CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 463-465.

  1. Cum trebuie exercitată autoritatea în diferitele domenii ale vieții sociale?

    Trebuie exercitată întotdeauna ca o slujire, respectând drepturile fundamentale ale omului, o justă ierarhie a valorilor, legile, dreptatea distributivă și principiul subsidiarității. În exercitarea autorității, fiecare trebuie să caute interesul comunității, și nu propriul interes, și trebuie să se inspire în deciziile sale din adevărul despre Dumnezeu, despre om și despre lume.

  1. Care sunt obligațiile cetățenilor față de autoritățile civile?

    Cei care sunt supuși autorității trebuie să-i considere pe superiorii lor ca reprezentanți ai lui Dumnezeu, oferindu-le colaborarea leală pentru buna funcționare a vieții publice și sociale. Aceasta presupune iubirea și slujirea patriei, dreptul și datoria de a vota, plătirea impozitelor, apărarea țării și dreptul la o critică mereu constructivă.

  1. Când nu trebuie să asculte cetățeanul de autoritățile civile?

    Cetățeanul nu trebuie, în conștiință, să asculte atunci când legile autorităților civile se opun la exigențele ordinii morale: "Trebuie să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni" (Fap 5,29).

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire