CULTURA VIEȚII 

Manual de bioetică
Elio Sgreccia și Victor Tambone

achizitionare: 20.09.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Cuprinscapitolul anterior Capitolul al VI-lea
A treia parte: Bioetica, eutanasia și demnitatea morții

Actuala situație legislativă în lume

Problematica legislativă privind eutanasia și suicidul asistat s-a îmbogățit în ultimii ani cu inițiative și luări de poziție diferite. In afara legii olandeze pe care am comentat-o mai sus, este cunoscută legea aprobată de Parlamentul " Teritoriului de Nord" din Australia, în mai 1995. Cu denumirea Rights of the Terminally III Act" , legea, intrată în vigoare la 1 iulie 1996, a fost prima din lume, în zilele noastre, care a aprobat eutanasia, considerând-o un drept al cetățeanului în anumite condiții. Dezbaterea acerbă care s-a declanșată în Australia asupra acestei legi, a dus la aprobarea unei legi cu caracter federal care o abrogă pe cea a Teritoriului de Nord (votată de Senatul federal la 24 martie 1997).

Pe 26 iunie 1997 Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite s-a pronunțat asupra a două decizii în acest sens, emise de Curtea de Apel a circuitului nouă și doi. Ambele Curți anulaseră legile care interziceau suicidul asistat în statele Washington și New York. Amândouă declaraseră neconstituțională acea interzicere și pretindeau recunoașterea dreptului cetățeanului de a alege modul și momentul morții ca unul din drepturile constituționale. Curtea Supremă a Națiunii, cu un vot rar de unanimitate (9 judecători contra 0) a răsturnat acele hotărâri , declarând că acest presupus drept nu poate fi inclus printre drepturile recunoscute de Constituția americană și, prin urmare, diferitele state au autoritatea de a reglementa legal această situație. In motivarea sentinței, judecătorul Rehnquist afirmă că legile statelor care interzic suicidul asistat sunt "expresia angajării statelor în protecția și apărarea oricărei vieți omenești"; și adaugă: " interzicerea suicidului asistat de către stat reflectă și întărește politica acestuia asupra faptului că persoanele vârstnice nu trebuie să fie considerate inferioare ființelor tinere și sănătoase, și că impulsurile spre suicid a unei persoane grav bolnave ar trebui să fie interpretate și tratate la fel cu cele ale oricărei alte persoane." (51)

Actualmente, peste 3o de state federale consideră asistarea suicidului ca pe un delict criminal. (52) . S-au făcut numeroase tentative de a schimba această situație de către grupuri și asociații diferite, favorabile eutanasiei. După câteva tentative eșuate în unele state, în sfârșit, în anul 1994 s-a obținut aprobarea legii, în statul Oregon, care aproba suicidul asistat pentru bolnavii în faza terminală, în condiții foarte restrictive ( se interzice de exemplu ca bolnavii să fie ajutați să moară prin injecții, deși se știe că metoda prospectată cu pastile este ineficientă în multe cazuri). În urma referendumului aprobator, un judecător de la Curtea districtuală a statului Oregon a blocat legea, considerând-o contrară Constituției americane care se angajează să-i protejeze pe toți cetățenii, chiar și pe bolnavii în faza terminală. Curtea Supremă, coerentă cu decizia sa din iunie, a hotărât în octombrie 1997, să nu accepte un recurs împotriva legii aprobate în 1994, lăsând ca respectivele legi să fie discutate și emanate în diferitele state. La 27 octombrie 1997 a fost votat un al doilea referendum privind suicidul asistat. De data aceasta fusese propus de către adversarii eutanasiei, ei cerându-le cetățenilor să voteze o lege în acest sens. 60% din votanți s-au pronunțat împotrivă și astfel legea, aprobată prin referendum-ul din 1994, a revenit în centrul atenției, putând intra în vigoare.

Experiența olandeză, așa cum am spus, are o mare semnificație și va fi important să-i urmăim viitoarele evoluții.

O mare surpriză a fost apoi decizia Curții Constituționale a Columbiei, care pe 20 mai 1997, a aprobat eutanasia pentru persoanele aflate în fază terminală cu condiția ca ele să-și dea consimțământul. (53) Trebuie înțelese bine implicațiile și consecințele unei astfel de sentințe, emisă fără desfășurarea unei dezbateri adevărate pe această temă în respectiva țară latino-americană.

 

Note


(51) International Anti Euthanasia Task Force (IAETF), The courts have spoken: No constitutional right to assited suicide, în "IAETF Update", 11, 3, pp. 2 ss.

(52) R.L. Worsnop, Assisted Suicide Controversy, "CQ Researcher" 1995, 5/17, pp. 393-416.

(53) IAETF, Colombian Constitutional Court Oks Euthanasia, IAETF Update, 111, 2, pp. 12-13.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire