STUDIU 

Mic dicționar creștin catolic
pr. Ioan Tămaș

achizitionare: 04.03.2003; sursa: Sapientia

Prezentare    Index & Căutare

- K -

Katholikentag
(Expr. germ., "Ziua catolicilor"). Congres al credincioșilor catolici din Germania, care are loc o dată la doi ani, în diferite orașe germane, și în care, pe marginea unei teme care este fixată dinainte de un comitet central, sunt dezbătute în conferințe, intervenții și discuții, principalele tendințe ale catolicismului în Germania. Începând din 1848, când a avut loc primul congres de acest fel, toate intervențiile participanților sunt adunate la sfârșit într-un volum special. Cercetând aceste izvoare, se poate vedea dezvoltarea rolului laicatului catolic german în lume și în Biserică.
[ Laic ]

Kenoză
(Din gr. kénosis, despuiere, umilire). Autoînjosirea la care s-a supus în mod liber a doua Persoană a Sfintei Treimi în Întrupare, despre care vorbește apostolul Paul în Scrisoarea către Filipeni 2,7: Isus Cristos "s-a despuiat pe sine însuși luând firea sclavului, devenind asemenea oamenilor". Cristos nu a renunțat la firea sa dumnezeiască, ci numai la starea de glorie. Întrupându-se, el a acceptat limitele existenței umane, care au atins culmea prin umilirea supremă a morții pe cruce.

Kerigmă
(Din gr. kerýgma, vestire, proclamare). Prima proclamare a Evangheliei - vestea cea bună a mântuirii înfăptuite de Cristos Domnul prin moartea și învierea sa -, făcută de crainicul lui Cristos (apostol-trimis) pentru a-i chema pe iudei și pe păgâni la credință și Botez. E proclamarea nucleului central al mesajului evanghelic: Cristos a murit și a înviat pentru noi. Precede instruirea catehetică. Ascultătorii kerigmei sunt chemați să creadă și să se convertească (cf. Fap 2; 3; 5; 10; 13).

Koinonia
(Term. gr., "comuniune"). Termen neotestamentar care indică participarea la suferințele lui Cristos (cf. Fil 3,10), ajutorarea celor care se află în nevoi (cf. Rom 15,26), participarea la Euharistie (1Cor 10, 16), unirea cu Duhul Sfânt (cf. 2Cor 13,13). Însuși misterul Bisericii este comuniune (koinonía). Biserica este comuniune a creștinilor cu Dumnezeu și comuniune între creștini. Aceasta din urmă se realizează mai presus de toate prin participarea la Euharistie, care este culmea comuniunii ecleziale. Comuniunea eclezială se extinde atât în direcție verticală: comuniune a Bisericii de pe pământ cu Biserica din ceruri (cf. LG 7), cât și în direcție orizontală, spre întregul neam omenesc, pentru care Biserica este "un germen foarte puternic de unitate, speranță și mântuire" (LG 9).

Kyriale
(Din gr. kýrios, domn). Carte liturgică ce conține cântările invariabile de la Sfânta Liturghie: Kýrie, Glória, Crédo, Sánctus, Ágnus Dei.

Kyrie, eleison
(Expr. gr., "Doamne, miluiește-ne"). Invocație din cadrul actului penitențial de la începutul Sfintei Liturghii. De două ori se recită sau se cântă Kýrie, eléison (Doamne, miluiește-ne), de două ori Chríste, eléison (Cristoase, miluiește-ne) și de două ori iarăși Kýrie, eléison (Doamne, miluiește-ne).


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire