CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 415-420.

  1. Ce este legea morală?

    Legea morală este lucrarea înțelepciunii divine. Ea prescrie omului căile, normele de conduită care conduc la fericirea promisă și interzice căile ce îndepărtează de Dumnezeu.

  1. În ce constă legea morală naturală?

    Legea naturală, înscrisă de Creator în inima fiecărui om, constă într-o participare la înțelepciunea și la bunătatea lui Dumnezeu și exprimă simțul moral originar, care îi permite omului să discearnă, prin rațiune, binele și răul. Ea este universală și neschimbătoare și pune bazele obligațiilor și drepturilor fundamentale ale persoanei, ca și ale comunității umane și chiar ale legii civile.

  1. Este percepută de toți această lege?

    Din cauza păcatului, legea naturală nu este percepută mereu și de toți cu aceeași claritate și nemijlocire.

Pentru aceasta, Dumnezeu "a scris pe tablele Legii ceea ce oamenii nu reușeau să citească în inimile lor" (Sfântul Augustin).

  1. Ce raport este între legea naturală și legea veche?

    Legea veche este primul stadiu al legii revelate. Ea exprimă multe adevăruri care sunt, din punct de vedere natural, accesibile rațiunii și care se găsesc în felul acesta afirmate și autentificate în alianțele mântuirii. Prescrierile sale morale, care sunt rezumate în cele zece porunci, pun fundamentul vocației omului, interzic ceea ce este contrar iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele și stabilesc ceea ce îi este esențial.

  1. Cum se încadrează Legea veche în planul mântuirii?

    Legea veche permite cunoașterea multor adevăruri accesibile rațiunii, arată ceea ce trebuie sau nu trebuie făcut și, mai ales, așa cum face un pedagog înțelept, pregătește și dispune la convertire și la primirea evangheliei. Totuși, deși este sfântă, spirituală și bună, legea veche este încă imperfectă, deoarece nu dă de la sine forța și harul Duhului pentru a o împlini.

  1. Ce este legea cea nouă sau legea evanghelică?

    Legea cea nouă sau legea evanghelică, proclamată și realizată de Cristos, este plinătatea și împlinirea legii divine, naturale și revelate. Ea este rezumată în porunca de a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele și de a ne iubi așa cum ne-a iubit Cristos; există și o realitate interioară omului: harul Duhului Sfânt care face posibilă o asemenea iubire. Este "legea libertății" (Iac 1,25), pentru că ne face să acționăm în mod spontan sub impulsul dragostei.

"Legea cea nouă este îndeosebi același har al Duhului Sfânt, care este dăruit celor care cred în Cristos" (Sfântul Toma de Aquino).

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea întâi : "Eu cred" - "Noi credem". Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire