CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 153-160.

  1. De ce este Biserica poporul lui Dumnezeu?

    Biserica este poporul lui Dumnezeu pentru că lui îi place să-i sfințească și să-i mântuiască pe oameni nu în mod izolat, ci constituindu-i într-un singur popor, adunat de unitatea Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt.

  1. Care sunt caracteristicile poporului lui Dumnezeu?

    Acest popor, al cărui membru se devine prin credința în Cristos și prin Botez, are drept origine pe Dumnezeu Tatăl, drept cap pe Isus Cristos, drept condiție demnitatea și libertatea de fii ai lui Dumnezeu, drept lege porunca nouă a iubirii, drept misiune aceea de a fi sare a pământului și lumină a lumii, drept scop împărăția lui Dumnezeu, începută deja pe pământ.

  1. În ce sens poporul lui Dumnezeu este părtaș la cele trei funcții ale lui Cristos, preot, profet și rege?

    Poporul lui Dumnezeu este părtaș la funcția preoțească a lui Cristos întrucât cei botezați sunt consacrați de Duhul Sfânt pentru a oferi jertfe spirituale; este părtaș la funcția profetică deoarece cu simțul supranatural al credinței aderă în mod negreșelnic la ea, o aprofundează și o mărturisește; este părtaș la funcția regească prin slujire, imitându-l pe Isus Cristos, care, rege al universului, a devenit slujitorul tuturor, mai ales al celor săraci și suferinzi.

  1. În ce mod Biserica este trupul lui Cristos?

    Prin intermediul Duhului, Cristos, mort și înviat, îi unește cu sine în mod intim pe credincioșii săi. În felul acesta, cei care cred în Cristos, deoarece sunt strâns uniți cu el, mai ales în Euharistie, sunt uniți între ei în dragoste, formează un singur trup, Biserica, a cărei unitate se realizează în diversitatea mădularelor și a funcțiilor.

  1. Cine este capul acestui trup?

    Cristos "este capul trupului, adică al Bisericii" (Col 1,18). Biserica trăiește din el, în el și pentru el. Cristos și Biserica sunt "Cristos întreg" (Sfântul Augustin); "Capul și mădularele sunt ca o singură persoană mistică" (Sfântul Toma de Aquino).

  1. Pentru ce este Biserica numită mireasa lui Cristos?

    Pentru că însuși Domnul s-a definit ca "mire" (Mc 2,19), care a iubit Biserica, unind-o cu sine printr-o alianță veșnică. El s-a dat pe sine însuși pentru ea, spre a o curăța cu sângele său și "a o face sfântă" (Ef 5,26) și mamă rodnică a tuturor fiilor lui Dumnezeu. În timp ce termenul "trup" evidențiază unitatea "capului" cu mădularele, termenul "mireasă" scoate în evidență deosebirea dintre cei doi într-o relație personală.

  1. Pentru ce este Biserica numită templul Duhului Sfânt?

    Pentru că Duhul Sfânt locuiește în trupul care este Biserica: în capul său și în mădularele sale; de asemenea, el zidește Biserica în dragoste prin cuvântul lui Dumnezeu, sacramente, virtuți și carisme.

"Ceea ce duhul nostru, adică sufletul nostru, este pentru mădularele noastre, Duhul Sfânt este pentru mădularele lui Cristos, pentru trupul lui Cristos, care este Biserica" (Sfântul Augustin).

  1. Ce sunt carismele?

    Carismele sunt daruri speciale ale Duhului Sfânt dăruite fiecăruia pentru binele oamenilor, pentru necesitățile lumii și îndeosebi pentru zidirea Bisericii, al căror discernământ revine magisteriului.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea întâi : Mărturisirea credinței, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire