CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 218-225.

  1. Ce este liturgia?

    Liturgia este celebrarea misterului lui Cristos și îndeosebi a misterului său pascal. În ea, prin exercitarea funcției sacerdotale a lui Isus Cristos, prin semne, se manifestă și se realizează sfințirea oamenilor și este exercitat de trupul mistic al lui Cristos, adică de cap și de mădulare, cultul public datorat lui Dumnezeu.

  1. Ce loc ocupă liturgia în viața Bisericii?

    Liturgia, acțiune sacră prin excelență, constituie culmea spre care tinde acțiunea Bisericii și în același timp izvorul din care provine forța sa vitală. Prin liturgie, Cristos continuă în Biserica sa, cu ea și prin ea, opera răscumpărării noastre.

  1. În ce constă economia sacramentală?

    Economia sacramentală constă în a comunica roadele răscumpărării lui Cristos, prin celebrarea sacramentelor Bisericii, în cel mai înalt grad prin Euharistie, "până când va veni" (1Cor 11,26).

  1. În ce mod este Tatăl izvor și scop al liturgiei?

    În liturgie Tatăl ne umple cu binecuvântările sale în Fiul întrupat, mort și înviat pentru noi, și-l revarsă în inimile noastre pe Duhul Sfânt. În același timp, Biserica îl binecuvântează pe Tatăl prin adorație, laudă și aducere de mulțumire și imploră darul Fiului său și al Duhului Sfânt.

  1. Care este lucrarea lui Cristos în liturgie?

    În liturgia Bisericii Cristos semnifică și realizează mai ales propriul mister pascal. Dăruindu-l pe Duhul Sfânt apostolilor, le-a dat lor și succesorilor lor puterea de a realiza lucrarea mântuirii prin jertfa euharistică și prin sacramente, în care el însuși acționează pentru a comunica harul său credincioșilor din toate timpurile și în întreaga lume.

  1. Cum acționează Duhul Sfânt, în liturgie, față de Biserică?

    În liturgie se realizează cea mai strânsă cooperare între Duhul Sfânt și Biserică. Duhul Sfânt pregătește Biserica pentru a-l întâlni pe Domnul său; îl amintește și îl manifestă pe Cristos credinței adunării; face prezent și actualizează misterul lui Cristos; unește Biserica cu viața și misiunea lui Cristos și face să rodească în ea darul comuniunii.

  1. Ce sunt sacramentele și care sunt ele?

    Sacramentele sunt semne vizibile și eficace ale harului, instituite de Cristos și încredințate Bisericii, prin care ne este dăruită viața divină. Sunt șapte: Botezul, Mirul, Euharistia, Pocăința, Ungerea bolnavilor, Preoția și Căsătoria.

  1. Care este raportul sacramentelor cu Cristos?

    Misterele vieții lui Cristos constituie fundamentul a ceea ce Cristos, prin slujitorii Bisericii, împarte acum în sacramente.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea a doua : Celebrarea misterului creștin, Secțiunea întâi : "Eu cred" - "Noi credem". Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire