Evenimente 

George W. Bush în apărarea familiei tradiționale
achizitionare: 24.02.2004

Discursul președintelui american George W. Bush
susținut în sala Roosevelt
marți, 24 februarie 2004

Bună dimineața. Acum opt ani, Congresul a aprobat, iar președintele Clinton a semnat, Actul de Apărare a Căsătoriei, care definea căsătoria, în vederea legilor federale, ca uniunea legală dintre un bărbat și o femei, ca soț și soție.

Actul a trecut de Camera Reprezentanților cu 342 la 67 de voturi, și de Senat cu 85 la 14 voturi. Aceste voturi din Congres și aprobarea unor legi similare de apărare a căsătoriei în 38 de state exprimă un consens copleșitor în țara noastră pentru protejarea instituției căsătoriei.

În ultimele luni însă, unii judecători activiști și oficialități locale au realizat o mișcare agresivă de redefinire a căsătoriei. În Massachusetts, patru judecători ai Curții Supreme au arătat că vor ordona emiterea de autorizații de căsătorie pentru persoanele de același sex care cer acest lucru, în luna mai a acestui an. În San Francisco, oficialități ale orașului au emis de asemenea mii de autorizații de căsătorie pentru persoane de același sex, contrar codului californian al familiei. Acest cod, care definește clar căsătoria ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, a fost aprobat zdrobitor de către persoanele cu drept de vot din California. Un district din New Mexico a emis de asemenea autorizații de căsătorie pentru persoane de același sex. Și, dacă nu se va face ceva, ne putem aștepta la mai multe decizii arbitrare ale tribunalelor, mai multe litigii, mai multe sfidări ale legii de către oficialități locale, toate aducând o mai mare confuzie.

După mai bine de două secole de jurisprudență americană, și milenii de experiență umană, câțiva judecători și câteva autorități locale își permit să schimbe cea mai fundamentală instituție a civilizației. Acțiunile lor au creat confuzie într-o problemă care solicită clarificare.

Într-o problemă de așa importanță, vocea poporului trebuie ascultată. Tribunalele activiste au lăsat oamenilor o singură soluție. Dacă dorim să prevenim ca sensul căsătoriei să fie schimbat pentru totdeauna, națiunea noastră trebuie să legifereze un amendament constituțional care să protejeze căsătoria în America. Este nevoie de o acțiune decisivă și democratică, deoarece încercările de redefinire a căsătoriei într-un singur stat sau oraș pot avea consecințe serioase în întreaga țară.

Constituția spune că se va acorda încredere și credit total actelor publice și procedurilor judiciare din fiecare stat. Cei care vor să schimbe semnificația căsătoriei vor pretinde că această prevedere cere tuturor statelor și orașelor să recunoască căsătoriile dintre persoanele de același sex care au fost încheiate oriunde în America. Congresul a încercat să rezolve această problemă prin Actul de Apărare a Căsătoriei, declarând că nici un stat nu trebuie să accepte definiția altui stat pentru căsătorie. Administrația mea va apăra cu putere acest act al Congresului.

Totuși, nu există nici o siguranță că Actul de Apărare a Căsătoriei nu va fi el însuși atacat de către tribunalele activiste. În acest caz, fiecare stat va fi forțat să recunoască orice relație pe care judecătorii din Boston sau oficialitățile din San Francisco au ales să o numească cu termenul de căsătorie. Mai mult, chiar dacă Actul de Apărare al Căsătoriei va fi susținut, legea nu protejează căsătoria în nici un stat sau oraș.

Pentru toate aceste motive, Apărarea Căsătoriei necesită un amendament constituțional. Un amendament la Constituție nu poate fi niciodată tratat cu ușurință. Prin amendarea Constituției au fost tratate multe probleme grave de interes național. Iar apărarea căsătoriei se ridică la acest nivel de importanță națională. Uniunea dintre un bărbat și o femeie este cea mai rezistentă instituție umană, cinstită și încurajată în toate culturile și de către toate credințele religioase. Secolele de experiență au învățat omenirea că angajamentul unui soț și al unei soții de a se iubi și a se sluji unul pe altul promovează bunăstarea copiilor și stabilitatea societății.

Căsătoria nu poate fi separată de rădăcinile ei culturale, religioase și naturale fără a slăbi buna ei influență asupra societății. Conducerea, recunoscând și protejând căsătoria, servește interesele tuturor. Astăzi cer Congresului să aprobe cu promptitudine, și să trimită tuturor statelor pentru ratificare, un amendament la Constituția noastră în care să se definească și protejeze căsătoria ca uniunea dintre un bărbat și o femeie ca soț și soție. Amendamentul ar proteja deplin căsătoria, lăsând legislaturilor statelor libertatea de a face propriile lor alegeri în definirea acordurilor legale altele decât căsătoria.

America este o societate liberă, care limitează rolul conducerii în viața cetățenilor noștri. Acest angajament la libertate nu implică, însă, redefinirea uneia dintre instituțiile sociale fundamentale ale noastre. Conducerea noastră trebuie să respecte fiecare persoană, și să apere instituția căsătoriei. Nu există nici o contradicție între aceste responsabilități. Trebuie, de asemenea, să purtăm această dificilă dezbatere într-o manieră demnă de țara noastră, fără înverșunare sau mânie.

În tot ceea ce ne așteaptă, să îmbinăm convingerile ferme cu delicatețea, bunăvoința și decența.

Vă mulțumesc foarte mult.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire