CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 480-486.

  1. Ce cere Domnul de la fiecare persoană în ceea ce privește pacea?

    Domnul, care proclamă "fericiți făcătorii de pace" (Mt 5,9), cere pacea inimii și denunță imoralitatea mâniei, care este dorința de răzbunare pentru răul primit, și a urii, care duce la a dori răul pentru aproapele. Aceste atitudini, dacă sunt voluntare și acceptate în ce privește lucrurile de mare importanță, sunt păcate grave împotriva dragostei.

  1. Ce este pacea în lume?

    Pacea în lume, care este cerută pentru respectarea și dezvoltarea vieții umane, nu este o simplă absență a războiului sau echilibrul forțelor contrastante, ci este "liniștea ordinii" (Sfântul Augustin), "rodul dreptății" (Is 32,17) și efectul dragostei. Pacea pământească este imagine și rod al păcii lui Cristos.

  1. Ce anume cere pacea în lume?

    Ea recere împărțirea egală și ocrotirea bunurilor persoanelor, comunicarea liberă între ființele umane, respectarea demnității persoanelor și popoarelor, practicarea asiduă a dreptății și a fraternității.

  1. Când este permisă din punct de vedere moral folosirea forței militare?

    Folosirea forței militare este justificată din punct de vedere moral de prezența simultană a următoarelor condiții: certitudinea că a fost cauzată o daună de durată, gravă și sigură; ineficacitatea oricărei alternative pașnice; condiții de succes bine întemeiate; grija de a nu cauza rele mai grave, ținând cont de puterea pe care o au astăzi mijloacele de distrugere.

  1. În caz de amenințare de război, cui îi revine evaluarea riguroasă a acestor condiții?

    Ea revine aprecierii prudente a guvernanților, cărora le revine și dreptul de a impune cetățenilor obligația apărării naționale, rămânând neatins dreptul personal la obiecție de conștiință, care trebuie realizată prin altă formă de slujire adusă comunității umane.

  1. În caz de război, ce cere legea morală?

    Legea morală rămâne mereu valabilă, chiar și în caz de război. Ea cere să fie tratați în mod uman necombatanții, soldații răniți și prizonierii. Acțiunile contrare în mod deliberat dreptului națiunilor și dispozițiile care le impun sunt crime; o ascultare oarbă nu este suficientă pentru a scuza pe cei care li se supun. Trebuie condamnate distrugerile în masă ca și exterminarea unui popor sau a unei minorități etnice, care sunt păcate foarte grave: există obligație din punct de vedere moral de a se opune ordinelor celui care le comandă.

  1. Ce trebuie făcut pentru a evita războiul?

    Trebuie să se facă tot ceea ce este posibil în mod rațional pentru a evita în orice mod războiul, date fiind relele și nedreptățile pe care el le provoacă. Îndeosebi, trebuie evitată acumularea și comerțul de arme care nu sunt reglementate cum se cuvine de puterile legitime; nedreptățile, mai ales economice și sociale; discriminările etnice și religioase; invidia, neîncrederea, orgoliul și spiritul de răzbunare. Ceea ce se face pentru a elimina aceste și alte dezordini ajută la construirea păcii și la evitarea războiului.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire