APOLOGETICĂ 

Urmele lui Dumnezeu
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 28.03.2005; sursa: Editura Signata

CUNOAȘTEREA LUI DUMNEZEU

Pe Cel Atotputernic nu-L putem ajunge cu priceperea noastră!

(Iov 37, 25)

În această viață omul nu poate cunoaște pe Dumnezeu. Sfântul Evanghelist Ioan spune: "Preaiubiților, noi suntem fiii lui Dumnezeu, dar nu s-a arătat încă ce vom fi. Știm că atunci când se va arăta, vom fi asemenea Lui, pentru că îl vom vedea cum este" (1 Ioan 3, 2). Sf. Pavel scrie: "Acum vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos, dar atunci îl vom vedea față la față" (1 Cor. 13, 12).

Singurul mod de a obține o idee vagă despre Dumnezeu este de a examina și constata operele și valorile ce emană din acest Spirit pur și etern.

În cartea de față vom încerca să redăm citate și exemple care ilustrează existența lui Dumnezeu, pentru orice minte fără prejudecăți.

Nu pretindem să lămurim afirmativ problema, căci Dumnezeu este de neînțeles în această viață, dar ne putem face o idee care ne ajută să credem, să sperăm și să iubim pe Dumnezeu, Binele Suprem.

Marii gânditori ai antichității cu mintea naturală au ajuns la ideea unui principiu coordonator, inteligent, spiritual. Această idee a avut-o Anaxagoras, cu 500 de ani înainte de Cristos. Apoi Sofocle, Pericle, Aristotel, Socrate și alții. Deși trăiau în mijlocul popoarelor politeiste, din studierea naturii și a lucrurilor din jur, ei au crezut într-un singur Dumnezeu, nemărginit și absolut.

Marcus Tulius Cicero (106-43 î. de Cristos) orator și om politic roman, numea pe Dumnezeu "Causa causarum", adică cel prin care toate s-au făcut. El zicea: "Dacă cineva vede un palat frumos în mijlocul unui pustiu, nu spune că acela s-a construit singur. Deci dacă o casă nu se poate face singură, fără constructor, cu atât mai mult nu s-a putut face de sine imensul Univers".

Dumnezeu s-a făcut cunoscut omului pe două căi:

1. Natura creată cu Universul, legile fizice și viața.

2. Revelația, o dovadă spirituală, metafizică și care se cuprinde în Sf. Scriptură și Sf. Tradiție.

Să le luăm pe rând:
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire