CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 252-264.

  1. Ce denumire are primul sacrament al inițierii?

    Înainte de toate are denumirea de "botez" datorită ritului central cu care este celebrat: a boteza înseamnă "a cufunda" în apă. Cel care este botezat este cufundat în moartea lui Cristos și învie împreună cu el ca "nouă creatură" (2Cor 5,17). Se mai numește și "baia renașterii și reînnoirii în Duhul Sfânt" (Tit 3,5) și "iluminare", pentru că cel botezat devine "fiu al luminii" (Ef 5,8).

  1. Cum este prefigurat Botezul în vechea alianță?

    În vechea alianță sunt diferite prefigurări ale Botezului: apa, izvor de viață și de moarte; arca lui Noe, care salvează prin intermediul apei; trecerea Mării Roșii, care eliberează Israelul din sclavia egipteană; trecerea Iordanului, care introduce Israelul în Țara Promisă, imagine a vieții veșnice.

  1. Cine duce la împlinire aceste prefigurări?

    Isus Cristos, care, la începutul vieții sale publice, a fost botezat de Ioan Botezătorul în Iordan; pe cruce, din coasta sa străpunsă, revarsă sânge și apă, semne ale Botezului și Euharistiei, și după învierea sa încredințează apostolilor această misiune: "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh" (Mt 28,19-20).

  1. De când și cui administrează Biserica Botezul?

    Din ziua de Rusalii Biserica administrează Botezul celui care crede în Isus Cristos.

  1. În ce constă ritul esențial al Botezului?

    Ritul esențial al acestui sacrament constă în cufundarea în apă a candidatului sau în a turna apă pe cap, în timp ce este invocat numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

  1. Cine poate să primească Botezul?

    Poate primi Botezul orice persoană care încă nu a fost botezată.

  1. De ce Biserica botează copiii?

    Pentru că, fiind născuți cu păcatul strămoșesc, ei au nevoie să fie eliberați de puterea Celui Rău și să fie transferați în împărăția libertății fiilor lui Dumnezeu.

  1. Ce se cere unuia care trebuie să primească Botezul?

    De la cel care trebuie să primească Botezul se cere profesiunea de credință, exprimată personal în cazul adultului, sau de către părinți și de către Biserică, în cazul copilului. Și nașul sau nașa și întreaga comunitate bisericească au o parte de responsabilitate în pregătirea pentru Botez (catehumenat), ca și în dezvoltarea credinței și a harului baptismal.

  1. Cine poate să boteze?

    Celebranții obișnuiți ai Botezului sunt episcopul și preotul; în Biserica latină este și diaconul. În caz de necesitate, poate boteza oricine, cu condiția să intenționeze să facă ceea ce face Biserica. El toarnă apă pe capul candidatului și rostește formula trinitară baptismală: "Eu te botez în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh".

  1. Este necesar Botezul pentru mântuire?

    Botezul este necesar pentru mântuire pentru cei cărora le-a fost vestită evanghelia și care au posibilitatea de a cere acest sacrament.

  1. Se poate mântui cineva fără Botez?

    Deoarece Cristos a murit pentru mântuirea tuturor, se pot mântui, fără Botez, și cei care mor pentru cauza credinței (Botezul sângelui), catehumenii și toți cei care sub impulsul harului, fără a-l cunoaște pe Cristos și Biserica, îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și se străduiesc să împlinească voința sa (Botezul dorinței). Cât privește copiii morți fără Botez, Biserica, în liturgia sa, îi încredințează milostivirii lui Dumnezeu.

  1. Care sunt efectele Botezului?

    Botezul iartă păcatul strămoșesc, toate păcatele personale și pedepsele datorate păcatului; face părtaș la viața divină trinitară, prin harul sfințitor; face părtaș la harul îndreptățirii, care încorporează în Cristos și în Biserica sa; face părtaș la preoția lui Cristos și constituie fundamentul de comuniune cu toți creștinii; dăruiește virtuțile teologale și darurile Duhului Sfânt. Cel botezat aparține pentru totdeauna lui Cristos: de fapt, este însemnat cu sigiliul de neșters al lui Cristos (caracterul).

  1. Ce semnificație capătă numele creștin primit la Botez?

    Numele este important deoarece Dumnezeu îl cunoaște pe fiecare pe nume, adică în unicitatea sa. Prin Botez, creștinul primește în Biserică propriul nume, de preferință cel al unui sfânt, în așa fel încât acesta să-i ofere celui botezat un model de sfințenie și să-i asigure mijlocirea sa la Dumnezeu.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a doua : Celebrarea misterului creștin, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire