FAMILIA 

Mărturii

Inapoi la cuprins 

Pânza de păianjen

Când se vorbește astăzi despre "Isus părăsit", imediat se merge cu gândul la carisma Mișcării Focolarelor, care vede în strigătul lui Isus de pe cruce: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pentru ce m-ai părăsit?" (Mt 27,46; Mc 15,34), momentul în care Isus se golește chiar de Dumnezeu. E o părăsire reală pentru umanitatea lui Isus, fiindcă Dumnezeu îl lasă în starea în care se află, fără a interveni. În același timp e o părăsire ireală pentru divinitatea sa, pentru că, fiind Dumnezeu, Isus este una cu Tatăl și cu Duhul Sfânt și nu poate să fie despărțit, chiar dacă se distinge de ei. Aceasta însă nu mai e durere, ci iubire. Dar nu despre această mișcare este vorba, ci de cu totul altceva.

Într-una din zile, privind prin camera în care locuiesc, am constatat că pe crucifixul meu se depusese o mare pânză de păianjen. Era acolo, probabil de mult, dar nu o văzusem. Multele mele preocupări m-au făcut să fiu atentă la alte amănunte, nicidecum la crucifixul din camera mea. Pânza de păianjen pe care o descoperisem m-a pus pe gânduri. Nu am considerat-o un semn al lipsei mele de interes pentru curățenie. Era curat și-mi place curățenia. Prezența ei acolo m-a făcut să mă gândesc la altceva: "De când nu am mai îngenuncheat eu în fața crucifixului din camera mea pentru a mă ruga?" Măcar așa aș fi putut descoperi acea pânză de păianjen. Și dacă sunt sinceră cu mine, această pânză de păianjen s-a așezat și peste viața mea. Altădată treceam mai ușor peste multe lucruri, chiar peste defectele altora, astăzi încerc să cântăresc totul. Dacă altădată mă angajam foarte ușor la o inițiativă, astăzi, mai întâi fac calcule, apoi fac ceea ce este de făcut. Nu mai sunt dispusă să mă jertfesc ca atunci când rugăciunea mea era rugăciune. Constat că și peste familia mea s-a pus pânza de păianjen. Relația mea cu soțul și cu copiii de mult nu mai este împrospătată cu nimic. Parcă ne cunoaștem de o viață întreagă și în puținele momente din zi când ne vedem nu prea avem multe să ne spunem. Preocupările noastre pentru slujbă au făcut ca relația dintre noi să se răcească. Și copiii simt acest lucru, dar pentru că sunt deja mari, considerăm că înțeleg situația. Rugăciunile noastre se reduc la un simplu "Tatăl nostru", și acela spus în grabă, deoarece avem atâtea de făcut. Constat că am pus preocupările noastre înaintea lui Dumnezeu, iar pânza de păianjen este un semn. Consider că Dumnezeu m-a făcut să-mi arunc privirea spre crucifix pentru a vedea pânza, ca mai apoi să mă pună pe gânduri să-mi văd "pânza de păianjen" care mi s-a așezat de mult și peste suflet. Mi-a lipsit rugăciunea și aceasta m-a determinat să mă îndepărtez atât de mult de Dumnezeu. Pânza de păianjen este un semn care vorbește de la sine. Acel obiect e părăsit. Și crucifixul meu se afla într-o astfel de situație. Era părăsit și la propriu și la figurat. L-am lăsat pe "Isus părăsit". Acum, după ce am avut grijă să șterg bine pânza de păianjen, după ce l-am descoperit pe "Isus părăsit" m-am oprit o clipă și la sufletul meu. Descoperindu-l pe Isus mi-am descoperit și sufletul, l-am descoperit din nou pe Dumnezeu și acest fapt se vede și în viața mea. Le-am vorbit copiilor despre întâmplarea prin care trecusem și, fără să se ferească, după un timp mi-au spus că și în camerele lor era la fel.

Mi-am dat seama că prin atitudinea mea îi influențasem și pe ei. Nu mă mai văzuseră de mult în rugăciune și au abandonat-o și ei. De aici am mai tras o concluzie: am învățat că, făcând curat pe jos, trebuie să-mi arunc o privire și pe sus. S-ar putea să fie păianjeni. În relațiile mele cu lumea, cu oamenii, cu cele materiale, trebuie să-mi arunc ochii și pe sus, adică să mai privesc și cerul. Așa va fi curat cu adevărat în sufletul meu. Numai așa va fi curat cu adevărat în camera, în familia, în casa mea. (Elena).

Pagină realizată de pr. Felician Tiba

Lumina creștinului, decembrie 2002
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire