CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Ați căutat articolele 117-122.

  1. Cine este responsabil de moartea lui Isus?

    Pătimirea și moartea lui Isus nu pot fi imputate fără deosebire nici tuturor evreilor care trăiau atunci, nici celorlalți evrei veniți după aceea în timp și în spațiu. Fiecare păcătos, adică fiecare om, este în mod real cauză și instrument al suferințelor Răscumpărătorului și sunt vinovați mai grav cei care, mai ales dacă sunt creștini, recad mai des în păcat sau se complac în vicii.

  1. De ce moartea lui Isus face parte din planul lui Dumnezeu?

    Pentru a-i reconcilia cu sine pe toți oamenii, sortiți morții din cauza păcatului, Dumnezeu a luat inițiativa iubitoare de a-l trimite pe Fiul său ca să se dea la moarte pentru păcătoși. Vestită în Vechiul Testament, îndeosebi ca sacrificiu al slujitorului suferind, moartea lui Isus a avut loc "după Scripturi".

  1. În ce mod s-a oferit Cristos pe sine însuși Tatălui?

    Toată viața lui Cristos este oferire liberă Tatălui pentru a împlini planul său de mântuire. El își dă "viața sa ca răscumpărare pentru cei mulți" (Mc 10,45) și în felul acesta reconciliază toată omenirea cu Dumnezeu. Suferința și moartea sa arată că omenitatea sa este instrumentul liber și desăvârșit al iubirii divine care vrea mântuirea tuturor oamenilor.

  1. Cum se exprimă oferirea lui Isus la ultima Cină?

    La ultima Cină cu apostolii, în ajunul pătimirii, Isus anticipă, adică semnifică și realizează dinainte oferirea voluntară de sine: "Acesta este trupul meu dăruit pentru voi", "acesta este sângele meu, vărsat..." (Lc 22,19-20). El instituie astfel în același timp Euharistia ca "memorial" (1Cor 11,25) al jertfei sale și pe apostolii săi ca preoți ai noii alianțe.

  1. Ce se întâmplă la agonia din Grădina Ghetsemani?

    În pofida ororii pe care o aduce moartea în omenitatea toată sfântă a celui care este "autorul vieții" (Fap 3,15), voința umană a Fiului lui Dumnezeu aderă la voința Tatălui: pentru a ne mântui, Isus acceptă să poarte păcatele noastre în trupul său "făcându-se ascultător până la moarte" (Fil 2,8).

  1. Care sunt efectele jertfei lui Cristos pe cruce?

    Isus și-a oferit viața în mod liber ca jertfă de ispășire, adică a reparat păcatele noastre cu ascultarea deplină a iubirii sale până la moarte. Această "iubire până la sfârșit" (In 13,1) a Fiului lui Dumnezeu reconciliază toată omenirea cu Tatăl. Deci sacrificiul pascal al lui Cristos îi răscumpără pe oameni în mod unic, perfect și definitiv și le deschide comuniunea cu Dumnezeu.

 

Pasajul solicitat se află inclus în Partea întâi : Mărturisirea credinței, Secțiunea a doua : Mărturisirea de credință creștină. Click aici pentru a vedea articolul în context.

Puteți să mergeți și direct la indexul analitic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire