CULTURA VIEȚII 

Întrebări despre avort
pr. Claudiu Dumea

achizitionare: 15.03.2001; sursa: Editura Presa Bună

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

13. Un stat încetează de a mai fi stat de drept
dacă legea care interzice avortul nu mai este observată?

Un stat de drept nu depinde de faptul că legislația e observată sau nu e observată. În statele totalitare, de pildă în cele cu regim comunist, dreptul garantează tirania și legalizează despotismul. Legile sunt observate, dar prin aceasta statele respective nu devin state de drept. Un stat de drept există atunci când legea este în serviciul dreptății pentru toți și nu numai pentru un grup care este mai puternic sau mai numeros. Dacă este încălcat dreptul la viață al copiilor nenăscuți, nu mai avem de-a face cu un stat de drept, ci cu o societate de oameni «unidimensionați», după expresia lui Marcuse.
 

14. «Vidul juridic» justifică legalizarea avortului?

E adevărat că unde legea interzice avortul, unii magistrați, în urma presiunilor care se fac din partea unor forțe obscure, din partea opiniei publice, a presei și a radio-televiziunii, evită să pună legea în aplicare. E o metodă obișnuită pentru a se obține abrogarea unei legi: se începe prin a o viola în mod public și masiv, căutându-se complicitatea aparatului statal. Se obține în felul acesta suprimarea legii pentru simplul motiv că ea nu este aplicată, și, deci, este inutilă. În această situație însuși magistratul cere legislatorului suprimarea legii. Totuși nu este vorba de un vid juridic, ci de un vid judiciar, în sensul că legea există dar magistrații nu o aplică, ceea ce atrage după sine două urmări: îl lipsește pe copilul nenăscut de o protecție legală la care are dreptul și îi lasă nepedepsiți pe cei care organizează delicvența.
 

15. Dacă avorturile tot se fac, nu ar fi mai bine să fie legalizate pentru a deveni acte medicale și pentru a se face în condiții mai bune?

Un act medical este act medical deoarece corespunde obiectivului său care este acela de a salva viața, de a o îmbunătăți și nu pentru că sunt folosite instrumente, medicamente, instalații medicale, tehnici și cunoștințe avansate, nici pentru faptul că cel care îl săvârșește are o diplomă universitară. Un trecător care face respirație artificială unui înecat săvârșește un act medical; un medic care colaborează la o tortură folosind cunoștințele și aparatele cele mai avansate nu săvârșește un act medical. Faptul că un medic înlocuiește un călău nu e suficient pentru a se da torturii calificativul de act medical.

La fel avortul nu poate fi considerat un act medical pentru faptul că el este săvârșit de un medic, cu aparatură și în condiții optime. În 1941, medii SS de la Auschwitz se felicitau pentru faptul că au umanizat exterminarea, înlocuind oxidul de carbon cu un gaz pe bază de cianură. Oamenii au făcut progrese extraordinare în tehnica și arta de a-i ucide pe semenii lor în bune condiții. Violurile și omuciderile se săvârșesc întotdeauna în condiții proaste pentru victimele lor, dar nimeni nu se gândește să le legalizeze pentru a putea fi săvârșite în condiții bune și sub control medical.

16. De vreme ce avorturile se săvârșesc clandestin, nu e mai bine să se legalizeze avortul pentru a se micșora numărul lor?

Din mărturiile medicilor care practică avortul se știe că numărul avorturilor clandestine care se publică este exagerat în intenția de a face impresie și de a se cere legalizarea avortului.

Astfel dr. B. Nathanson afirmă că cifra reală a avorturilor clandestine, în Statele Unite, a fost umflată de zece ori. În Spania, când s-a propus legalizarea parțială a avortului, susținătorii au prezentat cifra de trei sute de mii de avorturi clandestine, ca după aprobarea legii să se constate că în primele șase luni s-au înregistrat în toată Spania doar două sute de cazuri de avorturi.

În Germania, partizanii avortului susțineau că se fac anual un milion de avorturi ilegale și că se înregistrează în fiecare an 15 mii de decese. O anchetă serioasă, făcută de Asociația Medicilor Germani, a ajuns la concluzia că numărul avorturilor ilegale era sub 75 de mii și că media anuală era de 30 de decese. De fapt numărul total al deceselor înregistrate la femeile între 12-50 de ani, deci la anii fertilității, nici nu ajungea la 15 mii.

Experiența din țările în care s-a legalizat avortul arată că, prin legalizare, numărul avorturilor clandestine nu a scăzut. Se pare că în general numărul avorturilor clandestine este mai mare decât al celor «legale».

«Datele de care dispunem? arată că, în ciuda unei creșteri sensibile a numărului avorturilor terapeutice (= legale), în perioada 1968-1969, din păcate, nu s-a înregistrat nici o schimbare importantă în cazurile de avort spontan (= ilegal) care cer internare în spital.

Faptul că legalizarea avortului nu a dus până în prezent la o diminuare a numărului de avorturi spontane sau a cazurilor de moarte provocată de avort? nu ne surprinde; dimpotrivă, confirmă experiența făcută de numeroase țări.» (British Med. Journal, 30 mai 1970)

Motivele principale sunt două: în mediile în care mai persistă mentalitatea că avortul este crimă adevărată, femeile care avortează caută discreția pentru a nu-și compromite «reputația»; în mediile în care mentalitatea abortistă a prins rădăcini, considerând că avortul nu e o faptă rea, femeile avortează fără să mai țină cont de motivele și condițiile prevăzute de lege, bineînțeles clandestin și în «condiții nefavorabile».

Desigur că sunt și alte motive: o fată necăsătorită nu va face avortul legal, de teamă să nu se afle și să nu-și piardă «onoarea» în fața lumii, ca și o femeie cu un copil conceput din adulter, spre a nu afla soțul. Unde se cere și consimțământul soțului pentru avortul legal, iar acesta refuză, evident că femeia va avorta clandestin. Femeile sărace și simple, din motive economice și pentru a evita birocrația din spitale, practică în continuare avortul clandestin.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire