CULTURA VIEȚII 

Omul între "a fi" și "a nu fi"
Probleme fundamentale de bioetică
pr. Claudiu Dumea

achizitionare: 29.10.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

MANIPULAREA GENETICĂ, INGINERIA GENETICĂ

Prin expresiile manipulare genetică și inginerie genetică se înțeleg acele tehnici care își propun să modifice genomul sau patrimoniul genetic al unei celule sau al unui individ, urmărind crearea de specii noi de plante și animale sau îmbunătățirea celor existente.

Cel care a descoperit marile legi ale eredității acum vreo 140 de ani în urmă a fost călugărul Gregor Mendel, realizând hibrizi de mazăre în grădina mănăstirii Königkloster din Brno. În continuare, genetica a făcut pași gigantici. Prin 1940 s-a descoperit că acizii nucleici (ADN) din care sunt formați cromozomii, purtătorii genelor, constituie suportul material al eredității.

În 1965 s-a reușit pentru prima dată fuziunea de celule umane cu celule de șoareci cu trecerea de gene în cromozomii umani, dându-se unei celule caracteristici genetice pe care altfel nu ar putea să le aibă.

În 1967 au început să se dezvolte tehnicile diagnosticului prenatal pentru studierea condițiilor genetice ale foetus-ului și pentru depistarea anomaliilor genetice.

Știm că celulele umane cuprind 50.000 sau poate 100.000 de gene repartizate pe cei 46 de cromozomi.

Se știe că gena este o unitate transmisă, normal, fără modificări din generație în generație, care determină anumite caracteristici la individul care o poartă.

Până în 1983, cercetătorii localizaseră deja peste 3750 de gene, descoperind care sunt funcțiile lor. Astfel s-a aflat că gena responsabilă de distrofia musculară de tip Duchenne este pe cromozomul 10, că gena insulinei se află pe cromozomul 11, că tot pe cromozomul 11 se află gena responsabilă de psihoza maniaco-depresivă, ș.a.m.d.. În prezent se cunosc circa 4.000 de boli datorate unor gene patogene. Deosebit de importantă pentru medicină este descoperirea genelor oncogene. Este vorba de proto-oncogene care, captate întâmplător de un retrovirus, se pot transforma în oncogene printr-un mecanism care nu este prea bine cunoscut.

Se prevede că în circa 10 ani întreg genomul uman sau codul genetic va fi decodat. Masa de informație genetică înscrisă în cele circa șase miliarde de perechi de nucleotizi ai ADN-ului vor umplea 3000 de volume, fiecare volum având o mie de pagini, fiecare pagină având 4000 de litere.

O cucerire importantă pentru medicina legală este determinarea amprentelor genetice: un individ poate fi identificat, practic fără risc de a greși, prin examinarea ADN-ului său în diferite cazuri cum ar fi crima, violul, aflarea paternității.

Ingineria genetică cunoaște succese extraordinare în industria farmaceutică grație clonării moleculare. Gene specific umane sunt introduse în special în bacterii. Prin tehnica clonării se pot reproduce masiv și fără limită substanțe având aceleași caracteristici biologice și funcționale pe care le au în om. Astfel se produc hormoni indispensabili pentru buna funcționare a organismului uman, cum ar fi insulina, interferonul, somatotropul sau hormonul creșterii.

Desigur, această manipulare genetică a microorganismelor prezintă și un real pericol. Pot fi produse noi specii de bacterii care rezistă la toate vaccinurile cunoscute și care, scăpate din laboratoare, de sub control, pot ucide populații întregi. După unii, aici trebuie căutată apariția misteriosului virus al SIDEI.

Ingineria genetică e capabilă să opereze modificări genetice ale speciilor prin diferite combinații genetice: se obțin astfel plante transgenice și animale transgenice. În zigotul unui individ aparținând unei specii se transferă sau se injectează o genă a unui individ aparținând altei specii. De pildă, gena hemoglobinei unui iepure injectată în zigotul unui șoarece se transmite la descendenții șoarecelui.

În perspectivă, cunoașterea completă a genelor umane va duce la cunoașterea completă a mecanismelor responsabile de fiecare funcție a organismului și, în consecință, la cunoașterea genelor patologice responsabile de bolile ereditare.

Aceste cunoștințe sunt benefice pentru omenire întrucât deschid medicinei perspective mari în diagnosticarea și terapia bolilor încă necunoscute.

Terapia genetică sau chirurgia genetică este permisă din punct de vedere moral, întrucât pot fi tratate boli genetice, fiind tratată o genă bolnavă sau înlocuită, prin transplant, cu o genă normală, la rădăcina sănătoasă.

Diagnosticul prenatal este permis din punct de vedere moral dacă se face cu scopul de a depista și preveni bolile cromozomiale, dar nu cu scopul de a elimina copilul afectat de asemenea boli.

Într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat se va putea modifica patrimoniul ereditar uman adăugând, supri-mând sau înlocuind în zigot o genă sau mai multe, modificându-se astfel corpul uman și specia umană. Aceste modificări, evident, vor trece la descendenți. Asemenea manipulări genetice la subiecți normali, care nu vizează remedierea unei situații patologice ci ameliorarea rasei umane, sau realizarea unor performanțe, să zicem sportive, sau a unei capacități excepționale de muncă, suprapotențarea inteligenței și memoriei, etc., nu sunt permise din punct de vedere etic. Aceste tehnici își au justificarea când sunt folosite pentru ameliorarea speciilor de plante și de animale. Modificarea patrimoniului genetic uman se naște din intenții eugeniste, rasiste.

Intervențiile care modifică patrimoniul genetic uman, falsificând identitatea omului, lezează drepturile persoanei umane. Fiecare om are dreptul să vină pe lume cu natura umană lăsată de Dumnezeu și nu fabricat în laborator, așa cum îl doresc părinții sau statul. Prin urmare, sunt permise intervențiile terapeutice asupra genomului celulelor somatice, dar nu asupra celulelor germinale sau ale zigotului.

Ingineria genetică e în stare, de asemenea, să izoleze gene umane și să le injecteze nu numai în microorganisme, dar și în celulele altor animale. De pildă, oaia Dolly, clonată anul trecut (1997) poartă o genă umană pe care o vor purta și descendenții săi.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire