CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 401-414.

  1. În ce constă dimensiunea socială a omului?

    Împreună cu chemarea personală la fericire, omul are dimensiunea socială ca și componentă esențială a naturii sale și a vocației sale. Într-adevăr, toți oamenii sunt chemați la același scop, Dumnezeu însuși; există o anumită asemănare între comuniunea persoanelor divine și fraternitatea pe care oamenii trebuie să o instaureze între ei în adevăr și în dragoste; iubirea față de aproapele este inseparabilă de iubirea față de Dumnezeu.

  1. Care este raportul între persoană și societate?

    Persoana este și trebuie să fie principiul, subiectul și scopul tuturor instituțiilor sociale. Anumite societăți, cum ar fi familia și comunitatea civică îi sunt necesare. Sunt utile și alte asociații, atât în interiorul comunităților politice cât și pe plan internațional, respectând principiul subsidiarității.

  1. Ce indică principiul subsidiarității?

    Acest principiu indică faptul că o societate de ordin superior nu trebuie să intervină în viața internă a unei societăți de ordin inferior, privând-o de competențele ei, ci trebuie mai degrabă să o susțină în caz de necesitate.

  1. Ce mai cere o conviețuire umană autentică?

    Recere să se respecte dreptatea și justa ierarhie a valorilor, precum și să se subordoneze dimensiunile materiale și instinctive dimensiunilor interioare și spirituale. Îndeosebi, acolo unde păcatul pervertește climatul social trebuie să se facă apel la convertirea inimilor și la harul lui Dumnezeu, pentru a obține schimbări sociale care să fie realmente în slujba oricărei persoane și a întregii persoane. Dragostea, care cere și face capabili de practicarea dreptății, este cea mai mare poruncă socială.

  1. Pe ce se întemeiază autoritatea în societate?

    Orice comunitate umană are nevoie de o autoritate legitimă, care să asigure ordinea și să contribuie la realizarea binelui comun. Această autoritate își găsește fundamentul în natura umană, deoarece corespunde ordinii stabilite de Dumnezeu.

  1. Când este exercitată autoritatea în mod legitim?

    Autoritatea este exercitată în mod legitim atunci când acționează pentru binele comun și pentru a-l obține folosește mijloace permise din punct de vedere moral. De aceea, regimurile politice trebuie să fie determinate de decizia liberă a cetățenilor și trebuie să respecte principiul "statului de drept", în care legea este suverană, și nu voința arbitrară a oamenilor. Legile nedrepte și măsurile contrare ordinii morale nu obligă în conștiință.

  1. Ce este binele comun?

    Prin bine comun se înțelege ansamblul condițiilor de viață socială care permit grupurilor și indivizilor să-și atingă perfecțiunea.

  1. Ce presupune binele comun?

    Binele comun presupune: respectarea și promovarea drepturilor fundamentale ale persoanei; dezvoltarea bunurilor spirituale și vremelnice ale persoanelor și ale societății; pacea și securitatea tuturor.

  1. Unde se realizează în mod mai relevant binele comun?

    Realizarea cea mai completă a binelui comun se găsește în acele comunități politice care apără și promovează binele cetățenilor și al grupurilor intermediare, fără a uita binele universal al familiei umane.

  1. Cum participă omul la realizarea binelui comun?

    Fiecare om, în funcție de locul și rolul pe care îl ocupă, participă la promovarea binelui comun, respectând legile drepte și implicându-se în domeniile care recer asumarea unei responsabilități personale, cum ar fi grija față de propria familie și angajare în munca proprie. Cetățenii trebuie, pe cât este posibil, să ia parte activă la viața publică.

  1. Cum asigură societatea dreptatea socială?

    Societatea asigură dreptatea socială atunci când respectă demnitatea și drepturile persoanei, scop propriu al aceleiași societăți. De asemenea, societatea urmărește dreptatea socială, care este legată de binele comun și exercitarea autorității, atunci când realizează condițiile ce permit asociațiilor și indivizilor să obțină ceea ce au dreptul.

  1. Pe ce se întemeiază egalitatea dintre oameni?

    Toți oamenii se bucură de o demnitate egală și de drepturi fundamentale, deoarece, creați după chipul Dumnezeului unic și înzestrați cu același suflet rațional, au aceeași natură și origine și sunt chemați în Cristos, unicul mântuitor, la aceeași fericire veșnică.

  1. Cum trebuie evaluate inegalitățile dintre oameni?

    Există inegalități nedrepte, economice și sociale, care lovesc milioane de ființe umane; ele sunt în contradicție fățișă cu Evanghelia, contrare dreptății, demnității persoanelor, păcii. Dar există și diferențe între oameni cauzate de diferiți factori, care intră în planul lui Dumnezeu. Într-adevăr, el vrea ca fiecare să primească de la alții ceea ce are nevoie, iar cei care au "talanți" deosebiți să-i împartă cu ceilalți. Aceste diferențe încurajează și adesea obligă persoanele la mărinimie, la bunăvoință și la împărtășire și incită culturile să se îmbogățească reciproc.

  1. Cum se exprimă solidaritatea umană?

    Solidaritatea, care provine din fraternitatea umană și creștină, se exprimă înainte de toate în repartizarea justă a bunurilor, în remunerarea corectă a muncii și în angajarea pentru o ordine socială mai dreaptă. Virtutea solidarității realizează și împărtășirea bunurilor spirituale ale credinței, mai importante decât cele materiale.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea întâi : "Eu cred" - "Noi credem". Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire