: untură, slănină, seu, margarină tare (în calup).
Condimente
Se recomandă: mărar, chimen, nucșoară, foi de dafin, ienupăr, piper roșu, bulion, scorțișoară, cuișoare.
Nu se recomandă: ardei iute, muștar iute, piper negru.
Ouă
Se recomandă: ouă fierte moi, omletă preparată numai din albuș; gălbenușul este contraindicat în bolile veziculei biliare.
Nu se recomandă: ouă fierte tari, răscoapte, ochiuri, omlete cu costiță sau similare.
Lapte și produse lactate
Se recomandă: laptele și iaurtul degresat, laptele bătut, brânza de vaci.
Nu se recomandă: brânzeturile fermentate, condimentate, afumate sau cu un conținut mare de grăsimi (peste 3%).
Pește și crustacee
Se recomandă: cod, calcan, biban, păstrăv, știucă, ton, raci.
Nu se recomandă: macrou, scrumbie, crap, țipar, somn; nici un fel de conservă de pește.
Legume
Se recomandă: cartofi copți sau fierți, piure de cartofi, morcov, țelină, conopidă, spanac, ciuperci, sfeclă, gulii, roșii și castraveți fără coajă, salată verde, vinete. Preparați salatele numai cu oțet din mere sau lămâie.
Nu se recomandă: cartofi prăjiți, ceapă prăjită sau crudă, mazăre, fasole, soia, varză călită. Se interzice consumul de salată cu maioneză.
Pâinea, cerealele și produsele de patiserie
Se recomandă: pâine de grâu, pâine prăjită, pesmet, pâine neagră, pișcoturi, biscuiți, fulgi de cereale, orez, grâu, făină de grâu, macaroane, mămăligă, plăcinte cu fructe.
Nu se recomandă: pâine caldă, tort, gogoși, papanași prăjiți în grăsime, picomigdale, aluat franțuzesc.
Dulciuri
Se recomandă: miere de albine, zahăr, gem, marmeladă, compot de fructe.
Nu se recomandă: ciocolată, bomboane, praline.
Fructe
Se recomandă: mere, pere, piersici, caise, toate decojite; pepene galben, banane, portocale, kiwi, grape-fruit, mure, zmeură, căpșune.
Nu se recomandă: fructe necoapte (verzi), coacăze, prune, mere și pere nedecojite.
Băuturi
Se recomandă: cafea slabă, cacao, sucuri naturale de fructe și legume, ceaiuri din plante.
Nu se recomandă: cafea tare, băuturi carbogazoase, iar în afecțiunile pancreasului - nici un fel de băuturi alcoolice.
Dr. Doina Lucia Amza
Lumina creștinului, noiembrie 2003