CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 136-146.

  1. Ce vrea să spună Biserica atunci când mărturisește: "Cred în Duhul Sfânt"?

    A crede în Duhul Sfânt înseamnă a mărturisi a treia persoană a Preasfintei Treimi, care purcede de la Tatăl și de la Fiul și "împreună cu Tatăl și cu Fiul este adorat și preamărit". Duhul a fost "trimis în inimile noastre" (Gal 4,6), ca să primim viața nouă de fii ai lui Dumnezeu.

  1. De ce sunt inseparabile trimiterea Fiului și a Duhului?

    În Treimea indivizibilă, Fiul și Duhul sunt distincți, dar inseparabili. De fapt, de la începutul până la sfârșitul timpurilor, atunci când Tatăl îl trimite pe Fiul său, îl trimite și pe Duhul său care ne unește cu Cristos în credință ca să putem, ca fii adoptivi, să-l numim pe Dumnezeu "Tată" (Rom 8,15). Duhul este invizibil, dar noi îl cunoaștem prin acțiunile sale atunci când ne revelează Cuvântul și atunci când acționează în Biserică.

  1. Care sunt denumirile Duhului Sfânt?

    "Duhul Sfânt" este numele propriu al celei de-a treia persoane a Preasfintei Treimi. Isus îl numește și: Duhul Mângâietor (Paraclet, Avocat) și Duhul Adevărului. Noul Testament îl mai numește: Duhul lui Cristos, al Domnului, al lui Dumnezeu, Duhul gloriei, al făgăduinței.

  1. Cu ce simboluri este reprezentat Duhul Sfânt?

    Sunt numeroase: apa vie, care țâșnește din coasta străpunsă a lui Cristos și îi adapă pe cei botezați; ungerea cu untdelemn, care este semnul sacramental al Confirmațiunii; focul, care transformă ceea ce atinge; norul, întunecos sau luminos, în care se revelează gloria divină; impunerea mâinilor, prin care este dat Duhul; porumbelul, care coboară asupra lui Cristos și rămâne deasupra lui la botez.

  1. Ce înseamnă că Duhul "a grăit prin profeți"?

    Prin "profeți" se înțeleg cei care au fost inspirați de Duhul Sfânt pentru a vorbi în numele lui Dumnezeu. Duhul duce la împlinire profețiile din Vechiul Testament în Cristos, al cărui mister îl dezvăluie în Noul Testament.

  1. Ce înfăptuiește Duhul Sfânt în Ioan Botezătorul?

    Duhul îl umple pe Ioan Botezătorul, ultimul profet din Vechiul Testament, care, sub acțiunea sa, este trimis "pentru a pregăti Domnului un popor desăvârșit" (Lc 1,17) și pentru a vesti venirea lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu: cel asupra căruia el a văzut coborând și rămânând deasupra lui pe Duhul, "cel care botează în Duh" (In 1,33).

  1. Care este lucrarea Duhului în Maria?

    Duhul Sfânt duce la împlinire în Maria așteptările și pregătirea din Vechiul Testament pentru venirea lui Cristos. O umple în mod unic cu har și face rodnică fecioria sa, pentru a-l naște pe Fiul lui Dumnezeu întrupat. Face din ea mama lui "Cristos total", adică a lui Isus, capul, și a Bisericii, trupul său. Maria este prezentă între cei doisprezece în ziua de Rusalii, atunci când Duhul inaugurează "timpurile din urmă" prin manifestarea Bisericii.

  1. Ce relație există între Duh și Cristos Isus, în misiunea sa pământească?

    Fiul lui Dumnezeu, prin ungerea Duhului, este consacrat Mesia în omenitatea sa încă de la întrupare. El îl revelează în învățătura sa, împlinind promisiunea făcută părinților, și îl dăruiește Bisericii care se naște, suflând deasupra apostolilor după învierea sa.

  1. Ce s-a întâmplat la Rusalii?

    La cincizeci de zile după învierea sa, la Rusalii, Isus Cristos, glorificat, îl revarsă pe Duhul și îl manifestă ca persoană divină, așa încât Sfânta Treime este revelată pe deplin. Misiunea lui Cristos și a Duhului devine misiune a Bisericii, trimisă ca să vestească și să răspândească misterul comuniunii trinitare.

"Am văzut lumina cea adevărată, am luat Duh ceresc, am aflat credința cea adevărată, nedespărțitei Treimi închinându-ne, căci ea ne-a mântuit pe noi" (Liturgia bizantină, troparul vecerniei de Rusalii).

  1. Ce face Duhul în Biserică?

    Duhul zidește, animă și sfințește Biserica: Duh de iubire, el redă celor botezați asemănarea divină pierdută din cauza păcatului și îi face să trăiască în Cristos însăși viața Sfintei Treimi. Îi trimite să mărturisească adevărul lui Cristos și îi organizează în funcțiile lor, ca toți să aducă "rodul Duhului" (Gal 5,22).

  1. Cum acționează Cristos și Duhul său în inima credincioșilor?

    Prin sacramente, Cristos comunică mădularelor trupului său pe Duhul său și harul lui Dumnezeu care aduce roadele vieții noi, conform Duhului. În sfârșit, Duhul Sfânt este maestrul rugăciunii.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea întâi : Mărturisirea credinței, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire