SOȚI   /   PĂRINȚI 

Autocontrolul fertilității pe cale naturală
Dr. Florin Ardelean

achizitionare: 18.03.2003; sursa: Centrul Buna Vestire

Jocul hormonilor sexuali în timpul unui ciclu menstrualCuprins
Fertilitatea femeii

Ovarele cu foliculii ovarieni (1), conțin ovulii și produc hormonii sexuali feminini (estrogenii și progesteronul). După ovulație, foliculul ovarian se transformă în corpul galben (2) (corpus luteum).

Trompele (tubele) uterine (3), preiau ovulul expulzat prin ovulație și în transportă spre interiorul uterului. În treimea inițială (externă) are loc fecundația (contopirea) ovulului cu spermatozoidul.

Uterul (4), cu două structuri specifice:

  • mucoasa uterină (5), unde se va nida (implanta) și dezvolta pentru următoarele nouă luni oul fecundat. Dezlipirea mucoasei uterine împreună cu sângele pe care în conține reprezintă menstruația.
  • mușchiul uterin (miometrul) (6), cu rol în susținerea mecanică a sarcinii, dezvoltându-se de cca 1000 de ori în această perioadă.

Colul uterin (7), parte distinctă a uterului, plonjând în vagin. Are o structură criptiformă și secretă mucusul cervical (glera). Are două funcții importante:

  • în perioada fertilă adăpostește în canalele sale spermatozoizii depuși în vagin, prelungindu-le viața, și facilitează pătrunderea lor spre locul de fecundare.
  • în perioada infertilă împiedică pătrunderea spermatozoizilor și a oricărui germen în uter.

Vaginul (8), lung de 8-10 cm, acoperit la exterior de labiile mari și mici (9) ce formează vulva.

 

Femeia poate concepe de când apare prima menstruație (menarha) până la ultima, când se instalează menopauza. Fertilitatea nu este permanentă, ci are o ciclicitate. În cadrul fiecărui ciclu există în jurul ovulației o perioadă fertilă variabilă de la un ciclu la altul, de la o femeie la alta.

Ciclul menstrual al unei femei începe cu prima zi de menstruație. Sângerearea menstruală durează timp de 3-7 zile, după care urmează o perioadă foarte variabilă de infertilitate (la unele femei poate lipsti).

După un anumit timp apar primele semne de fertilitate care anunță ovulația. Perioada fertilă este stabilită în funcție de metoda de determinare folosită, variind de la 6-7 zile la 20-22. Dacă ovulul nu a fost fecundat, postovulator urmează o perioadă fixă de 12-16 zile, după care apare următoarea menstruație.

 

Spermatozoizii sunt produși în mod continuu de testicoli, ascensionând spontan prin canalele deferente spre prostată. Aici ei sunt depozitați și se maturizează deplin. În timpul unui act sexual se depun în vagin sute de milioane de spermatozoizi. Dacă aceștia nu pot pătrunde în colul uterin, vor fi distruși în cel mult 3 ore de aciditatea vaginală. În perioada fertilă, colul se deschide iar spermatozoizii pătrund în col. Numai un mic procent (5%) vor străbate direct colul, urcând prin uter spre partea externă a trompei uterine, unde vor aștepta un ovul pentru a-l fecunda. Restul vor rămâne în col, găsind un mediu foarte bun de supraviețuire (timp de 3-4 zile, în mod excepțional 5 zile). De aici aceștia vor ascensiona treptat, astfel încât un act sexual poate fertiliza femeia încă 3-5 zile ulterior. Ovulul expulzat lunar (în mod excepțional doi sau mai mulți, de unde și sarcinile gemene) ajunge în trompă, unde poate fi fecundat în următoarele 6-24 de ore. Dacă nu a fost fertilizat, el se va pierde odată cu menstruația. Ovulul fecundat străbate trompa în primele 4 zile după fecundație, ajungând în ziua a 5-a în uter. Între zilele 6 și 10 are loc nidația (implantarea) în mucoasa uterină. Dacă ovulul ajunge în uter mai devreme, mucoasa nu este pregătită pentru nidație, acesta pierzându-se. Pe de altă parte, dacă ovulul întârzie în trompă, el se va nida tubar pentru că mucoasa locală o permite. Sarcina extrauterină rezultată astfel nu poate supraviețui decât cel mult 2-3 luni, după care se rupe.

Derularea unul ciclu are un dublu obiectiv:

  • ovulația-fecundația (la întâlnirea ovulului cu spermatozoidul).
  • nidația ovulului fecundat în mucoasa uterină.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire