CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 535-547.

  1. De ce există o chemare universală la rugăciune?

    Pentru că Dumnezeu, cel dintâi, prin creație, cheamă fiecare ființă din nimic și, chiar după cădere, omul continuă să fie capabil să-l recunoască pe Creatorul său păstrând dorința după cel care l-a chemat la existență. Toate religiile, și în mod deosebit toată istoria mântuirii, dau mărturie despre această dorință după Dumnezeu din partea omului, însă Dumnezeu este primul care atrage neîncetat fiecare persoană în întâlnirea tainică a rugăciunii.

  1. În ce anume Abraham este un model de rugăciune?

    Abraham este un model de rugăciune deoarece umblă în prezența lui Dumnezeu, îl ascultă și i se supune. Rugăciunea sa este o luptă a credinței deoarece el continuă să creadă în fidelitatea lui Dumnezeu chiar și în momentele de încercare. În afară de aceasta, după ce a primit în cortul său vizita Domnului care îi destăinuie planul său, Abraham îndrăznește să mijlocească pentru păcătoși cu încredere curajoasă.

  1. Cum se ruga Moise?

    Rugăciunea lui Moise este tipică pentru rugăciunea contemplativă: Dumnezeu, care îl cheamă pe Moise din tufișul care arde, se întreține adesea îndelung cu el "față în față, ca un om cu prietenul său" (Ex 33,11). Din această intimitate cu Dumnezeu Moise ia putere pentru a mijloci cu stăruință în favoarea poporului: rugăciunea sa prefigurează astfel mijlocirea unicului mijlocitor, Cristos Isus.

  1. Ce raporturi au, în Vechiul Testament, templul și regele cu rugăciunea?

    La umbra locuinței lui Dumnezeu - arca alianței, apoi templul - se dezvoltă rugăciunea poporului lui Dumnezeu sub conducerea păstorilor săi. Între ei, David este regele "după inima lui Dumnezeu", păstorul care se roagă pentru poporul său. Rugăciunea sa este un model pentru rugăciunea poporului, deoarece este adeziune la promisiunea divină și încredere, plină de iubire, în cel care este singurul Rege și Domn.

  1. Care este rolul rugăciunii în misiunea profeților?

    Profeții scot din rugăciune lumină și forță pentru a îndemna poporul la credință și la convertirea inimii. Intră într-o mare intimitate cu Dumnezeu și mijlocesc pentru frați, cărora le vestesc ceea ce au văzut și auzit de la Domnul. Ilie este părintele profeților, adică al celor care caută fața lui Dumnezeu. Pe muntele Carmel el obține întoarcerea poporului la credință grație intervenției lui Dumnezeu, implorat de el astfel: "Răspunde-mi, Doamne, răspunde-mi!" (1Rg 18,37).

  1. Care este importanța Psalmilor în rugăciune?

    Psalmii sunt cea mai înaltă formă de rugăciune în Vechiul Testament: cuvântul lui Dumnezeu devine rugăciunea omului. Personală și comunitară în mod inseparabil, această rugăciune, inspirată de Duhul Sfânt, cântă minunățiile lui Dumnezeu în creație și în istoria mântuirii. Cristos s-a rugat Psalmii și i-a dus la împlinire. Pentru aceasta, ei rămân un element esențial și permanent al rugăciunii Bisericii, potriviți pentru oamenii de orice condiție și din orice timp.

  1. De la cine a învățat Isus să se roage?

    Conform inimii sale de om, Isus a învățat să se roage de la mama sa și de la tradiția ebraică. Însă rugăciunea sa provine dintr-un izvor tainic, deoarece este Fiul veșnic al lui Dumnezeu care, în omenitatea sa sfântă, adresează Tatălui său rugăciunea filială desăvârșită.

  1. Când se ruga Isus?

    Evanghelia îl arată adesea pe Isus în rugăciune. Îl vedem retrăgându-se în singurătate, chiar și noaptea. Se roagă înainte de momentele decisive ale misiunii sale sau a apostolilor. De fapt, toată viața sa este rugăciune, deoarece este în comuniune constantă de iubire cu Tatăl.

  1. Cum s-a rugat Isus în timpul pătimirii sale?

    Rugăciunea lui Isus în timpul agoniei sale în Grădina Ghetsemani și ultimele sale cuvinte pe cruce revelează profunzimea rugăciunii sale filiale: Isus duce la împlinire planul de iubire al Tatălui și ia asupra sa toate neliniștile omenirii, toate cererile și mijlocirile din istoria mântuirii. El le prezintă Tatălui care le primește și le ascultă, dincolo de orice speranță, înviindu-l din morți.

  1. Cum ne învață Isus să ne rugăm?

    Isus ne învață să ne rugăm nu numai cu rugăciunea Tatăl nostru, dar și atunci când se roagă. În felul acesta, în afară de conținut, ne arată dispozițiile cerute pentru o rugăciune adevărată: curăția inimii, care caută împărăția și iartă dușmanii; încrederea plină de curaj și filială, care merge dincolo de ceea ce simțim sau înțelegem; vigilența, care îl ocrotește pe discipol de ispită.

  1. De ce este eficace rugăciunea noastră?

    Rugăciunea noastră este eficace pentru că este unită în credință cu rugăciunea lui Isus. În el rugăciunea creștină devine comuniune de iubire cu Tatăl. În cazul acesta putem să-i prezentăm rugăciunile noastre lui Dumnezeu și să fim ascultați: "Cereți și veți primi, pentru ca bucuria voastră să fie deplină" (In 16,24).

  1. Cum se ruga Fecioara Maria?

    Rugăciunea Mariei este caracterizată de credința sa și de oferta generoasă a întregii sale ființe lui Dumnezeu. Mama lui Isus este și noua Evă, "Mama celor vii": ea îl roagă pe Isus, Fiul său, pentru nevoile oamenilor.

  1. Există în evanghelie o rugăciune a Mariei?

    În afară de mijlocirea Mariei la Cana Galileii, evanghelia ne încredințează imnul Magnificat (Lc 1,46-55), care este cântarea Mamei lui Dumnezeu și cântarea Bisericii, mulțumirea plină de bucurie ce se înalță din inima celor săraci pentru că speranța este realizată de împlinirea promisiunilor divine.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a patra : Rugăciunea creștină, Secțiunea întâi : "Eu cred" - "Noi credem". Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire