CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 455-465.

  1. Ce poruncește porunca a patra?

    Ea poruncește să-i cinstim și să-i respectăm pe părinții noștri și pe cei pe care Dumnezeu i-a investit cu autoritatea sa, pentru binele nostru.

  1. Care este natura familiei în planul lui Dumnezeu?

    Un bărbat și o femeie uniți în căsătorie formează împreună cu copiii lor o familie. Dumnezeu a instituit familia și a înzestrat-o cu constituția ei fundamentală. Căsătoria și familia sunt orânduite pentru binele soților și pentru procrearea și educarea copiilor. Între membrii unei familii se stabilesc relații personale și responsabilități primordiale. În Cristos, familia devine Biserică domestică, pentru că este comunitate de credință, de speranță și de iubire.

  1. Ce loc ocupă familia în societate?

    Familia este celula originară a societății umane și precede orice recunoaștere din partea autorității publice. Principiile și valorile familiale constituie fundamentul vieții sociale. Viața de familie este o inițiere la viața societății.

  1. Ce obligații are societatea față de familie?

    Societatea are obligația de a susține și consolida căsătoria și familia, respectând și principiul de subsidiaritate. Puterile publice trebuie să respecte, să ocrotească și să favorizeze adevărata natură a căsătoriei și a familiei, morala publică, drepturile părinților și prosperitatea domestică.

  1. Care sunt obligațiile copiilor față de părinți?

    Față de părinți, copiii trebuie să aibă respect (evlavie filială), recunoștință, docilitate și ascultare, contribuind astfel, și prin relațiile bune între frați și surori, la creșterea armoniei și sfințeniei întregii vieți familiale. Atunci când părinții s-ar afla în situații de lipsă, de boală, de singurătate sau de bătrânețe, copiii adulți le datorează ajutorul lor moral și material.

  1. Care sunt obligațiile părinților față de copii?

    Părtași de paternitatea divină, părinții sunt pentru copii primii responsabili ai educației și primii vestitori ai credinței. Ei au obligația de a-i iubi și a-i respecta pe copii ca persoane și ca fii ai lui Dumnezeu și de a se îngriji, pe cât posibil, de nevoile lor materiale și spirituale, alegând pentru ei o școală potrivită și ajutându-i cu sfaturi prudente în alegerea profesiunii și a stării de viață. Îndeosebi, au misiunea de a-i educa în credința creștină.

  1. Cum îi educă părinții pe copiii lor la credința creștină?

    Îndeosebi cu exemplul, rugăciunea, cateheza familială și participarea la viața eclezială.

  1. Legăturile familiale sunt un bine absolut?

    Legăturile familiale, chiar dacă sunt importante, nu sunt absolute, pentru că prima vocație a creștinului este de a-l urma pe Isus, iubindu-l: "Cine își iubește tatăl sau mama mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine; cine își iubește fiica sau fiul mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine" (Mt 10,37). Părinții trebuie să favorizeze cu bucurie urmarea lui Isus din partea copiilor lor, în orice stare de viață, chiar în viața consacrată sau în slujirea preoțească.

  1. Cum trebuie exercitată autoritatea în diferitele domenii ale vieții sociale?

    Trebuie exercitată întotdeauna ca o slujire, respectând drepturile fundamentale ale omului, o justă ierarhie a valorilor, legile, dreptatea distributivă și principiul subsidiarității. În exercitarea autorității, fiecare trebuie să caute interesul comunității, și nu propriul interes, și trebuie să se inspire în deciziile sale din adevărul despre Dumnezeu, despre om și despre lume.

  1. Care sunt obligațiile cetățenilor față de autoritățile civile?

    Cei care sunt supuși autorității trebuie să-i considere pe superiorii lor ca reprezentanți ai lui Dumnezeu, oferindu-le colaborarea leală pentru buna funcționare a vieții publice și sociale. Aceasta presupune iubirea și slujirea patriei, dreptul și datoria de a vota, plătirea impozitelor, apărarea țării și dreptul la o critică mereu constructivă.

  1. Când nu trebuie să asculte cetățeanul de autoritățile civile?

    Cetățeanul nu trebuie, în conștiință, să asculte atunci când legile autorităților civile se opun la exigențele ordinii morale: "Trebuie să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni" (Fap 5,29).

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire