FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins Curățenia de primăvară a organismului

Corpul uman reprezintă, în realitate, o mini întreprindere unde toate serviciile (circulație, digestie, respirație, sistem locomotor...) acționează în strânsă colaborare. E suficient ca una dintre rotițe să funcționeze prost, pentru ca întreg mecanismul să se defecteze. Toți profităm de primăvară pentru a face "bec" și "lună" în casă. Din păcate, uităm că și organismul are nevoie de o "curățenie generală".

Vă propunem câteva cure simple de dezintoxicare. Urmați una dintre ele și vă veți recâștiga vitalitatea și pofta de viață.

Cura cu oțet de mere

În primele zile ale unei cure de dezintoxicare este posibil să apară unele simptome neplăcute: oboseală, dureri de cap, indispoziție, mici probleme ale pielii. Nu vă speriați, este semn că organismul dv. a început să elimine toxinele.

Lichidele sunt foarte importante. Primii 500 ml de apă este bine să-i beți dimineața, imediat ce v-ați trezit. Nu puteți urma un program de dezintoxicare fără să luați în calcul și nevoia de mișcare, 20-30 de minute pe zi de mers, în ritm mai rapid, sunt suficiente pentru a stimula circulația sângelui și a favoriza eliminarea toxinelor.

Oțetul de mere, bogat în fosfor, potasiu, calciu, magneziu, este recunoscut pentru virtuțile sale antiseptice, remineralizante și detoxifiante. Cura e indicată nu doar în scop depurativ, ci și pentru tratarea unor boli ca sterilitate primară, intoxicații alimentare, artrite, ateroscleroză, obezitate, nevroze, insomnie, migrene, oboseală cronică, hipertensiune și altele.

În ce constă cura? Dimineața, la sculare, se pun două lingurițe cu oțet de mere într-un pahar cu apă, cantitate care se bea încet, în decursul a 30 de minute. Pentru dezintoxicarea organismului este suficient o cură de o lună de zile.

Cura cu suc de lămâie

În prima zi se consumă sucul de la o lămâie adăugat într-o jumătate de pahar cu apă călduță. A doua zi se bea sucul de la două lămâi, a treia zi sucul a trei lămâi și tot așa până se ajunge la șapte lămâi pe zi. Din ziua a opta se scade cantitatea cu câte o lămâie pe zi, astfel că, în ziua a 14-a de cură, se ajunge din nou la sucul unei lămâi.

Dieta depurativă

Unele alimente au capacitatea de a "reeduca" metabolismul, căci ajută la curățarea sângelui și a organelor corpului de toxine. În același timp, acestea aduc cantități importante de elemente nutritive esențiale. Iată ce ar trebui să cuprindă dieta dv. zilnică:

- Legume și fructe

- Sparanghelul și anghinarea îmbunătățesc activitatea de drenare a ficatului. Ridichea neagră stimulează funcția biliară, iar ridichea albă acționează asupra grăsimilor superficiale. Sunt recomandare roșiile și țelina, care au proprietăți depurative excelente. Se consumă sub formă de suc, un pahar pe zi.

- Orez. E foarte bogat în potasiu și protejează ficatul și rinichii de "atacul" toxinelor. Se consumă fiert, asezonat cu legume crude și fierte înăbușit.

- Usturoi. Printre calitățile sale se numără și cea de dezintoxicare și de purificare a rinichilor. Este recomandabil să se consume crud în timpul unei mese.

- Coriandru. Folosiți coriandru proaspăt. Înainte de a-l zdrobi, spălați-l cu grijă. Adăugați puțină apă, sare și un pic de ulei de măsline. Amestecați bine până obțineți o pastă omogenă. Este recomandat să luați 1-3 linguri din pastă de trei ori pe zi, în timpul mesei. Cei cu probleme neurologice sau tulburări de concentrare pot consuma o cantitate chiar mai mare (1-3 linguri, de 5-6 ori pe zi).

- Lichide. Multe lichide. Fără cel puțin 1,5 litri pe zi, organismul nu poate funcționa la parametri normali. Beți ceai verde (o cană pe zi), de păpădie (excelent diuretic), apă minerală plată, sucuri de fructe și de legume.

Dr. Amza Lucia, medic de familie

Lumina creștinului, mai 2003
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire