CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 265-270.

  1. Care este locul Mirului în planul divin al mântuirii?

    În vechea alianță, profeții au vestit comunicarea Duhului Domnului lui Mesia așteptat și întregului popor mesianic. Întreaga viață și misiune a lui Isus se desfășoară într-o comuniune totală cu Duhul Sfânt. Apostolii îl primesc pe Duhul Sfânt la Rusalii și vestesc "faptele minunate ale lui Dumnezeu" (Fap 2,11). Ei comunică celor nou botezați, prin impunerea mâinilor, darul aceluiași Duh. De-a lungul secolelor Biserica a continuat să trăiască din Duhul Sfânt și să-l comunice fiilor săi.

  1. De ce se numește Mir sau Confirmațiune?

    Se numește Mir (în Bisericile Orientale: Miruire cu Sfântul Myron) datorită ritului său esențial care este ungerea. Se numește Confirmațiune, deoarece confirmă și întărește harul baptismal.

  1. Care este ritul esențial al Mirului?

    Ritul esențial al Mirului este ungerea cu sfânta crismă (untdelemn amestecat cu balsam, consacrat de episcop), care se face cu impunerea mâinii din partea slujitorului sacru care rostește cuvintele sacramentale proprii ritului. În Occident, această ungere se face pe fruntea celui botezat cu aceste cuvinte: "Primește pecetea darului Duhului Sfânt". În Bisericile Orientale de rit bizantin, ungerea se face și pe alte părți ale trupului, cu formula: "Pecetea darului Duhului Sfânt".

  1. Care este efectul Mirului?

    Efectul Mirului este revărsarea specială a Duhului Sfânt, ca aceea de la Rusalii. Această revărsare imprimă în suflet un caracter de neșters și aduce o creștere a harului baptismal: înrădăcinează mai profund în filiația divină; unește mai trainic cu Cristos și cu Biserica sa; revigorează în suflet darurile Duhului Sfânt; dăruiește o forță specială pentru a mărturisi credința creștină.

  1. Cine poate primi acest sacrament?

    Poate și trebuie să-l primească, o singură dată, cel care deja a fost botezat, care, pentru a-l primi în mod eficace, trebuie să fie în stare de har.

  1. Cine este administrează sacramentul Mirului?

    Celebrantul originar este episcopul. Astfel se arată legătura celui miruit cu Biserica în dimensiunea sa apostolică. Atunci când preotul conferă acest sacrament - așa cum se întâmplă în mod obișnuit în Orient și, în cazuri deosebite, în Occident - legătura cu episcopul și cu Biserica este exprimată de preot, colaborator al episcopului, și de sfânta crismă, consacrată de episcop.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a doua : Celebrarea misterului creștin, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire