CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 348-353.

  1. Când admite Biserica separarea fizică a soților?

    Biserica admite separarea fizică a soților atunci când coabitarea lor a devenit, din motive grave, practic, imposibilă, chiar dacă dorește o reconciliere a lor. Însă ei, atât timp cât trăiește soțul (soția), nu sunt liberi să încheie o nouă unire, afară de cazul în care Căsătoria lor este nulă și este declarată ca atare de autoritatea ecleziastică.

  1. Care este atitudinea Bisericii față de divorțații recăsătoriți?

    Fidelă Domnului, Biserica nu poate recunoaște ca și Căsătorie unirea celor divorțați recăsătoriți civil: "Oricine își lasă femeia și se însoară cu alta, comite adulter cu ea. Și dacă ea, lăsându-și bărbatul, se mărită cu un altul, comite adulter" (Mc 10,11-12). Față de ei, Biserica îndeplinește o grijă atentă, invitându-i la o viață de credință, la rugăciune, la fapte de dragoste și la educarea creștină a copiilor. Dar ei nu pot primi dezlegarea sacramentală, nici să meargă la Împărtășania euharistică, nici să exercite anumite responsabilități ecleziale, atât timp cât durează această situație, care contrastează în mod obiectiv cu legea lui Dumnezeu.

  1. De ce este numită familia creștină și Biserică domestică?

    Pentru că familia manifestă și înfăptuiește natura comunională și familială a Bisericii ca familie a lui Dumnezeu. Fiecare membru, conform propriului rol, exercită preoția baptismală, contribuind la a face din familie o comunitate de har și de rugăciune, o școală a virtuților umane și creștine, locul primei vestiri a credinței față de copii.

  1. Ce sunt sacramentaliile?

    Sunt semne sacre instituite de Biserică, prin care sunt sfințite unele circumstanțe ale vieții. Ele cuprind o rugăciune însoțită de semnul crucii și de alte semne. Între sacramentalii, un loc important îl ocupă binecuvântările, care sunt o laudă a lui Dumnezeu și o rugăciune pentru a obține darurile sale, consacrările de persoane și sfințirea (dedicarea) anumitor lucruri pentru cultul lui Dumnezeu.

  1. Ce este un exorcism?

    Un exorcism are loc atunci când Biserica, cu autoritatea sa, cere în numele lui Isus ca o persoană sau un obiect să fie ocrotit împotriva influenței Celui Rău și scos de sub stăpânirea sa. Este practicat în formă obișnuită în ritualul Botezului. Exorcismul solemn, numit marele exorcism, poate să fie săvârșit numai de un preot autorizat de episcop.

  1. Care forme de evlavie populară însoțesc viața sacramentală a Bisericii?

    Simțul religios al poporului creștin a găsit întotdeauna diverse exprimări în diferitele forme de evlavie care însoțesc viața sacramentală a Bisericii, cum sunt venerarea relicvelor, vizitele la sanctuare, pelerinajele, procesiunile, Via crucis (Calea crucii), Rozariul. Biserica luminează cu lumina credinței și favorizează formele autentice de evlavie populară.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a doua : Celebrarea misterului creștin, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire