CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 224-232.

  1. Ce sunt sacramentele și care sunt ele?

    Sacramentele sunt semne vizibile și eficace ale harului, instituite de Cristos și încredințate Bisericii, prin care ne este dăruită viața divină. Sunt șapte: Botezul, Mirul, Euharistia, Pocăința, Ungerea bolnavilor, Preoția și Căsătoria.

  1. Care este raportul sacramentelor cu Cristos?

    Misterele vieții lui Cristos constituie fundamentul a ceea ce Cristos, prin slujitorii Bisericii, împarte acum în sacramente.

  1. Care este legătura sacramentelor cu Biserica?

    Cristos a încredințat Bisericii sale sacramentele. Ele sunt "ale Bisericii", într-o semnificație dublă: sunt "de la ea", deoarece sunt acțiuni ale Bisericii, care este sacrament al acțiunii lui Cristos; și sunt "pentru ea", în sensul că edifică Biserica.

  1. Ce este caracterul sacramental?

    Este un sigiliu spiritual, conferit de sacramentele Botezului, Mirului și Preoției. El este promisiune și garanție a ocrotirii divine. În virtutea acestui sigiliu creștinul este configurat lui Cristos, este părtaș în mod diferit la preoția sa și face parte din Biserică după stări și funcțiuni diferite. Deci este consacrat cultului divin și slujirii Bisericii. Deoarece caracterul este de neșters, sacramentele care îl imprimă se primesc o singură dată în viață.

  1. Care este relația sacramentelor cu credința?

    Sacramentele nu numai că presupun credința, dar prin cuvintele și prin elementele rituale o hrănesc, o fortifică și o exprimă. Celebrând sacramentele, Biserica mărturisește credința apostolică. De aici vine dictonul antic: "Lex orandi, lex credendi", adică Biserica crede după cum se roagă.

  1. De ce sacramentele sunt eficace?

    Sacramentele sunt eficace ex opere operato ("prin însuși faptul că acțiunea sacramentală este îndeplinită"), deoarece Cristos acționează în ele și comunică harul pe care ele îl semnifică, independent de sfințenia personală a celebrantului. Totuși, roadele sacramentelor depind și de dispozițiile celui care le primește.

  1. Pentru ce motiv sacramentele sunt necesare pentru mântuire?

    Pentru cei care cred în Cristos, sacramentele sunt necesare pentru mântuire, chiar dacă nu sunt date toate fiecărui credincios, deoarece conferă harurile sacramentale, iertarea păcatelor, adopțiunea ca fii ai lui Dumnezeu, conformarea cu Cristos Domnul și apartenența la Biserică. Duhul Sfânt vindecă și transformă pe cei care le primesc.

  1. Ce este harul sacramental?

    Harul sacramental este harul Duhului Sfânt, dăruit de Cristos și propriu pentru fiecare sacrament. Acest har îl ajută pe cel credincios în drumul său de sfințenie și tot așa ajută și Biserica în creșterea sa în dragoste și în mărturie.

  1. Care este relația dintre sacramente și viața veșnică?

    În sacramente Biserica primește deja o anticipare a vieții veșnice, în timp ce rămâne "așteptând speranța fericită și arătarea gloriei marelui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru, Isus Cristos" (Tit 2,13).

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a doua : Celebrarea misterului creștin, Secțiunea întâi : "Eu cred" - "Noi credem". Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire