FAMILIA 

Mărturii

Inapoi la cuprins 

Am rămas singur

Nu o dată am venit turmentat acasă și pentru că, până acolo îmi etalam orgoliul, am poruncit să fiu purtat pe brațe până la pat, unde, sigur, nu mai realizam ce se întâmplă cu mine. Faptul că cineva suferea văzându-mă astfel nu mă interesa deloc, ba mai mult îmi dădea senzația mai mult ca oricând că sunt un adevărat "superior". Această stare alterna deseori cu o ploaie de injurii și învinuiri la adresa soției, iar cu descurajări la cea a copiilor. Acum mă întreb: oare cum au putut să mă suporte? Nu primeam nici o replică, nici nu mă acuza nimeni de starea în care mă aflam. Un lucru însă mă irita deosebit de mult. Când veneam într-o astfel de stare acasă îmi auzeam soția spunând copiilor: "Eu rămân în linia întâi, voi acoperiți-mă din linia a doua cu rugăciuni. Lupta va fi a noastră". Simțeam cum în acele momente pierdeam teren. O forță parcă nevăzută mă determina să apelez la ceea ce mai rămânea treaz în mine, forța mușchilor. Rugăciunile continuau, dacă nu în casă, afară în întuneric, la vecini, la rude și prieteni. Totul s-a petrecut până într-o zi când soția și copiii m-au părăsit. Au luat cu ei cât putea să ducă fiecare și am rămas singur. Închipuiți-vă, am rămas singur. Ce oribil sună și ce straniu e în realitate. Dar oare de ce am rămas singur? Pentru că nu am înțeles ce înseamnă să fii bărbat: soț și tată? Poate! Cât de greu este să fii singur! Mai mult decât faptul că nu știam ce înseamnă să fii soț și tată adevărat, așa cum vrea Dumnezeu și o presupune demnitatea umană, nu știam ce înseamnă să fiu în slujba celor pe care Dumnezeu mi i-a încredințat.

Aici am greșit și greșeala m-a costat enorm, m-a costat unitatea și liniștea familiei. Cât de ușor se inversează și se pierd valorile! De fapt, cu ce sunt eu mai presus de soția și copiii mei? Suntem cu toții oameni, numai că eu mă numesc bărbat, soția mea se numește femeie iar copiii, și ei oameni, rămân totuși copii.

Așa am început să caut ceea ce pierdusem. De data aceasta eram convins că misiunea mea era aceea de a sluji ca tată și soț adevărat și nu de a-mi impune forța asemeni unui tiran. Schimbarea era în mine, dar poate că nu venise timpul să iasă la suprafață. Probabil că rugăciunea copiilor a fost ploaia binefăcătoare care a încolțit în mine această sămânță.

Acum regret modul meu de a mă comporta și prețul pe care l-am plătit pentru a mă reabilita. Dacă fiecare bărbat - tată și soț - și-ar da seama ce înseamnă să fii autentic în aceste misiuni, singurătatea nu ar mai fi medicamentul pentru vindecarea bolii, care se numește "bărbăție rău înțeleasă". (Eduard)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba

"În starea și în ordinea de viață, soții creștini au un dar propriu în sânul poporului lui Dumnezeu". Acest har propriu al sacramentului Căsătoriei este menit să desăvârșească iubirea soților, să întărească unitatea indisolubilă dintre ei. Prin acest har, ei "se ajută reciproc să ajungă la sfințenie în viața conjugală, în acceptarea și educarea copiilor".

Cristos este izvorul acestui har. După cum Dumnezeu a ieșit odinioară în întâmpinarea poporului său cu un legământ de iubire și fidelitate, tot astfel, acum, Mântuitorul oamenilor și mirele Bisericii iese în întâmpinarea soților creștini prin sacramentul Căsătoriei. Cristos rămâne împreună cu ei, le dă puterea să-l urmeze, luându-și crucea, să se ridice din nou după căderile lor, să se ierte reciproc, să poarte fiecare povara celuilalt, să fie supuși unul altuia, întru frica lui Cristos (Ef 5,21) și să se iubească cu o iubire supranaturală, delicată și rodnică. În bucuriile iubirii lor și în viața lor familială el le dăruiește, încă de pe pământ, o pregustare a ospățului de nuntă al Mielului.

Din Catehismul Bisericii Catolice, nr. 1641-1642.

Lumina creștinului, aprilie 2001
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire