CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 557-566.

  1. Care este importanța tradiției în raport cu rugăciunea?

    În Biserică, Duhul Sfânt îi învață pe fiii lui Dumnezeu să se roage prin tradiția vie. Într-adevăr, rugăciunea nu se reduce la manifestarea spontană a unui impuls interior, ci presupune contemplația, studiul și înțelegerea realităților spirituale care se experimentează.

  1. Care sunt izvoarele rugăciunii creștine?

    Ele sunt: cuvântul lui Dumnezeu, care ne dă "superioritatea cunoașterii" lui Cristos (Fil 3,8); liturgia Bisericii, care vestește, actualizează și comunică misterul mântuirii; virtuțile teologale; situațiile zilnice, pentru că în ele îl putem întâlni pe Dumnezeu.

"Te iubesc, Doamne, și singurul har pe care ți-l cer este de a te iubi veșnic. Dumnezeul meu, dacă limba mea nu poate să repete în fiecare clipă că te iubesc, vreau ca inima mea să ți-o repete ori de câte ori respir" (Sfântul Ioan Maria Vianney).

  1. Există în Biserică diferite căi de rugăciune?

    În Biserică există diferite căi de rugăciune, legate de diferitele contexte istorice, sociale și culturale. Revine magisteriului să discearnă fidelitatea lor față de tradiția credinței apostolice, iar păstorilor și cateheților să explice sensul lor, care face mereu referință la Isus Cristos.

  1. Care este calea rugăciunii noastre?

    Calea rugăciunii noastre este Cristos, pentru că ea se adresează lui Dumnezeu, Tatăl nostru, dar ajunge până la el numai dacă, cel puțin implicit, noi ne rugăm în numele lui Isus. De fapt, omenitatea sa este singura cale prin care Duhul Sfânt ne învață să-l rugăm pe Tatăl nostru. De aceea, rugăciunile liturgice se încheie cu formula: "Prin Domnul Isus Cristos".

  1. Care este rolul Duhului Sfânt în rugăciune?

    Deoarece Duhul Sfânt este maestrul interior al rugăciunii creștine și "noi nu știm ce să cerem în rugăciune" (Rom 8,26), Biserica ne îndeamnă să-l invocăm și să-l implorăm în orice ocazie: "Vino, Duhule Sfânt!".

  1. În ce anume rugăciunea creștină este mariană?

    Datorită cooperării sale singulare la acțiunea Duhului Sfânt, Bisericii îi place să o roage pe Maria și să se roage împreună cu Maria, modelul perfect de rugăciune, pentru a-l preamări și invoca pe Domnul împreună cu ea. De fapt, Maria ne "arată calea" care este Fiul ei, unicul mijlocitor.

  1. Cum o roagă Biserica pe Maria?

    Înainte de toate cu Bucură-te, Marie, rugăciunea cu care Biserica invocă mijlocirea Fecioarei. Alte rugăciuni mariane sunt Rozariul, imnul Acatist, Paraclisis, imnurile și cântările din diferitele tradiții creștine.

  1. În ce mod sfinții sunt călăuze pentru rugăciune?

    Sfinții sunt modelele noastre de rugăciune și lor le cerem și să mijlocească la Preasfânta Treime pentru noi și pentru lumea întreagă. Mijlocirea lor este cea mai înaltă slujire pe care o aduc planului lui Dumnezeu. În comuniunea sfinților, de-a lungul istoriei Bisericii, s-au dezvoltat diferite tipuri de spiritualitate, care învață trăirea și practicarea rugăciunii.

  1. Cine poate educa la rugăciune?

    Familia creștină constituie primul loc al educației la rugăciune. Rugăciunea zilnică în familie este deosebit de recomandată, pentru că este prima mărturie de viață de rugăciune a Bisericii. Cateheza, grupurile de rugăciune, "direcțiunea spirituală" constituie o școală și un ajutor pentru rugăciune.

  1. Care sunt locurile favorabile rugăciunii?

    Ne putem ruga oriunde, însă alegerea unui loc potrivit nu este indiferentă pentru rugăciune. Biserica este locul propriu al rugăciunii liturgice și al adorației euharistice. Și alte locuri ajută la rugăciune, cum ar fi un "colț de rugăciune" în casă, o mănăstire, un sanctuar.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a patra : Rugăciunea creștină, Secțiunea întâi : "Eu cred" - "Noi credem". Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire