FAMILIA 

Curier juridic

Inapoi la cuprins 

Legea și dreptul tău

- B.M.I. (Mărgineni): "...Locuiesc pe un teren din anul 1995, iar din anul 1997 am început să am probleme cu vecinul. Acesta a făcut un gard în anul 1997 și dorește să-mi închidă ieșirea din curte care dă spre un teren viran...".

După cum ne-ați scris dv., vecinul pretinde că are un drept de proprietate asupra terenului viran, motiv pentru care nu vă permite accesul pe acest teren. În cazul în care vecinul are titlu de proprietate pentru acest teren, urmează să vă adresați Judecătoriei Bacău cu o acțiune prin care să se constate o servitute de trecere în favoarea dv., adică instanța, pe baza unei expertize topometrice să vă stabilească o cale de acces la drumul public din curtea dv. În această situație, va trebui să arătați și faptul că terenul despre care faceți vorbire a fost teren viran dintotdeauna, motiv pentru care în mod greșit a fost eliberat un titlu de proprietate, cu îngrădirea căilor de acces a celorlalți proprietari la drumul public. Dacă vecinul dv. nu are titlu de proprietate (cel mai probabil), atunci dv. puteți folosi terenul la fel ca și el, așa cum l-ați folosit dintotdeauna. În cazul în care vă împiedică, atunci adresați-vă primăriei cu un memoriu în care să arătați problema pe care ne-ați semnalat-o nouă.

În legătură cu celelalte aspecte descrise în scrisoare (injurii, amenințări), ele au o rezolvare și la instanța de judecată, dar este mai bine să găsiți o cale creștină de a depăși aceste probleme.

- D.M. (Răducăneni): "În anul 1974 am construit o casă pe o suprafață de teren care a aparținut tatălui meu. Anul acesta mi-a fost eliberat titlu de proprietate pentru această suprafață de teren, dar tatăl meu pretinde că el este proprietarul terenului și al casei și dorește să mă dea afară din locuința mea".

Scrisoarea dv. este foarte lungă, iar în ea prezentați mai multe probleme juridice care deja au fost rezolvate pe cale judecătorească. Pentru a vă putea da lămuriri temeinice ar trebui să am cunoștință de toate actele despre care ați făcut vorbire. Dv. ați trimis un memoriu pe adresa redacției, dar acesta nu este suficient. Din ceea ce ați scris, am înțeles că aveți titlu de proprietate pe un teren, iar pe acest teren, în timpul căsătoriei ați construit o casă. În primul rând, trebuie să știți că, în conformitate cu legile în vigoare, proprietarul terenului de sub casă are un drept de folosință asupra imobilului casă de locuit atâta timp cât există construcția. Deci tatăl dv. nu poate să vă evacueze atâta timp cât terenul de sub casă este proprietatea dv. Pentru imobil însă trebuie să vă adresați instanței de la Răducăneni cu o acțiune prin care să solicitați să se constate că aveți un drept de proprietate și asupra imobilului, în condițiile în care pretindeți că dv. ați construit casa, că locuiți acolo de mai bine de 30 de ani și că plătiți impozitul pentru clădire și teren încă din anul 1974. Oricum pentru un răspuns complet, trebuie consultate și actele despre care faceți vorbire în scrisoarea adresată redacției.

- C.I. "...locuiesc într-un apartament de serviciu cu chirie. Nu înțeleg de ce trebuie să plătim noi chiriașii impozitul pe clădiri și amortizare...".

Conform art. 249 pct. 1 din Codul fiscal, "orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, exceptând cazul în care se prevede diferit". Tot în același text de lege se prevede că "în cazul unei clădiri aflată în administrarea sau în folosința, după caz, a altei persoane și pentru care se datorează chirie în baza unui contract de închiriere, impozitul pe clădire se datorează de către proprietar". Înainte de a face însă demersuri la proprietarii clădirii, recitiți contractul de închiriere și vedeți dacă nu cumva prin acel contract v-ați obligat să suportați cheltuielile cu privire la impozitul pe clădire și amortizare.

Mihaela Ciobanu, avocat

Lumina creștinului, august 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire