CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 405-411.

  1. Pe ce se întemeiază autoritatea în societate?

    Orice comunitate umană are nevoie de o autoritate legitimă, care să asigure ordinea și să contribuie la realizarea binelui comun. Această autoritate își găsește fundamentul în natura umană, deoarece corespunde ordinii stabilite de Dumnezeu.

  1. Când este exercitată autoritatea în mod legitim?

    Autoritatea este exercitată în mod legitim atunci când acționează pentru binele comun și pentru a-l obține folosește mijloace permise din punct de vedere moral. De aceea, regimurile politice trebuie să fie determinate de decizia liberă a cetățenilor și trebuie să respecte principiul "statului de drept", în care legea este suverană, și nu voința arbitrară a oamenilor. Legile nedrepte și măsurile contrare ordinii morale nu obligă în conștiință.

  1. Ce este binele comun?

    Prin bine comun se înțelege ansamblul condițiilor de viață socială care permit grupurilor și indivizilor să-și atingă perfecțiunea.

  1. Ce presupune binele comun?

    Binele comun presupune: respectarea și promovarea drepturilor fundamentale ale persoanei; dezvoltarea bunurilor spirituale și vremelnice ale persoanelor și ale societății; pacea și securitatea tuturor.

  1. Unde se realizează în mod mai relevant binele comun?

    Realizarea cea mai completă a binelui comun se găsește în acele comunități politice care apără și promovează binele cetățenilor și al grupurilor intermediare, fără a uita binele universal al familiei umane.

  1. Cum participă omul la realizarea binelui comun?

    Fiecare om, în funcție de locul și rolul pe care îl ocupă, participă la promovarea binelui comun, respectând legile drepte și implicându-se în domeniile care recer asumarea unei responsabilități personale, cum ar fi grija față de propria familie și angajare în munca proprie. Cetățenii trebuie, pe cât este posibil, să ia parte activă la viața publică.

  1. Cum asigură societatea dreptatea socială?

    Societatea asigură dreptatea socială atunci când respectă demnitatea și drepturile persoanei, scop propriu al aceleiași societăți. De asemenea, societatea urmărește dreptatea socială, care este legată de binele comun și exercitarea autorității, atunci când realizează condițiile ce permit asociațiilor și indivizilor să obțină ceea ce au dreptul.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea întâi : "Eu cred" - "Noi credem". Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire