CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 521-525.

  1. Ce obligație are omul față de adevăr?

    Fiecare persoană este chemată la sinceritate și la adevăr în acțiune și în vorbire. Fiecare are obligația de a căuta adevărul și de a adera la el, ordonând întreaga sa viață conform exigențelor adevărului. Adevărul lui Dumnezeu se manifestă în întregime în Isus Cristos: el este adevărul. Cine îl urmează pe el trăiește în Duhul adevărului și respinge duplicitatea, simularea și ipocrizia.

  1. Cum se mărturisește adevărul?

    Creștinul trebuie să mărturisească adevărul evanghelic în toate domeniile activității sale publice și private, chiar cu jertfa propriei vieți, dacă este necesar. Martiriul este mărturia supremă adusă adevărului credinței.

  1. Ce interzice porunca a opta?

    Porunca a opta interzice:
    mărturia falsă, sperjurul, minciuna, a căror gravitate se măsoară cu adevărul pe care îl deformează, cu circumstanțele, cu intențiile celui mincinos și cu daunele suferite de victime;
    judecata temerară, vorbirea de rău, defăimarea, calomnia, care diminuează sau distrug buna reputație și onoarea, la care are dreptul orice persoană;
    lingușirea, adularea sau complezența, mai ales dacă au ca scop păcate grave sau obținerea de avantaje ilicite.
    Un păcat comis împotriva adevărului cere repararea, dacă a produs daună altora.

  1. Ce anume cere porunca a opta?

    Porunca a opta cere respectarea adevărului, însoțită de discreția dragostei: în comunicare și în informare, care trebuie să evalueze binele personal și comun, apărarea vieții private, pericolul de scandal; în păstrarea secretelui profesional, care trebuie ținut mereu, în afară de cazuri excepționale sau pentru motive grave și proporționale. De asemenea, se cere respectarea confidențelor făcute sub sigiliul secretului.

  1. Cum trebuie să fie folosirea mijloacelor de comunicare socială?

    Informarea mediatică trebuie să fie în slujba binelui comun și în conținutul său trebuie să fie mereu adevărată și integră, rămânând neatinse dreptatea și dragostea. De asemenea, trebuie să se exprime în mod onest și corespunzător, respectând cu scrupulozitate legile morale, drepturile legitime și demnitatea persoanei.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire