APOLOGETICĂ 

Urmele lui Dumnezeu
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 28.03.2005; sursa: Editura Signata

MESAJUL NESCRIS AL NATURII

"Cât sunt de mărite lucrurile Tale Doamne, toate întru înțelepciune le-ai făcut."
(Ps. 103, 24)

Universul creat este cea mai veche Evanghelie deschisă de Creator în fața ochilor omului, care poate citi și vedea minunile creației. Să analizăm câteva exemple luate din ethologia (comportamentul) ființelor create:

Entomologii (savanții care se ocupă cu studiul insectelor) cunosc mai multe specii de viespi care își depun ouăle pentru a fi clocite în corpul altor insecte, pe care nu le omoară, ci numai le paralizează pentru a ține căldură ouălor lor. Așa este viespea numită Rhysa persuasoria, care își depune ouăle în corpul altei viespi numită Syrex. Oul Rysei se dezvoltă în corpul acestei larve până ajunge la maturitate, apoi o devoră. Înainte de a-și depune oul, Rysa face larvei Syrex o "injecție", prin scoarța de brad, sub care larva stă ascunsă, deci fără să o vadă. Care om ar putea administra o astfel de injecție pe nevăzute și cu astfel de precizie? (Știință și Tehnică 1965).

Există unele insecte care nu au armă de apărare. Atunci se deghizează, iau culoarea și forma precum și comportamentul celor otrăvitoare. De exemplu Sesia apiforma imită albina; Trichura cerberus ia forma viespei; Thyridia confusa și Dismorfia orise imită fluturii grețoși. Asemenea homocromii și homomorfii iau și unii șerpi anodini, care imită culoarea și forma șerpilor veninoși, fiind astfel oarecum la adăpost de dușmani.

Tot așa și cu unele ciuperci. Oare prin "inteligența" lor se deghizează? Pasărea Leipova din Australia nu-și clocește singură ouăle, ci își construiește o "clocitoare, automată". Amestecă anumite specii de ierburi cu nămol din care își construiește cuibul. Ierburile fermentează producând o căldură constantă și permanentă (termostat-incubator) în care ouăle se clocesc singure. Cine a învățat-o să-și construiască acest incubator?

Edmond Brodie, profesor la Universitatea din New York, a observat că ariciul folosește ca armă de apărare veninul broaștei râioase. S-a constatat că întreg tegumentul amfibienilor conține anumite cantități de venin (diferă de la specie la specie). Ariciul își freacă țepii de trupul broaștei asigurându-și astfel țepi veninoși. Omul ajunge mult mai târziu să-și procure arme chimice, începând de la săgețile otrăvite până la gazele toxice.

Karl von Frisch (n. 1886). I se atribuie Premiul Nobel în 1973, entomolog german, a descifrat limbajul albinelor. A observat că albinele cercetaș, când află un loc melifer, comunică celorlalte albine lucrătoare unde se află locul. Albina cercetaș face pe faguri un joc în formă de cifra opt, care indică unghiul față de soare, direcția și distanța la care se află sursa de miere. După ce au memorizat coordonatele, albinele lucrătoare se duc singure și află locul. Dr. Frisch a pus pe fiica sa să ascundă mierea, la care să ducă o albină marcată, care întorcându-se în stup va face jocul cifrei opt. Privind acest joc, el însuși s-a dus și a aflat mierea ascunsă, indicată de albină prin limbajul său mimetic. Cine a dat această inteligență albinei?

Ochii cu fațete ai albinelor sunt cu multă măiestrie construiți: când albinele sunt mutate pentru păstorit, ies din stup, fac o tură de recunoaștere în jurul stupinei, fixându-i poziția geografică, ca și cum ar fotografia-o, la care se întorc apoi, negreșit, de la orice distanță.

Peștii abisali trăiesc în mări la adâncimi până la 3-4.000 de metri, în întuneric total, sub presiuni greu de închipuit. Unii au pe cap un "bec" luminos pentru a detecta prada. Alții au curent electric pentru a paraliza vietățile cu care se hrănesc. Aceștia folosesc electricitatea cu sute de milioane de ani înainte ca Homo sapiens să o fi descoperit.

Plantele carnivore neputând asimila azotul prin rădăcini, îl extrag din organismele vii pe care le capturează. Există circa 450 de specii, fiecare cu altă viclenie. De exemplu, Otrățelul de baltă (Utricularia vulgaris) își formează în apă, lângă rădăcini, un fel de burdufuri, pline cu aer, acoperite de cili (perișori) foarte sensibili. Îndată ce o insectă atinge cilii, căpăcelele burdufurilor se deschid, apa împinge insecta înăuntru, după care căpăcelul se închide, iar insecta urmează a fi mistuită.

Planta cu ulcele (Nepentes distilatoria) folosește cam același procedeu. Ulcelele sunt curse aeriene pentru insectele aflate în căutare de polen și nectar, pe care le închid și le asimilează.

Orhideele (Orphis scolopax, Orphis Iutea, Orphis speculum etc.) au un mod cu totul original de a-și fecunda (poleniza) florile. Staminele și pistilul lor imită perfect forma unor musculițe femele. Primăvara când un soi de musculițe ies din ou, mai întâi ies masculii, care au o perioadă de clocire mai scurtă. Cum florile acestor orhidee imită perfect femelele, masculii înșelați se aruncă asupra lor și astfel polenizează floarea. Fără aceste insecte sus-numitele orhidee ar dispare într-un singur an. Oare ele au inventat acest vicleșug?

Corpurile viețuitoarelor sunt printre cele mai minunate alcătuiri de ingeniozitate, ordine matematică și înțelepciune. Ele sunt adevărate uzine de precizie, care pun în uimire pe omul de știință al zilelor noastre. Să luăm câteva exemple:

Celulele sunt unități elementare de organizare a materiei vii, aflate în relații de echilibru cu mediul înconjurător, cu capacitatea de autoreglare și de adaptare la variațiile din jur. Ele au capacitatea de autoreproducere și dezvoltare, mai exact zis, sunt mașini chimice cu proprietăți multiple. Toate viețuitoarele au în componența lor celule vii. Conservarea și multiplicarea celulelor se face într-o ordine matematică plină de înțelepciune. În corpul omenesc sunt câteva milioane de miliarde de celule, cele mai numeroase fiind globulele roșii sau hematiile. La un om adult se găsesc aproximativ o sută de miliarde. Hematiile trăiesc în medie o sută de zile.

Fiecare organ celular își are o funcție precisă. Unde este ordine trebuie să fie o rațiune care a conceput-o și i-a dat impulsul de existență. Vom arăta câteva exemple de funcțiuni ale organelor corpului omenesc.

Corpul omenesc. Dacă toate funcțiunile trupului ar fi înlocuite cu aparate, ar fi nevoie de uzine uriașe, cu zeci de mii de muncitori, pentru a întreține fiecare organ, să producă alimentele, să supravegheze, să dirijeze, să pompeze și să dozeze secrețiile pentru întreținerea complexului organism.

Chiar din punct de vedere material, Creatorul a folosit pentru corpul omenesc materiale foarte scumpe. Un chimist din Zurich (Elveția) a calculat prețul substanțelor folosite în corpul omenesc și a constatat că pentru a fi reprodus, ar fi necesar cam 15 milioane de franci elvețieni. Substanțele cele mai scumpe ar fi albuminele și hormonii. (Lumea, 25.11.1976). Să analizăm, foarte sumar, câteva organe:

Ochiul este un aparat fotografic minune! Retina este o membrană care căptușește fundul ochiului cu aproximativ 3.200.000 celule cu bastonașe și cam 45.000.000 celule cu conuri, neînchipuit de fine. Undele electromagnetice care impulsionează retina variază între 400-800 bilioane mișcări pe secundă. Celulele cu conuri și cele cu bastonașe sunt în legătură cu nervul optic care transmite imaginile la creier, ca un fir telegrafic, cu viteze greu de imaginat. Ochiului i s-au prevăzut apărători: pleoape, gene, sprâncene, lacrimi, care-l apără și-l curăță de praf.

Laringele o altă minune! În gâtul nostru descoperim un instrument muzical, pe care-l purtăm neîncetat cu noi. Acest instrument este foarte asemănător cu instrumentele pe care mult mai târziu le-a făcut omul. Cât este de mic laringele, încât poate fi pus în buzunarul vestei, cu un aspect atât de neînsemnat, el are înfățișarea și calitățile unui instrument universal de o construcție și eficacitate unică. Poate produce 170 de tonuri diferite, corespunzătoare cu 170 de coarde de pian sau 170 de poziții la vioară. Are mai multe registre și poate împrumuta tonul a cel puțin o duzină de instrumente diferite. Tot ce auzim: fluierături, țipete, urlete, râsul, cântecul sunt produse în acest mic aparat. Dar cel mai important sunet este vorbirea: producerea vorbirii. Cât de minunată este această comunicare între oameni!

Este uimitor de precisă legătura dintre creier și acest instrument, care se face cu o viteză greu de imaginat. Astfel se formează cuvintele și frazele întocmite cu rațiune și frumusețe. Dacă urmărim o conferință cu zeci de date, și raportat la fapte și idei interesante, acestea toate sunt acțiunea rapidă a creierului asupra laringelui.

Creierul este centrala de comandă a corpului. Activitatea tuturor organelor stă în sarcina sistemului nervos care se centralizează la creier. Misterioasele celule nervoase din creier posedă o putere inexplicabilă. În medie sunt 10-15 miliarde de celule nervoase numai în scoarța cerebrală, în restul creierului celulele nervoase sunt de domeniul fantasticului. S-a constatat că aceste celule au un consum foarte redus de energie, cel mult 100 de wați. Pentru același număr de unități o mașină de dimensiuni greu de realizat ar consuma cel puțin 10 milioane de wați. (Scânteia 25.1.1966).

Dar randamentul creierului? Potrivit Buletinului Medical englez "Therapeutic notes" memoria înregistrează anual 250.000 miliarde de date. Într-o viață de 70 de ani omul înmagazinează în memorie circa 15 miliarde de miliarde de informații. Specialiștii afirmă că un lucru odată înregistrat nu mai poate fi șters cu desăvârșire. Procedeul de construire al amintirilor este deocamdată un mister. (Lumea, aug. 1965)

Prof. dr. Constantin Arsenie chirurg neurolog de renume mondial, declară: "Ce știm despre creier? Jumătate știm, jumătate nu știm, iar din ceea ce știm sunt mai mult ipoteze decât certitudini. Pe măsură ce cunoașterea înaintează se descoperă universuri nici măcar bănuite până acum".

Inima este o pompă, un motor atât de perfect încât pentru a o înlocui ar trebui o uzină mai complicată decât o rachetă cosmică. (Science et Vie, iulie 1970). Deși cât un pumn (cca 250-300 g) acest mușchi este o pompă ce hrănește și curăță neîncetat și cea mai mică din sutele de milioane de celule ale corpului. Ea pompează cantități enorme de sânge prin milioanele de țevi și țevișoare, până la firul de păr. Inima este cel mai productiv motor din lume. Bate de 100.000 de ori pe zi, de aproape 40 milioane de ori pe an. Cu fiecare bătaie absoarbe 1/10 litri de sânge, iar pe an aproape 4 milioane de litri. Inima are prevăzute și clipe de odihnă, după ce sângele este pompat spre marile vase de sânge (diastola). Câtă înțelepciune și prevedere! Să fie întâmplătoare? Fiecare organ din corpul omenesc este o mașină minune; ficatul, plămânii, pancreasul, intestinele etc. care umplu de admirație pe oamenii de știință.

Dr. Nicolae Paulescu spunea: "Nu există un singur organ celular sau individual care să nu fie construit în vederea unei funcțiuni, pe care o va exercita mai târziu - căci nu există un fenomen vital, celular sau individual, care să nu se îndeplinească în vederea unui scop determinat". Revista Science et Vie, din februarie 1994 (nr. 917), scrie: "Secretele fascinante ale corpului și creierului nostru sunt mașina cea mai fantastică din lume".

Să mai luăm câteva exemple din natură: Oxigenul întreține viața, el este transportat în organism prin globulele roșii. S-au văzut oameni care au trăit 30-40 de zile fără hrană, dar nici o ființă vie nu ar putea trăi nici zece minute fără aer. Dacă s-ar retrage oxigenul numai pentru o oră din atmosfera pământului, orice viață ar pieri, toate ființele și natura s-ar preface în pulbere. Totuși cine se gândește la acest mare dar ce l-a dat Dumnezeu pentru a susține viața? Firul omenesc de păr este mai rezistent decât plumbul, platina sau duraliminiu, singur oțelul îl poate concura. Cosița unei femei (în medie 200.000 de fire) poate susține o greutate de 20 de tone.

"Cât sunt de minunate lucrurile Tale Doamne, căci toate cu înțelepciune le-ai făcut" (Ps. 103, 24).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire