CULTURA VIEȚII 

Salvați viața
pr. Claudiu Dumea

achizitionare: 20.05.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior TESTAMENTUL UNEI MAME

Într-o seară geroasă de decembrie a anului 1945 un preot a fost chemat la căpătâiul unei doamne bătrâne care trăgea de moarte. Înainte de a muri, i-a încredințat un plic închis, dar nu înainte de a i se promite că abia după 10 ani de la moartea ei i se va publica conținutul. Preotul și-a ținut cuvântul și după 10 ani a deschis plicul. El conținea un tulburător testament adresat "tuturor mamelor". Femeia povestește cum după o primă naștere dificilă, s-a lăsat cuprinsă de teama de a mai avea alți copii. Sfătuită și ajutată de o prietenă fără scrupule, s-a hotărât să nu mai aducă copii pe lume. De șapte ori, mințindu-și soțul, a făcut avort. Într-o zi, a fost prezentă, din întâmplare, la o conferință în care se trata problema maternității. A ascultat conferința cu "un aer de indiferență totală, ca și cum problema nu m-ar fi interesat câtuși de puțin. Se apropia de sfârșit, când conferențiara, enumerând responsabilitățile incalculabile ale unor mame, a început să insiste cu privire la soarta sufletelor atâtor copii împiedicați să vadă lumina zilei și suprimați în sânul matern chiar de cele care i-au zămislit''.

Femeia nu-și pusese niciodată această problemă și a plecat acasă indignată, liniștindu-și conștiința cu acest gând: "Cum se poate vorbi de suflet într-un mic cocoloș vâscos care nici nu are chip omenesc?"

Dar ceea ce avea să experimenteze după câteva zile a convins-o, fără putință de tăgadă, că acest lucru este adevărat.

Testamentul acestei nefericite mame a fost publicat de editura Paulină din Catania (Italia) în 1956 cu titlul: "Mamă, de ce ne-ai ucis?" Iată câteva fragmente din el:

"În seara aceea am mers la culcare foarte târziu. Era aproape miezul nopții. Am stat de vorbă cu vechea mea prietenă, fără să-i spun ce mi se întâmplase cu o noapte înainte. Aș fi intrat în gura celor din bloc și a vecinilor.

M-am aruncat în pat cu o mare dorință de a dormi. Pusesem deșteptătorul să sune și îmi așezasem capul pe pernă, când vocile misterioase au început să se audă din nou, nu odată, ci de două, de trei ori: "Mamă!... Mamă!... Mamă!"

Un gând îngrozitor mi-a trecut prin minte. Poate e un semn că am înnebunit. Ar fi bine să consult un psihiatru. În timp ce reflectam la aceasta, mi-a scăpat fără să-mi dau seama:

"Dar cine mă strigă?"

"Suntem noi, mamă". "Și cine sunteți voi?" "Copiii pe care nu ne-ai adus pe lume".

Dacă nu am scos un urlet de groază, a fost pentru că nu am avut timp.

"Privește, suntem aici, lângă tine, toți șapte!"

Și ce am văzut? Pe peretele din față, între oglindă și fereastră, șapte pete de lumină, informe, foarte distincte, care se mișcau. Se mișcau, nu alunecau pe perete, ci între perete și mine, schimbându-și conținutul aproape continuu.

Simțeam că îngheț. Gândul că sunt nebună mi-a străfulgerat din nou mintea și aș fi preferat de o mie de ori să fiu nebună, decât să mă conving că ceea ce vedeam este realitate. Mai degrabă să fiu nebună, repetam în mintea mea.

"Nu, mamă, tot ce vezi este adevărat. Tu nu ești nebună! Ești vinovată numai de faptul că ne-ai ucis în sânul tău".

Am crezut că mor. Am observat că acele pete de lumină, în timp ce vorbeau, luau fiecare o înfățișare extrem de frumoasă, dar erau de o tristețe și de o severitate pe care nici o mamă nu le va putea vedea vreodată pe fața copiilor lor.

"Suntem ființe reale, nu doar umbre, mamă. Dacă vrei îți dăm un semn. Acum câteva clipe în urmă, tăticul nostru, sărmanul, a murit, dar nu este cu noi".

Spunând aceasta, au dispărut, după ce m-au fixat îndelung cu o expresie de mânie...

După câteva luni de calm și liniște relativă, tortura vocilor a început din nou. Le auzeam, nu numai în somn sau în semisomn, dar și în timpul celor mai variate activități, când eram singură și le auzeam numai eu.

"Mamă, de ce ne-ai ucis?"

Realitate? Telepatie? Halucinație? Teamă psihică provocată de remușcare? Una din atâtea căi ale harului? Despre ce este vorba? Poate puțin din fiecare. Povestirea este în stare să dea la o partea vălul unei realități tulburătoare, cu grijă tăinuită și mistificată, să pună atâtea conștiințe în fața unei înspăimântătoare responsabilități, să oblige la reflecție.

Tocmai acest lucru vrea să-l facă această mamă în durerosul testament lăsat tuturor mamelor.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire