APOLOGETICĂ 

Urmele lui Dumnezeu
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 28.03.2005; sursa: Editura Signata

ARGUMENTUL COSMOLOGIC

"Toată casa este zidită de cineva, iar Cel ce toate le-a zidit este Dumnezeu"
(Evr. 3, 4)

RAȚIUNEA ȘI CAUZALITATEA

Fără îndoială, cel dintâi argument despre existența lui Dumnezeu se bazează pe principiul cauzalității: orice efect trebuie să aibă o cauză și încă una proporționată. Orice minte - chiar și un copil - îndată ce începe licărirea rațiunii, nu mai obosește să pună întrebări: Aceasta cine a făcut-o? Cu ce? Pentru ce? Seria de întrebări ajunge la prima cauză, "Causa Causarum", cum îl numește Cicero pe Dumnezeu, sau "Primul mișcător nemișcat" cum îi zice Aristotel.

Proprietatea esențială a materiei este inerția pe care se bazează întreaga mecanică. Corpurile ce sunt în stare de repaus nu pot ieși din această stare dacă nu intervine o cauză din afară, iar cele ce sunt în mișcare nu se pot opri fără a interveni o cauză să le oprească. Deci tot ce se mișcă ori se schimbă este mișcat ori schimbat de o cauză. Această teorie se poate aplica și la viețuitoare. Materia am văzut că este contingentă (poate să fie sau să nu fie), deci cineva a fost la început care a format-o și i-a dat impulsul mișcării. Acesta este primul motor imobil nemișcat, pe care-L numim Dumnezeu.

Când s-au descoperit marile opere megalitice de la Stonehenge (Anglia), coloșii din Insula Paștelui, menhirele din Franța, piramidele etc, arheologii au analizat pietrele să vadă de unde sunt? Cine și pentru ce le-a făcut? Omul nu se lasă până nu află răspuns la toate. El caută cauza. Dumnezeu a pus în om neliniștea care nu are odihnă până nu-L găsește pe El, cum a zis Sf. Augustin: "Pentru Tine, Doamne, ne-ai creat, și neliniștit este sufletul nostru până ce se va odihni întru Tine".

Charles de Foucault (1858-1914) pe când era necredincios, explorator și ofițer în Sahara (pe atunci încă puțin cunoscută) avea de călăuză un arab. La apusul soarelui ghidul musulman a îngenuncheat și s-a rugat. Exploratorul îl luă în râs: "Cui te rogi tu? De unde știi că există Dumnezeu? precum și altele. Călăuza nu a răspuns și a continuat rugăciunea, apoi și-au fixat cortul pentru noapte. Dimineața, spre uimirea geografului, au văzut pe nisip, în jurul cortului, urmele unui leu. Bucuros că au scăpat fără incidente și-au văzut de drum. Arabul a reluat discuția din seara precedentă: "Aseară m-ai întrebat de unde știu eu că este un Dumnezeu? Acum te întreb eu: "De unde știi că astă-noapte a dat târcoale cortului nostru un leu, când nu l-ai văzut?" "Foarte simplu, răspunse ofițerul, după urme!" "Și eu tot după urme îl cunosc pe Dumnezeu; de la o floare, de la o pasăre, de la un fir de nisip și până la stelele de pe cer; în toate a lăsat Dumnezeu urme pentru cine știe să citească și vrea să-L mărturisească".

De aceea afirmă Sf. Pavel la Romani: "Că se poate cunoaște Dumnezeu (de către păgâni) este lucru învederat. Dumnezeu le-a arătat lor, căci perfecțiunile nevăzute ale lui Dumnezeu din făpturi fiind cunoscute, se văd și veșnică puterea Lui și dumnezeirea" (Rom. 1, 19-20).

Iacob Balmez renumit gânditor și scriitor spaniol din secolul trecut, care în scurta sa viață a uimit lumea prin numărul și valoarea cărților ce le-a scris, când era vorba de existența lui Dumnezeu, obișnuia să spună: "Eu am un argument în buzunarul vestei. Este ceasul meu de buzunar. În fața oricărui ateu eu îl deschid arătându-i mecanismele, și-l întreb: 'Ceasul acesta are un autor, un ceasornicar, ori s-a făcut de la sine?' Nu s-a întâmplat niciodată ca cineva să-i nege autorul. Deci dacă trebuie să admită un ceasornicar la un instrument atât de mic, cu atât mai mult se impune ideea unui creator al universului, care este cu mult mai mare și mai complicat decât un ceas, care cronometrează numai mișcarea pământului. Nici eu nu văd pe marele Creator al Universului, dar știu că El există, că este mare și bun, căci trebuie să fie o proporție între cauză și efect".

Atanasie Kirscher (+1680) astronom german trăind în Italia avea un planetariu, care arăta rotația pământului în jurul soarelui și a lunii în jurul pământului, lucru rar în secolul al XVII-lea. Un prieten al său cu care avea mereu discuții referitoare la existența lui Dumnezeu, după ce a admirat planetariul l-a întrebat: "Cine l-a făcut?" "Nimeni, a răspuns proprietarul, s-a confecționat singur". Vizitatorul a râs de această absurditate. "Oare nu este mai ușor să crezi - a reluat astronomul - că acest sărman instrument s-a făcut singur, decât să afirmi că galaxiile toate și imensul sistem solar s-au făcut de la sine?"

Creația este o imensă operă anonimă, de o genialitate și de o putere inegalabilă, Cărei opere anonime i se neagă autorul? Dumnezeu nu și-a pus numele pe opera sa, dar nu-i putem nega existența, și veșnică puterea Lui și dumnezeirea Lui (Rom. 1, 20).

O istorioară descrie cum un copil mic a fost furat de hoți, care l-au ținut ascuns într-o peșteră până la vârsta de zece ani. Sunt tulburătoare întrebările copilului după ce a fost eliberat. Totul i se părea o minunăție. Soarele! Cum stă el acolo sus și luminează și încălzește? Luna este ca o lampă mare, nu cade jos? Aceasta-i un pom? Din acest pom după patru luni vor ieși mere coapte, bune de mâncat? Cine a făcut toate aceste minuni? Cât de mare trebuie să fie Dumnezeu!"

Natura întreagă vorbește de Autorul ei. Fericit este omul, care după ce a citit în cartea naturii, a avut curajul, să recunoască pe Autorul ei, precum înțeleptul Solomon: "Domnul mi-a dat cunoștiința exactă a celor reale. El m-a învățat structura Universului, și activitatea elementelor, începutul, sfârșitul și mijlocul timpului, ciclul anilor și poziția aștrilor... natura animalelor, întărâtarea fiarelor sălbatice, înclinările violente ale minții și gândurile oamenilor, varietatea plantelor și puterea vindecătoare a rădăcinilor! Toată realitatea ascunsă și cea la vedere, căci Făuritorul Universului m-a învățat!" (Înț. 7, 11).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire