CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 487-502.

  1. Ce datorie are persoana umană față de propria identitate sexuală?

    Dumnezeu l-a creat pe om bărbat și femeie, cu demnitate personală egală și a înscris în el vocația iubirii și a comuniunii. Revine fiecăruia să accepte propria identitate sexuală, recunoscându-i importanța pentru toată persoana, specificitatea și complementaritatea.

  1. Ce este castitatea?

    Castitatea este integrarea pozitivă a sexualității în persoană. Sexualitatea devine cu adevărat umană atunci când este integrată în mod corect în relația de la persoană la persoană. Castitatea este o virtute morală, un dar al lui Dumnezeu, un har, un rod al Duhului.

  1. Ce anume presupune virtutea castității?

    Ea presupune dobândirea stăpânirii de sine, ca expresie a libertății umane finalizată pentru dăruirea de sine. În acest scop, este necesară o educație integrală și permanentă care se realizează în etape de creștere treptată.

  1. Care sunt mijloacele care ajută la trăirea castității?

    Sunt numeroase mijloace la îndemână: harul lui Dumnezeu, ajutorul sacramentelor, rugăciunea, cunoașterea de sine, practicarea unei asceze adaptate la diferitele situații, exercitarea virtuților morale, îndeosebi a virtuții cumpătării, care face ca pasiunile să fie conduse de către rațiune.

  1. În ce mod sunt chemați cu toții la trăirea castității?

    Toți, urmându-l pe Cristos model de castitate, sunt chemați să ducă o viață curată conform stării proprii: unii trăind în feciorie sau în celibatul consacrat, un mod eminent de a se dedica mai ușor lui Dumnezeu cu inimă neîmpărțită; alții, dacă sunt căsătoriți, realizând castitatea conjugală, dacă nu sunt căsătoriți, trăind castitatea în continență.

  1. Care sunt principalele păcate împotriva castității?

    Sunt păcate în mod grav contrare castității, fiecare după natura propriului obiect: adulterul, masturbarea, desfrâul, pornografia, prostituția, violul, actele homosexuale. Aceste păcate sunt expresie a viciului necurăției. Dacă sunt comise asupra minorilor, aceste acte sunt un atentat și mai grav împotriva integrității lor fizice și morale.

  1. De ce porunca a șasea, deși spune "să nu săvârșești adulter", interzice toate păcatele împotriva castității?

    Deși în textul biblic al decalogului se citește "să nu săvârșești adulter" (Ex 20,14), tradiția Bisericii urmează în ansamblu învățăturile morale din Vechiului și Noului Testament și consideră că porunca a șasea înglobează toate păcatele împotriva castității.

  1. Care este datoria autorităților civile față de castitate?

    Deoarece sunt ținute să promoveze respectarea demnității persoanei, ele trebuie să contribuie la crearea unui ambient favorabil castității, chiar împiedicând, cu legi adecvate, răspândirea unora din ofensele grave la adresa castității amintite mai sus, pentru a-i proteja mai ales pe minori și pe cei mai slabi.

  1. Care sunt bunurile iubirii conjugale, spre care este orânduită sexualitatea?

    Bunurile iubirii conjugale, care pentru cei botezați este sfințită de sacramentul Căsătoriei, sunt: unitatea, fidelitatea, indisolubilitatea și deschiderea spre fecunditate.

  1. Ce semnificația are actul conjugal?

    Actul conjugal are o dublă semnificație: de unire (dăruirea reciprocă a soților) și procreatoare (deschiderea spre transmiterea vieții). Nimeni nu trebuie să rupă conexiunea inseparabilă pe care Dumnezeu a voit-o între cele două semnificații ale actului conjugal, excluzând una sau alta dintre ele.

  1. Când este morală reglementarea nașterilor?

    Reglementarea nașterilor, care reprezintă unul din aspectele paternității și maternității responsabile, este în mod obiectiv conformă cu moralitatea atunci când este realizată de către soți fără impuneri externe, nu din egoism, ci din motive serioase și cu metode conforme criteriilor obiective ale moralității, adică prin abstinența periodică și recurgerea la perioadele nefertile.

  1. Care sunt mijloacele imorale pentru reglementarea nașterilor?

    Este în mod intrinsec imorală orice acțiune - cum ar fi, de exemplu, sterilizarea directă sau contracepția - care, atât în vederea actului conjugal, cât și în desfășurarea lui sau în desfășurarea consecințelor sale naturale, și-ar propune, ca scop sau ca mijloc, să împiedice procrearea.

  1. De ce sunt imorale inseminarea și fecundarea artificială?

    Sunt imorale pentru că disociază procrearea de actul prin care soții se dăruiesc reciproc, instaurând astfel o stăpânire a tehnicii asupra originii și asupra destinului persoanei umane. De asemenea, inseminarea și fecundarea heterologă, prin recurgerea la tehnici care implică o persoană străină de cuplul conjugal, lezează dreptul copilului de a se naște dintr-un tată și dintr-o mamă cunoscuți de el, legați între ei prin căsătorie și cu dreptul exclusiv de a deveni părinți numai unul împreună cu celălalt.

  1. Cum trebuie considerat un copil?

    Copilul este un dar al lui Dumnezeu, darul cel mai mare al căsătoriei. Nu există un drept de a avea copii ("copilul datorat, cu orice preț"). Există în schimb dreptul copilului de a fi rod al actului conjugal al părinților săi și dreptul de a fi respectat ca persoană din momentul conceperii sale.

  1. Ce pot să facă soții atunci când nu au copii?

    Atunci când darul copilului nu le este acordat, soții, după ce au epuizat formele medicale legitime, pot să arate generozitatea lor prin încredințare sau adopție, sau făcând servicii semnificative în favoarea aproapelui. Astfel se realizează o fecunditate spirituală prețioasă.

  1. Care sunt ofensele aduse demnității căsătoriei?

    Ele sunt: adulterul, divorțul, poligamia, incestul, unirea liberă (conviețuirea, concubinajul), actul sexual înainte sau în afara căsătoriei.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire