CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 313-319.

  1. Cum este trăită boala în Vechiul Testament?

    În Vechiul Testament omul în timpul bolii experimentează propria limită și în același timp percepe că boala este legată, în mod misterios, de păcat. Profeții au intuit că ea putea să aibă și o valoare răscumpărătoare pentru păcatele proprii și ale altuia. Astfel, boala era trăită în fața lui Dumnezeu, de la care omul implora vindecarea.

  1. Ce semnificație are compasiunea lui Isus față de cei bolnavi?

    Compasiunea lui Isus față de cei bolnavi și numeroasele sale vindecări ale bolnavilor sunt un semn clar că o dată cu el a venit împărăția lui Dumnezeu și deci victoria asupra păcatului, asupra suferinței și asupra morții. Cu pătimirea și moartea sa el dă un sens nou suferinței, care, dacă este unită cu suferința sa, poate să devină mijloc de purificare și de mântuire pentru noi și pentru alții.

  1. Care este comportamentul Bisericii față de cei bolnavi?

    Biserica, primind de la Domnul porunca de a-i vindeca pe bolnavi, se angajează să o realizeze prin îngrijirea lor, însoțită de rugăciuni de mijlocire. Biserica are un sacrament special în favoarea bolnavilor, instituit de însuși Cristos și atestat de sfântul Iacob: "Este cineva dintre voi bolnav? Să-i cheme pe preoții Bisericii și ei să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului" (Iac 5,14-15).

  1. Cine poate primi sacramentul Ungerii bolnavilor?

    Poate să-l primească acel credincios care începe să fie în pericol de moarte din cauza bolii sau bătrâneții. Același credincios poate să-l primească din nou, atunci când are loc o agravare a bolii sau când se îmbolnăvește de o altă boală gravă. Celebrarea acestui sacrament trebuie să fie precedată, pe cât posibil, de spovada individuală a bolnavului.

  1. Cine administrează acest sacrament?

    El poate să fie administrat numai de episcopi sau preoți.

  1. Cum se celebrează acest sacrament?

    Celebrarea acestui sacrament constă în mod esențial în ungerea cu untdelemn, binecuvântat de obicei de episcop, pe frunte și pe mâinile bolnavului (în ritul roman, sau și pe alte părți ale trupului în alte rituri), însoțită de rugăciunea preotului, care imploră harul special al acestui sacrament.

  1. Care sunt efectele acestui sacrament?

    El conferă un har deosebit, care unește mai intim pe bolnav cu pătimirea lui Cristos, pentru binele său și pentru cel al întregii Biserici, dăruindu-i mângâiere, pace, curaj și chiar iertarea păcatelor, dacă bolnavul nu a putut să se spovedească. Acest sacrament permite uneori, dacă vrea Dumnezeu, și recuperarea sănătății fizice. În orice caz, Ungerea îl pregătește pe bolnav pentru trecerea în casa Tatălui.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a doua : Celebrarea misterului creștin, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire