FAMILIA 

Mărturii

Inapoi la cuprins 

Când viața de familie începe cu Dumnezeu

De când mă știu am participat cred la peste cincizeci de nunți, atât în calitate de nuntaș cât și în calitate de simplu privitor. Din toată această experiență pot spune că nunta și din ea momentul propriu-zis al căsătoriei religioase este cel mai important și plin de semnificație. Ceea ce se întâmplă într-o astfel de ocazie este un adevărat act de curaj din partea ambilor miri.

Nu de mult am participat la un astfel de moment în care ca protagoniști erau doi tineri, mirele de la sat, iar mireasa de la oraș.

Se cunoscuseră într-o împrejurare cu totul neașteptată, au rămas prieteni și apoi s-au căsătorit. Abia plecase tânărul la oraș și acolo, fiind obișnuit să frecventeze biserica, prima dată s-a interesat unde o poate găsi. A întrebat pe mai multe persoane, printre care și pe o tânără, care avea să fie viitoarea lui soție. Pe moment, tânăra l-a privit cu teamă. Un tânăr întreba în miezul zilei de o biserică, aceasta a pus-o pe gânduri pe tânără. În mintea ei ceva nu era clar. Își spunea: "De la un tânăr din ziua de astăzi te poți aștepta la orice, dar nu să întrebe unde este biserica". Cu toate acestea i-a explicat pe unde poate ajunge și l-a asigurat că și ea este catolică. În prima duminică, după sfânta Liturghie, printre cei prezenți, tânăra l-a recunoscut și fără să-i spună nimic l-a prezentat părinților, explicându-le împrejurările în care l-a cunoscut. Se părea că între ei deja se legase o prietenie, dar pe care nu și-o puteau exprima încă, pentru că abia se cunoscuseră. Încet, încet relația dintre cei doi a devenit destul de serioasă ajungând până acolo că s-au cerut în căsătorie.

Așa am avut bucuria să particip la acest mare eveniment al lor. Ceea ce m-a marcat în mod deosebit, și preotul a subliniat la predică este acest aspect, a fost împrejurarea în care cei doi s-au cunoscut. Acel tânăr căuta biserica, îl căuta pe Dumnezeu. Arătându-i unde este biserica, tânăra i-a arătat de fapt unde este Dumnezeu. I-a unit faptul că împreună erau căutători de Dumnezeu, iar preotul, la predică a avut grijă să sublinieze că Dumnezeu este iubire, iar ei erau căutătorii acestei iubiri. În timpul care a urmat au concretizat această iubire celebrând sacramentul Căsătoriei. Îi știu și-i văd și acum. Sunt fericiți, în ciuda faptului că mulți îi vedeau ca nepotriviți, deoarece unul era de la sat, iar celălalt de la oraș. În fond ce conta de unde provin, interesantă este împrejurarea în care s-au cunoscut. După celebrarea căsătoriei religioase cei care au fost de față își spuneau: "Această familie va fi una fericită pentru că tocmai împrejurarea în care s-au cunoscut spune că vor fi fericiți". Acolo unde e vorba de Dumnezeu, chiar dacă viața de familie are greutățile ei, ele sunt trecute cu ușurință. Și nu s-a înșelat nimeni. Într-adevăr, acea familie a fost una fericită. De altfel, printre cei prezenți la celebrarea căsătoriei, vestea că s-au cunoscut întrebând de biserică s-a răspândit. Toți îi cunoșteau ca fiind "cei care s-au întâlnit la biserică". Și acest motiv, dar mai ales seriozitatea cu care au abordat viața de familie, i-a determinat să fie o familie model. Nimic nu le mai putea sta în cale. Chiar și copiii erau cunoscuți ca fiind copiii celor care "s-au întâlnit la biserică".

Atunci când am dorit să fac cunoscută această experiență m-am gândit în primul rând la acele familii care uită că punctul de pornire în acest mod de viață este biserica. Nu toți au șansa să se cunoască la biserică sau întrebând de Dumnezeu, dar toți au șansa unui început cu Dumnezeu. Și când pornirea este bună, conținutul și sfârșitul nu au voie să fie altfel. (Isidor)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba

Lumina creștinului, septembrie 2003
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire