CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 401-404.

  1. În ce constă dimensiunea socială a omului?

    Împreună cu chemarea personală la fericire, omul are dimensiunea socială ca și componentă esențială a naturii sale și a vocației sale. Într-adevăr, toți oamenii sunt chemați la același scop, Dumnezeu însuși; există o anumită asemănare între comuniunea persoanelor divine și fraternitatea pe care oamenii trebuie să o instaureze între ei în adevăr și în dragoste; iubirea față de aproapele este inseparabilă de iubirea față de Dumnezeu.

  1. Care este raportul între persoană și societate?

    Persoana este și trebuie să fie principiul, subiectul și scopul tuturor instituțiilor sociale. Anumite societăți, cum ar fi familia și comunitatea civică îi sunt necesare. Sunt utile și alte asociații, atât în interiorul comunităților politice cât și pe plan internațional, respectând principiul subsidiarității.

  1. Ce indică principiul subsidiarității?

    Acest principiu indică faptul că o societate de ordin superior nu trebuie să intervină în viața internă a unei societăți de ordin inferior, privând-o de competențele ei, ci trebuie mai degrabă să o susțină în caz de necesitate.

  1. Ce mai cere o conviețuire umană autentică?

    Recere să se respecte dreptatea și justa ierarhie a valorilor, precum și să se subordoneze dimensiunile materiale și instinctive dimensiunilor interioare și spirituale. Îndeosebi, acolo unde păcatul pervertește climatul social trebuie să se facă apel la convertirea inimilor și la harul lui Dumnezeu, pentru a obține schimbări sociale care să fie realmente în slujba oricărei persoane și a întregii persoane. Dragostea, care cere și face capabili de practicarea dreptății, este cea mai mare poruncă socială.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a treia : Viața în Cristos, Secțiunea întâi : "Eu cred" - "Noi credem". Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire